Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

ev media-logo

Ευρυτανικά Νέα

Δύο 8μηνες προσλήψεις στον δήμο Αγράφων. Ένας ΔΕ Χειριστής ΜΕ εκσκαφέα-φορτωτή και ένας ΔΕ Χειριστής ΜΕ Γκρέιντερ

Δύο άτομα θα καλύψουν εποχικές ανάγκες για διάστημα οκτώ μηνών. Το αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών ικανοποιήθηκε μόνο κατά το… ήμισυ. Αναμένεται η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

mixanima-ergou-123413

Απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη αναγκών του, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προσλάβει ο δήμος Αγράφων. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ης Νοεμβρίου καθορίστηκαν οι ειδικότητες των δύο ατόμων που θα απασχοληθούν στον δήμο, οι οποίες τελικά είναι οι εξής: Ένας ΔΕ Χειριστής ΜΕ εκσκαφέα-φορτωτή και ένας ΔΕ Χειριστής ΜΕ Διαμορφωτήρα Γαιών (Grader). Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν για 8 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αρίθμ.4-62/29-03-2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ, συνολικού αριθμού τεσσάρων (4) ατόμων, ωστόσο σε απάντηση του υπουργείου έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε η πρόσληψη τελικά δύο (2) ατόμων, αντί των τεσσάρων(4) που είχε αιτηθεί ο δήμος.

Συνεκτιμώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουν από την έλλειψη προσωπικού στον δήμο μας, προτάθηκε οι προσλήψεις να αφορούν ειδικότητες χειριστών, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα χωριά και το οδικό δίκτυο των Αγράφων δοκιμάζονται συχνά από τα φυσικά φαινόμενα.

Στον προϋπολογισμό του δήμου για το έτος 2017 έχουν εγγραφεί οι σχετικές πιστώσεις συνολικού ποσού 27.400 ευρώ, ενώ ανάλογες πιστώσεις εγγράφηκαν και στον προϋπολογισμό του 2018. Τα τυπικά προσόντα, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις θα προσδιοριστούν από το ΑΣΕΠ και την σχετική προκήρυξη, που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Ευαίσθητες χορδές. Ο Διονύσης Παρούτσας γράφει για την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και τον Γολγοθά των οικογενειών (έντυπη έκδοση)

Στις 3 Δεκεμβρίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) όπως καθιερώθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.amea-amaxidio-plateia1

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Να μην ξεχνάμε ότι το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με κάποια μορφή της. 

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα οδήγησε, νομοτελειακά, σε αθρόες περικοπές της χρηματοδότησης όσων δομών προνοιακού χαρακτήρα είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε· και μην νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν ποτέ περήφανη για τον αριθμό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτού του είδους. Πάντα υπολειπόμασταν από τις υπόλοιπες «προηγμένες» χώρες, ακόμη και την εποχή που εθελοτυφλώντας επαιρόμασταν ότι είμαστε η «τριακοστή πιο πλούσια χώρα στη γη»! 

Τέλος πάντων… Μέσα στη δίνη της πιο χαλεπής κατάστασης που βίωσε η χώρα στο διάστημα της ζωής σχεδόν όλων των… εν ζωή πολιτών της, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και διεκδικούν απόλυτα το δικαίωμά τους να «θρώσκουν άνω». Ο λόγος για τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους των σχολείων ειδικής αγωγής της πόλης μας αλλά και τους ανθρώπους των δημοτικών δομών όπως είναι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «Ανεμώνη», το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων αλλά και ο Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ. 

Την Δευτέρα που μας πέρασε, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο - ακόμα και… καιρικό, βγήκαν με τα παιδιά στους δρόμους της πόλης και ενημέρωσαν τους συμπολίτες μας για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ένταξης που έχουν τα άτομα με αναπηρίες προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. 

Επίσης στις 29 Νοεμβρίου, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων ο οποίος με την υποστήριξη της αεικίνητης, ακούραστης και αποτελεσματικής προέδρου του, της Τασίας Κριπάση-Μπάρκα, είχε ετοιμάσει μια γιορτή στο Γυμναστήριο του εθνικού σταδίου, με κόπο και μεράκι, όχι για να δείξουν τα παιδιά ότι «κι αυτά μπορούν» αλλά για να γευτούν την αίσθηση της δημιουργίας και της χαράς που δίνει κάθε πνευματικό έργο και κάθε επίπονη προσπάθεια όταν ολοκληρωθεί – κάτι που και πολλοί αρτιμελείς θα έπρεπε ίσως να δοκιμάσουν καμιά φορά!

Θα έλεγε ίσως κανείς, ότι το έργο αυτών των εκπαιδευτικών –καίτοι αξιέπαινο- δεν είναι και τόσο διαφορετικό από το έργο τόσων και τόσων άλλων, αφού στο κάτω – κάτω δεν είναι παρά η δουλειά τους. Δεν είναι όμως έτσι. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουν τους μαθητές τους και στην αγάπη που ξεχειλίζει σε όλες τους της κινήσεις για να καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, ή μάλλον το υπερβαίνουν. 

Και πρόκειται για ένα καθήκον δύσκολο και επώδυνο, όπως θα μπορούσε πολύ καλά να μας πληροφορήσει ο καθένας από τους γονείς αυτών των παιδιών, γονείς που περνάνε το δικό τους Γολγοθά και έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την αναπηρία του παιδιού τους και την αντιμετώπιση μιας «ανάπηρης» κοινωνίας που γίνεται πολύ συχνά επικριτική, σκληρή και άτεγκτη απέναντι όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ίδιους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η αναπηρική οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζήτησε ουσιαστική προστασία και αντ’ αυτής βρέθηκε αντιμέτωπη με ενορχηστρωμένες επιθέσεις που αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα για την αναπηρία είτε για να καλυφθούν ανεπαρκείς πολιτικές προστασίας τους είτε για να καλυφθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες.

Κλείνοντας αυτό την ελάχιστη αναφορά ας δούμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τους ανάπηρους. Μερικές φορές βρισκόμαστε σε άβολη θέση, ακριβώς επειδή δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας κάνει να φερόμαστε με αγένεια ή σκληρότητα.

Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή κάποιος βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, δε σημαίνει ότι είναι άρρωστος. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν, αλλά κατά τα άλλα είναι απολύτως υγιείς και δυνατοί..

• Όταν μιλάτε με έναν φίλο σε αναπηρικό αμαξίδιο, προσπαθήστε να κατεβείτε στο επίπεδο του, γονατίστε ή καθίστε σε μια καρέκλα. 

Μη στηρίζεστε στο αμαξίδιο και μην το αγγίζετε χωρίς να ρωτήσετε. Επίσης μην σπρώξετε χωρίς να ρωτήσετε. • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως "να δούμε", "ας ακούσουμε", "ας περπατήσουμε" και "ας τρέξουμε" όταν μιλάτε με φίλους που έχουν ειδικές ανάγκες. • Μπορείτε να ζητάτε από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ομιλίας να επαναλάβουν αυτό που είπαν αν δεν το καταλάβατε με την πρώτη και αν θέλετε επαναλάβετε αυτό που νομίζετε ότι είπαν ώστε να σας απαντήσουν με "ναι " ή "όχι".

• Αν μιλάτε με κάποιον που έχει ένα πρόβλημα ομιλίας, προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις που απαιτούν μόνο σύντομες απαντήσεις ή ένα νεύμα του κεφαλιού.

• Εάν υπάρχει κάποιος διερμηνέας που σας βοηθά να μιλήσετε με ένα κωφό άτομο, μιλήστε με το κωφό άτομο, όχι στον διερμηνέα.

• Εάν ένα κωφό άτομο μπορεί να διαβάζει τα χείλη σας, θα πρέπει να σας βλέπει. Βεβαιωθείτε ότι σας προσέχει πριν αρχίσετε να μιλάτε. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας και αποφεύγετε να μασάτε τσίχλα. Χρησιμοποιήστε σύντομες, απλές προτάσεις. Αν σας διευκολύνει μπορείτε να γράψετε αυτό που θέλετε.

• Μη μιλάτε δυνατά όταν μιλάτε σε τυφλούς. Ακούνε όπως κι εσείς.

• Αν χρειαστεί να καθοδηγήσετε ένα τυφλό άτομο, προσφέρετε το μπράτσο σας και μην πιάνετε το δικό του.

• Όταν μιλάτε με ένα τυφλό άτομο, να του πείτε πότε θα φύγετε αλλιώς δεν θα το καταλάβει.

• Μη χαϊδεύετε ή μην παίζετε με σκύλους βοήθειας, εάν πρώτα δεν ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη τους εάν το επιτρέπει.

• Όταν μιλάτε με κάποιον που έχει περιορισμένες διανοητικές ικανότητες, να είστε υπομονετικοί. Δώστε του χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που λέτε και να αντιδράσει. Μιλάτε με απλές και σύντομες προτάσεις. Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο με πολλούς περισπασμούς σκεφθείτε να πάτε σε ένα πιο ήσυχο μέρος.

• Εάν ένας ενήλικας έχει νοητική αναπηρία, αντιμετωπίστε τον και πάλι ως ενήλικα.

• Και πάνω απ’ όλα σκεφθείτε ότι η αναπηρία οποιασδήποτε μορφής δεν είναι αδίκημα και ότι οι ρόλοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντιστραφούν! 

Σε 13 λεπτά δέχθηκε 4 γκολ. Βαριά ήττα με 5-1 γνώρισε ο ΑΠΟΚ από το ΝΠΣ Βόλο. Την Κυριακή υποδέχεται τον Αμβρυσσέα Διστόμου

Με το βαρύ σκορ 5 - 1 επέστρεψε από τον Βόλο ο ΑΠΟΚ. Από τον πρωτοπόρο της κατηγορίας, μια από τις καλύτερες ομάδας της Γ’ Εθνικής, τον ΝΠΣ Βόλου, η ήττα φάνταζε φυσιολογική. Εξάλλου, το ματς κρίθηκε ήδη από τα πρώτα λεπτά, ενώ το Βελούχι δεν τα παράτησε ακόμη και μέχρι το τελευταίο λεπτό.

NPS-bolou-apok-5-1

Μαθηματικά η ομάδα του Καρπενησίου έχει ακόμη ελπίδες να παραμείνει στην κατηγορία, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει στον 2ο  γύρο του πρωταθλήματος να συμβούν πολλά κυρίως… μεταφυσικά. Η ελπίδα παραμένει ζωντανή, αλλά το ερώτημα -μετά και την προχθεσινή βαριά ήττα- είναι αν η ομάδα πλέον θέλει να παραμείνει στην κατηγορία και κυρίως αν μπορεί.

Το Βελούχι κατέβηκε στο γήπεδο με τακτική άμυνας. Όλοι πίσω. Στόχος ήταν να μην δεχθεί γκολ, αλλά οι αντίπαλοι κατάφεραν να στηθούν με δύο συστήματα χωρίς φόβο για τα μετόπισθεν και με επιθετική στρατηγική να “πάρουν” το ματς από την πρώτη στιγμή, και το κατάφεραν. Μέσα σε 13 λεπτά. Από το 25’ μέχρι το 40’ λεπτό ο ΑΠΟΚ δέχθηκε 4 γκολ.

Τέσσερα γκολ σε 13'!

Σύμφωνα με τοπικά μέσα του Βόλου, “... η συντριπτική υπεροχή του ΝΠΣ Βόλος απέδωσε καρπούς στο 25', με τον Πίτου Γκαρσία να σεντράρει από τα δεξιά, την κεφαλιά του Μάντζη να αποκρούει ο Ρεσίτης, με τον επιθετικό των γηπεδούχων να παίρνει το "ριμπάουντ" και με πλασέ να ανοίγει το σκορ. Δύο λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματά τους με δυνατό σουτ του Ζέρη από το ύψος της μεγάλης περιοχής ενώ στο 32' ήταν η σειρά του Πιαστόπουλου να βρει δίχτυα με σουτ εκτός περιοχής. Το 4-0 διαμόρφωσε ο Μαρσέλο Πέντα στο 40' με εκτέλεση φάουλ που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον τερματοφύλακα του ΑΠΟΚ. Το τελικό 5 - 1 διαμορφώθηκε στο 75' με κεφαλιά του Δημόπουλου σε κόρνερ του Ντόση. (goalpost.gr)”.

Την Κυριακή εντός με το Δίστομο

Η επόμενη αγωνιστική θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, με το «Βελούχι» να επιστρέφει στην έδρα του, υποδεχόμενος τον ΑΠΟ Αμβρυσσέα Διστόμου. Οι φιλοξενούμενοι πραγματοποιούν μια αξιόλογη πορεία στη Γ’ Εθνική και έχοντας συγκεντρώσει 17 βαθμούς φιγουράρουν στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του 4ου ομίλου.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου και θα ξεκινήσει στις 15.00 το μεσημέρι.

Έγινε η αρχή για έναν σκοπό ιερό. Η εθελοντική αιμοδοσία στην Αθήνα, με τη συνεργασία συλλόγων και της Περιφέρειας Στερεάς

Με επιτυχία και χαμόγελα για την πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία των Ευρυτανικών Συλλόγων της Αθήνας, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στο Θησείο, με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

aimodosia-evritanes-athina1

Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ευρυτανικούς συλλόγους και βρήκε ανταπόκριση από την Περιφέρεια, έχει δε στόχο τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος, ώστε μελλοντικά να καλύπτει τις αιμοδοτικές ανάγκες όλων των Ευρυτάνων.

Υποστηρικτής της προσπάθειας ήταν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έδωσε το παρών στην εθελοντική αιμοδοσία και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία: «Δημιουργούμε μία άλλη τράπεζα. Κάνουμε κατάθεση ζωής. Είναι ακόμη μία συνάντηση όλων των κατοίκων της Στερεάς για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, να φτιάξουμε τη δική μας τράπεζα αίματος. Αισιόδοξο το μήνυμα της μεγάλης συμμετοχής αυτή τη φορά από τους Ευρυτάνες της Αθήνας. Συνεχίζουμε με τέτοιες δράσεις!», έγραψε ο Περιφερειάρχης στα κοινωνικά δίκτυα.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δημήτρης Αργύρης, ο Ευρυτάνας π. δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, πολλοί Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Συλλόγων της Ευρυτανίας κλπ.

aimodosia-athina2

Για τις ανάγκες της ημέρας ο Σύλλογος της Βούλπης τύπωσε ειδικό ενημερωτικό και αναμνηστικό υλικό που δόθηκε σε όλους τους αιμοδότες, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν στη δράση και να δώσουν αίμα, μπορούν οποιαδήποτε ημέρα να επισκέπτονται οποιοδήποτε Νοσοκομείο, λέγοντας ότι είναι για την νεοσύστατη τράπεζα αίματος Ευρυτάνων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση και βοήθεια, πχ αν υπάρξει ανάγκη για αίμα, οι Ευρυτάνες μπορούν να επικοινωνούν με τη Βασιλική Διαμάντη, στο τηλ. 6979782477 και το μέιλ vasiliki_voulpi @hotmail.com.

Σελίδα 1 από 4