Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

 

Διαφημίστε την επιχείρησή σας ΜΟΝΟ απο 10 ευρώ τον μήνα

Ευρυτανικά Νέα

Μπαράζ πρωταθλήματος πράξη δεύτερη: Αίολος-Ποταμιά το Σάββατο, Μυρίκη-ΑΠΟΚ την Κυριακή

ΑΠΟΚ και Αίολος επικράτησαν με δύο γκολ διαφορά της Ποταμιάς (4-2) και της Μυρίκης (3-1) αντίστοιχα στην πρεμιέρα των αγώνων μπαράζ.

15

Πλέον, τα παιχνίδια είναι κομβικής σημασίας, τόσο για τους κερδισμένους της πρώτης ημέρας, που θα αποσπαστούν, όσο και για τους ηττημένους, που παίζουν ήδη ένα από τα τελευταία τους χαρτιά.

Η Μυρίκη υποδέχεται τον ΑΠΟΚ και σίγουρα δε θέλει να ηττηθεί, καθώς τα περιθώρια νέας απώλειας βαθμών δεν υπάρχουν στο στρατόπεδο των “ροσονέρι”, ενώ στον αντίποδα το Βελούχι θα επιδιώξει τη νίκη, για να παραμείνει μόνος πρώτος και ίσως θέτοντας εκτός μάχης τους πρωταθλητές της κανονικής διάρκειας.

Πρωτάθλημα κανονικής διάρκειας

Μυρίκη - ΑΠΟΚ 2 - 3

ΑΠΟΚ - Μυρίκη 1 - 1 

Νίκη τεράστιας ψυχολογικής σημασίας πήρε ο Αίολος κόντρα στη Μυρίκη, η οποία προερχόταν από τρεις νίκες κόντρα στους “τζιαλομπλού”. Οι Αιολίτες επικράτησαν κατά κράτος στο δεύτερο ημίχρονο και πήραν το τρίποντο και αυτό θα επιδιώξουν και στην Ποταμιά. Οι Μεγαλοχωρίτες μπορεί να έχουν απειροελάχιστες ελπίδες για τον τίτλο, όμως κόντρα στον ΑΠΟΚ έδειξαν πως δε θα χαριστούν και θα κυνηγήσουν βαθμούς και φυσικά να διασκεδάσουν τη παιχνίδια.

Πρωτάθλημα κανονικής διάρκειας

Ποταμιά - Αίολος 0 - 1

Αίολος - Ποταμιά 3 - 0

Οι διαιτητικές τριάδες των δύο αγώνων (ώρα έναρξης 17:00, γήπεδο: Εθνικό στάδιο Καρπενησίου)

Αίολος - Ποταμιά (29 Απριλίου 2017)

Διαιτητής: Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος. Βοηθοί: Στέλιος Σώμαλης - Σπύρος Μπύρος. Τέταρτος διαιτητής: Λάμπρος Κολοκώτσιος (ΕΠΣ Ευρυτανίας)

Μυρίκη - ΑΠΟΚ (30 Απριλίου)

Διαιτητής Κώστας Διώτης. Βοηθοί: Δημήτρης Κουρλός - Θοδωρής Κατσαρός. Τέταρτος διαιτητής: Μίλτος Ελ Ταχάν(ΕΠΣ Ευρυτανίας)

Κάποιοι φόροι που πρέπει να μπουν. Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα, από την έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί

Προ καιρού είχα πέσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της οικονομολόγου Μαριάννας Τόλια (http://www.sofokleous10.gr ) και θεωρώ σκόπιμο να κάνω εδώ μια μικρή περιληπτική αναφορά. Κι αυτό γιατί όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, έχει αρκετό χρόνο να σκεφτεί το ΓΙΑΤΙ δεν έχει δουλειά. Έτσι, είναι σίγουρο ότι οι αναγνώστες της στήλης –δυστυχώς- θα πολλαπλασιαστούν!

751

Το άρθρο ξεκινάει ως εξής:

Μετά από κάποια χρόνια οι ιστορικοί θα περιγράψουν την κρίση της Ευρωζώνης ως μια σκοτεινή περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας και θα αποδώσουν το κύριο μέρος της ευθύνης στους εμπνευστές του κοινού νομίσματος που αντί να ενώσει, όπως υποσχόταν, χώρισε τα ευρωπαϊκά κράτη σε αντιμαχόμενες χώρες-πιστωτές και χώρες-δανειολήπτες. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει τότε Ευρωζώνη και με ποια μέλη, δεν ξέρουμε καν τι θα απογίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος όμως, για την Ευρωζώνη δεν γράφουν ακόμη οι ιστορικοί, αλλά οι οικονομολόγοι.

Και συνεχίζει αναφερόμενη σε ονόματα σπουδαίων οικονομολόγων που έκαναν ανεξάρτητη έρευνα στο τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κοινό της νόμισμα τα επόμενα χρόνια, αλλά και στο τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όλοι αυτοί οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι η στρατηγική της ύφεσης που επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαών και τη φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων οδηγεί σε μια χαμένη 10ετία με πιθανή συνέπεια είτε τη μετατροπή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε φτωχή υπανάπτυκτη περιφέρεια του ευρωπαϊκού Βορρά, είτε την εξέγερση των κοινωνιών ενάντια στην Ευρώπη, και πιθανώς τη διάρρηξη της Ευρωζώνης με καταστροφικά αποτελέσματα για όλους.

 Όλοι τους, τέλος, έχουν δείξει πως η Ευρωζώνη δεν έχει καν στρατηγική εξόδου από την ύφεση.

Τα συμπεράσματα των μελετών επικεντρώνονται στα παρακάτω βασικά σημεία:

Πρώτον, οι έρευνες έχουν επιστημονικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου, που, ως γνωστόν, υπήρξαν και παραμένουν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ ποικίλων εθνικών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που έχουν διακυβεύματα στην κρίση.

Δεύτερον, όλες τους διαψεύδουν το γερμανικό επιχείρημα που λέει ότι η κρίση οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις που πήραν οι ‘τεμπέληδες’ του Νότου. Αποδεικνύουν πως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η υπερχρέωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται:

α) στο πολύ σκληρό ευρώ σε σχέση με τα άλλα διεθνή νομίσματα,

β) στα σφάλματα που αντί σε σύγκλιση, οδήγησαν το Νότο σε φούσκες,

γ) στη διεύρυνση της ΕΕ με 12 νέα κράτη μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στην κατάργηση των δασμών με την Κίνα και την αύξηση των κινέζικων εξαγωγών στην Ευρώπη αλλά και στην καλπάζουσα άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 400% από το 1999 ως το 2008,

δ) στη λειτουργία, μιας κρυφής τριγωνικής σχέσης αποστράγγισης πλούτου από τον Νότο προς την Κίνα και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι από εκεί πίσω πάλι στον ευρωπαϊκό Βορρά.

Τρίτον, οι έρευνες αυτές συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι κυριολεκτικά πιασμένες σε παγίδα για δυο λόγους. Ο λιγότερο σημαντικός είναι ότι έκαναν το σφάλμα να μπουν στο ευρώ με εξαρχής υπερτιμημένη ισοτιμία κατά 9.4% και 12.3% αντίστοιχα, γι’ αυτό και επλήγησαν πάρα πολύ από την ανατίμησή του. Ο πιο σημαντικός είναι ότι οι εξαγωγές τους είναι πολύ χαμηλής τεχνολογίας. Το τεχνολογικό προφίλ των εξαγωγών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, χαμηλότερο και από των κινέζικων. Οι δύο χώρες βούλιαξαν υπό το βάρος του ανταγωνισμού των φθηνών κινέζικων εισαγωγών και η λύση στο πρόβλημά τους θα μπορούσε να έρθει μόνο με μια τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής τους που όμως χρειάζεται πολύ χρόνο.

Τέταρτον, η πολιτική λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης προκαλεί μεγάλη ύφεση, ανεργία και την εύλογη οργή των κοινωνιών χωρίς να αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα που είναι η μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα των κρατών.

Πέμπτον, η κινέζικη παραγωγική μηχανή αφού συνέτριψε τον ευρωπαϊκό Νότο, από το 2010 άρχισε να συντρίβει τον ευρωπαϊκό Βορρά. Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, όπου όταν έκλειναν τα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού, η κυβέρνηση Σημίτη έλεγε «τι να κάνουμε, αυτά έχει η παγκοσμιοποίηση» και οργάνωνε πανάκριβες Ολυμπιάδες, το Βερολίνο, μόλις είδε τα πρώτα λουκέτα στα γερμανικά εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών, ξεκίνησε μια προσπάθεια να αποκλείσει την Κίνα από τις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας και, κυρίως, να επιβάλλει πανευρωπαϊκούς δασμούς στα κινέζικα βιομηχανικά προϊόντα που ανταγωνίζονται τα δικά του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες κινέζικων προϊόντων (φωτοβολταϊκά, κεραμικά), ετοιμάζει δασμούς για τα ηλεκτρονικά, αλλά και έχει δρομολογήσει πρωτοβουλία της Επιτροπής για εισαγωγή νέων διαδικασιών που θα διευκολύνουν την επιβολή δασμών στα κινέζικα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που ανταγωνίζονται τα προϊόντα του Βορρά. Όταν η Γερμανία μεριμνά να διασφαλίσει προστασία από την Κίνα πρωτίστως για τα δικά της προϊόντα – άρα και τους δικούς τους εργαζόμενους μόνο –η ελληνική ή η πορτογαλική κυβέρνηση κοιμούνται βαθιά...

Από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τεκμηριώνουν πως η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η υπερχρέωση των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στο Βορρά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ευρώ και την κατάργηση των δασμών της Ευρώπης με την Κίνα, οι κυβερνήσεις του Νότου οφείλουν στους άνεργους πολίτες τους να δουν προσεκτικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αναλάβουν συστηματικές προσπάθειες ώστε να επηρεάσουν τους νέους δασμολογικούς διακανονισμούς.

Μήπως λοιπόν κάποιοι φόροι πρέπει να μπουν στα εισαγόμενα;

Προστατέψτε τα ευρυτανικά δάση: Αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Θα έχει διάρκεια από την Πρωτομαγιά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017

pyrosvestika-oximata1

Από την 1η Μαΐου 2017 θα τεθεί σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος, που όπως κάθε χρόνο, θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Η νομοθεσία ορίζει και φέτος ρητά ότι «απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους».

Επισημαίνεται πως επιτρέπεται, μετά από ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η καύση σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται. Μετά από σχετική άδεια των Π.Υ. η καύση θα γίνεται αυστηρά τις πρωινές ώρες (έως τις 10.00) και με δείκτη επικινδυνότητας 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).

Επίσης, οι πολίτες υποχρεούνται από τον νόμο να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουν στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Νίκες για Πρωτέα, Εύρυτο και Άτλαντα στα πρώτα παιχνίδια του 7ου τουρνουά καλαθοσφαίρισης - Τα παιχνίδια, που ακολουθούν

Με τρία παιχνίδια και μία... αναβολή άρχισε το 7ο τουρνουά καλαθοσφαίρισης του Δήμου Καρπενησίου.

1

Ο Πρωτέας πέρασε με άνεση το εμπόδιο της Παρέας με 65-47, ο Εύρυτος έκαμψε ακόμα πιο εύκολα την αντίσταση των Νέων με 66-34 και ο Άτλας με δυσκολία τον Sporting με 64-46. Κοινός παράγοντας των νικητών οι πόντοι, που σημείωσαν 65, 66, και 64 πόντους αντίστοιχο!! Αντίθετα, αναβλήθηκε λόγω Euroleague η αναμέτρηση της Τετάρτης 26/4 Forestry - Remal Madrid. Ρεπό είναν οι Ντόπιοι.

Παρέα - Πρωτέας 47 - 65

Ο Πρωτέας μετέτρεψε το ντέρμπι «στα χαρτιά» σε άνετη νίκη, καθώς προηγήθηκε με 0-19 και έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του.

Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν ο Σπυριδάκης, που κυριάρχησε στις δύο ρακέτες, καθώς πέτυχε 16 πόντους και μάζεψε πολλά ριμπάουντ (νταμπλ-νταμπλ). Η Παρέα σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τον αντίπαλό της, που πλησίασε πολλές φορές σε διπλάσια διαφορά (στο τρίτο 10λεπτο: 28-53).

* Πρώτος σκόρερ ήταν ο Οσμενάι με 17, ενώ από τους ηττημένους διπλάσιος ήταν ο Στεφανής (10).

3

* Με 70-48 επικράτησε ο Πρωτέας της Παρέας στα ημιτελικά του 2016 και 84-60 στα ημιτελικά το 2015, ενώ το 2014 οι “πορτοκαλί” κέρδισαν με 48-79 (φάση ομίλων).

* Μόλις 50-60 φίλαθλοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα  της διοργάνωσης.

4

Περίοδοι: 6-24, 12-32, 28-53, 47-65

Συνθέσεις ομάδων

Παρέα (Δ. Κοκοτίνης): Δ. Κατσαρός 7 (1), Ζαγκότσης 4, Κωστής 7, Π. Κολλημένος, Βούρτσας 4, Λ. Κατσαρός 8, Στεφανής 10, Σώκος 7, Κολλημένος Δ., Καλύβας, Κοκοτίνης

Πρωτέας (Ι. Χαντζόπουλος): Β. Λέρης Παχής, Οσμενάι 17 (2), Σπυριδάκης 16,  Νούλας 2, Κουρλός 11 (1), Μαντέκας, Γερονίκος, Κ. Λέρης 11 (3), Κυλλής 3 (1), Λαμπρόπουλος, Ξαγάρας 5 (1)

Διαιτητές:Δημήτρης Λερογιάννης-Δημήτρης Σβερώνης. Γραμματεία: Θανάσης Γιαννόπουλος- Άγγελος Σαμαντάς-Σπύρος Κολόκας

2

4

6

10

Νέοι -Εύρυτος 34 - 66

Κυρίαρχος ο Εύρυτος επικράτησε των Νέων με διπλάσια σχεδόν διαφορά, κάνοντας έτσι ποδαρικό με το δεξί (24/4 (8μμ). Με εκκίνηση... 16-0 οι “κιτρινόμαυροι” επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους και δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. ΟιΝέοι εμφάνισαν αξιόμαχο σύνολο, όμως η απειρία και η ηλικιακή διαφορά ήταν κομβικοί, για την έκβαση του αγώνα, παράγοντες.

11

* Όλοι σχεδόν οι παίχτες του Εύρυτου σκόραραν με πρώτο και καλύτερο τον “εκτελεστή” Κουτσούμπα (17). Διψήφιος για τους Νέους ο Καραμπάς με 10.

* Στους 11 πόντους σταμάτησε ο Χουσιάδας, που αποτελεί τον διαιτητή των τουρνουά και από φέτος μέλος της ΕΣΚΑΣΕ στο ίδιο πόστο.

Περίοδοι: 4-16, 13-29, 24-46, 34-66

12

Συνθέσεις ομάδων
Νέοι (Π. Καραγιάννης): Παπαγεωργίου 5 (1), Καραντάνας, Τάκης, Γραμματίκας, Μπίκας 4, Αλ. Τόλης, Καραμπάς 10, Ν. Τόλης, Καραθάνος 7, Ντότσικας 8.

Εύρυτος (Δ. Βασιλείου): Ρόκκος 3, Χουσιάδας 11, Β. Τσιώλης 2, Ζιωζιός 2, Ζαχαρόπουλος, Ρουμελιώτης 8, Κουτσούμπας 17, Λάππας 9, Σ. Καλαμπάκας 5, Λ. Τσιώλης 5 (1), Χ. Καλαμπάκας, Καρανίκας 4.

Διαιτητές: Δημήτρης Σταλίκας - Βαγγέλης Λελούδης. Γραμματεία: Θανάσης Γιαννόπουλος- Άγγελος Σαμαντάς-Σπύρος Κολόκας

Ψηλά Βουνά- Sporting64-46

Δυσκολότερα από ότι δείχνει το +18 επικράτησε ο Άτλας του Sporting, που παρουσίασε ανταγωνιστικό σύνολο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (26/4, 18:00).

1

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκεια του με τον Άτλαντα μετά το αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο να διατηρεί το προβάδισμα με αυξομειώσεις στη διαφορά (27-21 στο 18’, 30-25 ημίχρονο).

Στην τρίτη περίοδο τα Βουνά μπήκαν με φόρα και πήραν διψήφια διαφορά, όμως οι “πράσινοι” με προσπάθειες κυρίως έξω από τα 6.75μ. Στην τελευταία περίοδο, οι τυπικά γηπεδούχοι “πάτησαν γκάζι” και σε συνδυασμό με την έλλειψη λύσεων από τους “Αθλητικούς”, που κατέβηκαν με μισή ομάδα εκτόξευσαν το σκορ από το 44-37 στο 52-40, διαφορά που ανέβηκε περισσότερο και σταμάτησε στο +18.

2

Περίοδοι: 7-9, 30-25, 44-37, 64-46

* Κορυφαίος της αναμέτρησης ο αειθαλής Σταλίκας με 20 πόντους και τον ακολούθησε με 14 ο Σαμαντάς, ενώ από τους ηττημένους οι Νικόπουλος και Χοντρός ξεχώρισαν.

* Με "πλαστό" παίχτη τον K. Λέρη, που ανήκει στον Πρωτέα αγωνίστηκε ο Sporting, από τον οποίο απουσίασαν οκτώ (8) αθλητές του.

4

Συνθέσεις ομάδων

 

Ψηλά Βουνά (Γιάννης Μπουμπουρής): Σταλίκας 20 (1), Ανδρέου, Πιπέρας 3, Κουτρομάνος 8, Ηλιάδης 4, Καμαρέτσος, Σεριανάι, Γενιτσαρόπουλος, Σαμαντάς 14 (3), Πανόπουλος 3, Καδάς 4, Λερογιάννης 8.

Sporting (Αλέξης Αρκουμάνης): Ζουρζούκης, Κατσαρός 7 (1), Λέρης 8 (1), Χονδρός 15 (2), Γ. Αρκουμάνης 2, Αλ. Αρκουμάνης, Νικόπουλος 14 (4).

Διαιτητές: Θανάσης Χουσιάδας - Δημήτρης Κουρλός. Γραμματεία: Θανάσης Γιαννόπουλος-Χρήστος Κοσμάς- Σπύρος Κολόκας 

6

8

3

9

12

11

7


5

3η αγωνιστική

28/4(18:00) Εύρυτος-Πρωτέας

28/4 (20:00) Παρέα-Ντόπιοι

3/5 (18:00) Forestry-Ψηλά Βουνά

3/5 (20:00) Remal-Νέοι

Ρεπό: Sporting

3η αγωνιστική

5/5 (18:00) Εύρυτος-Παρέα

5/5 (20:00) Ντόπιοι-Sporting

8/5 (18:00) Πρωτέας-Remal

8/5 (20:00) Νέοι-Ψηλά Βουνά

Ρεπό: ForestryForce

Σελίδα 1 από 4