Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

ev media-logo

Ευρυτανικά Νέα

«Σύγχρονοι Προμηθείς». Ο Διονύσης Παρούτσας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία τεχνητής ζωής (έντυπη)

Η είδηση που διατρέχει τελευταία πολλά επιστημονικά φόρα στο διαδίκτυο είναι η παρακάτω: «Ερευνητές του Χάρβαρντ δημιούργησαν το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα, το εργοστάσιο των κυττάρων που παράγει τις πρωτεΐνες, σε ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη φαρμακοβιομηχανία αλλά και στη δημιουργία τεχνητών μορφών ζωής.845

Το ριβόσωμα, μια περίπλοκη μηχανή που υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς στα κύτταρα όλων των ζωντανών οργανισμών, κατασκευάζει τις πρωτεΐνες που χρειάζονται τα κύτταρα ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνει το DNA: Οι πληροφορίες που περιέχει κάθε γονίδιο αρχικά μεταγράφονται σε ένα μόριο RNA, το οποίο στη συνέχεια μετακινείται στο ριβόσωμα και λειτουργεί σαν «καλούπι» για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Ο Δρ Τζορτζ Τσερτς, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, είναι ο πρώτος που καταφέρνει να δημιουργήσει ριβοσώματα από το μηδέν, μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα.

Τα συνθετικά ριβοσώματα θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για την παραγωγή φυσιολογικών ή τεχνητών πρωτεϊνών που λειτουργούν ως φάρμακα. Σήμερα, τέτοια φάρμακα είτε απομονώνονται από ζώα είτε παράγονται από ζωντανούς, γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

Με τα τεχνητά ριβοσώματα, αντίθετα, «μπορούμε να περάσουμε απευθείας στη σύνθεση πρωτεϊνών» δήλωσε στο Reuters o Δρ Τσερτς. Μάλιστα η ομάδα του έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα ριβοσώματα για να συνθέσει τη λουσιφεράση, την πρωτεΐνη που κάνει τις πυγολαμπίδες να λάμπουν.

Το επίτευγμα του Τσερτς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη δημιουργία τεχνητών μορφών ζωής. Η εταιρεία Synthetic Genomics που ίδρυσε ο πρωτοπόρος της γενετικής Κρεγκ Βέντερ προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητά βακτήρια και έχει ήδη συναρμολογήσει το πρώτο τεχνητό γονιδίωμα.

Σύμφωνα με τον Τσερτς, η απλούστερη δυνατή τεχνητή μορφή ζωής θα χρειαζόταν 151 γονίδια για να επιτελεί τις βασικές λειτουργίες ενός ζωντανού κυττάρου (οι ιοί μπορεί να έχουν λιγότερα γονίδια, δεν θεωρούνται όμως ζωντανοί οργανισμοί)».

Η είδηση αυτή είναι τόσο απίστευτη, τόσο σπουδαία, που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν παίχτηκε από όλα τα κανάλια. Ο άνθρωπος με την πρόοδό του στη βιολογία έχει φτάσει πλέον στο κατώφλι του απώτερου στόχου του: την δημιουργία τεχνητής ζωής!

Μετά την τεχνητή ευφυία, τα έξυπνα μηχανήματα, τα αυτόματα συστήματα, τώρα πλησιάζει το «άγιο δισκοπότηρο» της επιστήμης, την ίδια τη ζωή.

Αξίζει άραγε τον κόπο; Επιτρέπεται να παίζουμε με τα δομικά στοιχεία της ύπαρξής μας; Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ένας τεχνητός ιός που θα κατασκευαστεί στο εργαστήριο για πολεμικούς σκοπούς; Μήπως αποτελεί ύβρη προς τον Δημιουργό;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν εύκολη απάντηση. Αν ρωτήσεις έναν ασθενή με έλλειψη μιας πρωτεΐνης που του κάνει τη ζωή αφόρητη, ασφαλώς θα υποστηρίξει ότι με την νέα ανακάλυψη ελπίζει πως θα βρει τη γιατρειά του. Και δεν μπορεί να του ρίξει άδικο κανείς. Αν ρωτήσεις τους επιστήμονες που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θα υποστηρίξουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, ότι τα κίνητρά τους είναι αγνά και οι προθέσεις τους ακραιφνώς ανθρωπιστικές. Μήπως ο Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη δεν έπαιξε με τα δομικά συστατικά της ζωής; Πόσο έχει βελτιωθεί η ανθρώπινη ζωή μετά από αυτό;

Πλησιάζουμε λοιπόν να γίνουμε θεοί; Δεν αποκλείεται. Στο κάτω – κάτω, ακόμα και θεολογικά να το δει κανείς το ζήτημα, δεν είναι απώτερο «τέλος» για τον άνθρωπο η θέωσή του; «Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» δεν μας έφτιαξε ο Θεός, σύμφωνα με τις Γραφές; Εκείνο όμως που είναι επικίνδυνο, με όλες αυτές τις ανακαλύψεις, είναι μήπως, χωρίς να είμαστε έτοιμοι, σαν άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι του Φάουστ, μπερδευτούμε με δυνάμεις που είναι πάνω από τις δυνατότητές μας να διαχειριστούμε. Και τότε ίσως τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά.

Αλλά και πάλι, όταν στις αρχές του 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκε ότι τα νεκρά μέλη ενός βατράχου μπορούν να κινηθούν αν τους διοχετευθεί ηλεκτρικό ρεύμα, και τότε όλοι είχαν πιστέψει ότι βρεθήκαμε κοντά στο μυστικό της δημιουργίας της ζωής. Και τότε είχαν όλοι τρομάξει. Η Μαίρη Σέλεϊ έγραψε τότε το πολύκροτο διήγημά της «Φρανκενστάιν, ή ο σύγχρονος Προμηθέας», που έμελλε να αντιπροσωπεύει εσαεί τον φόβο του ανθρώπου απέναντι στα δημιουργήματά του.

Ίσως λοιπόν όλες αυτές οι αντιρρήσεις να μην αποτελούν παρά μόνο μια επάνοδο του περίφημου «τέρατος».

(ΦΩΤΟ) Στο Καρπενήσι, απ’ όλη την Ευρώπη. Πολυπολιτισμικότητα, αγαστή φιλοξενία & όμορφες εμπειρίες από τη συμμετοχή του 1ου ΔΣ στο Erasmus+

Ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 8/3 η επίσκεψη των πέντε αντιπροσωπειών από τις αντίστοιχες χώρες στο πλαίσιο της συμμετοχής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στο πρόγραμμα Erasmus+. Συνολικά επισκέφθηκαν το Καρπενήσι τρεις εκπαιδευτικοί και επτά μαθητές από την Ιταλία, δύο δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Πολωνία, τρεις δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Τουρκία, δύο δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Λιθουανία καθώς και πέντε εκπαιδευτικοί και τρεις μαθήτριες από τη Βουλγαρία. Συνολικά ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα σαράντα άτομα.1

Δάσκαλοι και μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Καρπενήσι και τη γύρω περιοχή, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου, να ανταλλάξουν εμπειρίες-βιώματα με τον ντόπιο πληθυσμό και να «αφουγκραστούν» την ιδιοσυγκρασία του.

Γνώρισαν την Αθήνα

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, Δευτέρα 4 Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες παρέμειναν στην Αθήνα όπου, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του προγράμματος επισκέφθηκαν δωρεάν το Μουσείο της Ακρόπολης και τον ιερό βράχο καθώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το οποίο και έμειναν ενθουσιασμένοι, τόσο από την τεράστια πολιτισμική συνεισφορά όσο και από την διαμόρφωση του χώρου και το κτιριακό συγκρότημα. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η Ιταλική αποστολή είχε φτάσει μια μέρα νωρίτερα και τους δόθηκε η ευκαιρία την Κυριακή το πρωί να περπατήσουν στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην πλατεία Συντάγματος και το Μοναστηράκι όπου και αγόρασαν τα αναμνηστικά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η επίσημη αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου παρακολούθησαν την παρέλαση μαζί με ένα πλήθος κόσμου που μπορεί να έφτανε και τα 1500 άτομα.

Η τελετή υποδοχής στο Καρπενήσι

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 5 Μαρτίου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών στο Συνεδριακό Κέντρο. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της πόλης μας είχαν οργανώσει μια πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή παρουσίαση με θέμα τον Αθλητισμό και την Υγεία. Βασικοί συντελεστές της παράστασης που ενθουσίασε τους πάντες, με το υψηλότατο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό της επίπεδο ήταν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Κωνσταντία Κοντομήτρου και Δήμητρα Βουτσέλη, καθώς και οι δασκάλες της Τρίτης τάξης Ελένη Λυκοκάπη και Κατερίνα Καλαντζή, ενώ το τεχνικό μέρος είχε αναλάβει ο δάσκαλος, Άγγελος Ζωγράφος.

Η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε τους εθνικούς ύμνους όλων των χωρών και παίχθηκαν συγκεκριμένα δρώμενα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Στην εναρκτήρια τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Γεώργιος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η αντιδήμαρχος υπεύθυνη για θέματα παιδείας κα Γκαρίλα, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Ζαλοκώστα και αντιπροσωπίες μαθητών και εκπαιδευτικών από τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης.4

Το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιό και τον δήμαρχο κ. Σουλιώτη με τους οποίους αντάλλαξαν δώρα και αμοιβαίες προσκλήσεις στις χώρες τους.

2

3

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, ο οποίος αγκάλιασε εξ αρχής το εγχείρημα με ιδιαίτερες φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνουν σε ζητήματα που αφορούν το σχολείο, ενώ το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διεθνές σεμινάριο με θέμα την χρήση θεατρικών τεχνικών στη καθημερινή διδακτική πράξη.

Στο επίκεντρο η Υγεία

Εξάλλου, «…οι στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγών και κοινών δράσεων, η ανάδειξη των ζητημάτων της υγιούς διαβίωσης και η αλλαγή των στάσεων στα ζητήματα υγείας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού (φωτο).

sideris-motsiolas

«Το H.E.A.L.», τόνισε, «θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους σπουδαστές, θα τους δώσει μια ίση αφετηρία και θα επιτρέψει την επιτυχία στο μέλλον διαμορφώνοντας χαρακτηριστικά όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ανοχής, αυτοπεποίθησης, ικανότητας εργασίας σε μια ομάδα χρησιμοποιώντας  φυσικά τις δεξιότητες και τα ταλέντα των παιδιών». Προχώρησε δε σε μια συνοπτική παρουσίαση του Καρπενησίου και της ιστορίας του, ώστε οι ξένες αποστολές να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τον τόπο όπου φιλοξενούνται.

Ευχαρίστησε δε θερμά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς, την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο Καρπενησίου, την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και τη Φιλαρμονική.

Πλούσιες εμπειρίες, ζεστή φιλοξενία

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου οι επισκέπτες μπήκαν στις τάξεις και παρακολούθησαν το μάθημα και τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Αποστολοπούλου (Αγγλικών), Βασιλική Γιαννουλάκου, Αμαλία Μπίκα (Δασκάλες) Κοντομήτρου Κωνσταντία και Βουτσέλη Δήμητρα (Φυσικής Αγωγής). Η ενημέρωση έγινε με βιωματικά εργαστήρια, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση τους συμμετέχοντες για την αρτιότητα και την επιστημονική τους επάρκεια, ενώ ως κοινό άξονα είχαν την Υγεία ως πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό στο πέρασμα της ιστορίας.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, τελευταία μέρα παραμονής τους στο Καρπενήσι, οι προσκεκλημένοι συνέχισαν την εκπαίδευσή τους με ένα εργαστήριο αφιερωμένο στα βότανα της κάθε χώρας, την ευθύνη του οποίου είχαν οι δασκάλες Δέσποινα Σικαρίδου και Βασιλική Μήλα. Κάθε αποστολή είχε φέρει μαζί της κι ένα χαρακτηριστικό βότανο της πατρίδας της, το οποίο μετατράπηκε σε αφέψημα που δοκιμάστηκε από όλους, ενώ ταυτόχρονα γινόταν συζήτηση για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών Χριστίνας Κατσάνου και Μαριλής Κωστίκου οι οποίες με την εξαιρετική γνώση των Αγγλικών που διαθέτουν διευκόλυναν τις παρουσιάσεις και την επικοινωνία ενώ και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, συμπαραστάθηκε σύσσωμο στην προσπάθεια και βοήθησε με κάθε τρόπο.

Κλείνοντας το εκπαιδευτικό μέρος οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές έπαιξαν και χόρεψαν μαζί τους παρουσιάζοντας κι ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο στα αγγλικά, το οποίο είχαν προετοιμάσει από μέρες οι νηπιαγωγοί Μαργαρίτα Μπανιά, Μαρία Ανδρέου, και Βασιλική Μπατσίλα.

8

Μετά το διάλλειμα, οι αποστολές μετέβησαν στον Προυσό όπου προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και θαύμασαν το Τύπωμα και τα Πατήματα, νιώθοντας το δέος που η περιοχή επιβάλλει στον επισκέπτη. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο επίσημο δείπνο, στο οποίο είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν και οι γονείς των παιδιών που φιλοξένησαν στα σπίτια τους τα ξένα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν δώρα και επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ συγκινητικά ήταν τα λόγια όλων των αρχηγών των αποστολών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι σε όλα τα διαλείμματα τα παιδιά έπαιξαν στο προαύλιο του σχολείου μπάσκετ και ποδόσφαιρο, δημιουργώντας εντονότατα συναισθήματα οικειότητας και φιλίας σε σημείο που οι εκπαιδευτικοί παρέτειναν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη δραστηριότητα θεωρώντας την ως ένα μοναδικό τρόπο συγχρωτισμού και δημιουργίας θερμών σχέσεων.

Την επόμενη μέρα οι αντιπροσωπείες αναχώρησαν και πάλι με τη συνοδεία του υπεύθυνου για την Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στους Δελφούς και έφυγαν για τις πατρίδες τους το Σάββατο γεμάτοι εμπειρίες και έχοντας να πουν μόνο τα καλύτερα για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο Σύλλογος Γονέων πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Θεοδώρα Βαρέλη-Λάππα, είχε σημαντικότατη συμμετοχή, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των οικογενειών που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους ξένους μαθητές στα σπίτια τους, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει σημαντική διάχυση των πολιτιστικών στοιχείων από και προς τους μικρούς μαθητές, με απώτερο στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Άνοιξαν τα σπίτια τους

Τελικά και με κριτήριο, κυρίως, τη φοίτηση των παιδιών τους στην επόμενη έκτη τάξη, επιλέχθηκαν οι οικογένειες του κ. Φλοριάν Μούτσι και της κ. Ολιβέρτας Σολάκου που φιλοξένησαν τα παιδιά από τη Βουλγαρία, του κ. Βαγγέλη Ράικου και της κ. Γεωργίας Κουλαρμάνη,  του κ. Θανάση Γεμενή και της κ. Κλεοπάτρας Κίτσιου, του κ. Γεωργίου Λαγού και της κ. Γεωργίας Καϊσούδη που  φιλοξένησαν τα παιδιά από την Ιταλία, του κ. Γιάννη Μπουμπουρή και της κ. Δήμητρας Βουτσέλη καθώς και του κ. Γεωργίου Κατοίκου και της κ. Ντίνας Κοντομήτρου που φιλοξένησαν  τα παιδιά από τη Λιθουανία. Επίσης οι οικογένειες του κ. Φάνη Γρανίτσα και της κ. Χριστίνας Βρέκου όπως και του κ. Κώστα Κακαβιά και της κ. Γιαννούλας Τσιγαρίδα φιλοξένησαν τα παιδιά από την Πολωνία, ενώ ο κ. Παναγιώτης Γρανίτσας και η κ. Σωτηρία Τομαρά με την οικογένεια του κ. Απόστολου Αναστασόπουλου και της κ. Βίκυς Θεοδωρογιάννη φιλοξένησαν τα κορίτσια και τα αγόρια από την Τουρκία αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα

Τέλος, ο συντονιστής και υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Διονύσης Παρούτσας (φωτο κάτω), εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους, τονίζοντας πως δεν αρκεί ο αρχικός σχεδιασμός επί χάρτου, εάν το πρόγραμμα δεν αγκαλιαστεί με θέρμη από τον σύλλογο διδασκόντων, τον σύλλογο γονέων, την τοπική κοινωνία και κυρίως τους μαθητές που πρόκειται να το υλοποιήσουν.

Εξήρε επίσης τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των επιχειρηματιών της πόλης, τόσο στο ξενοδοχείο που διέμεναν όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης όπου εξυπηρετήθηκαν, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα μας έβγαλαν «ασπροπρόσωπους» όπως χαρακτηριστικά είπε, τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών αλλά και από πλευράς υποδομών.paroutsas-dionisis

Κυπελλούχος Ευρυτανίας 2018-'19 η Ποταμιά! Δείτε 30 ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από τον τελικό και τις απονομές στο Στάδιο

Ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του 29ου Κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας και φρόντισε να το επιβεβαιώσει και εντός αγωνιστικού χώρου. Η Α.Ο. Ποταμιά νίκησε με 3-0 τη Φραγκίστα στον τελικό του κυπέλλου και πανηγυρίζει την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου της τη φετινή σεζόν -μετά το Σούπερ Καπ. Ο τελικός διεξήχθη υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες και ξεκίνησε στις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου (9/3), στο Δημοτικό Στάδιο.

26

Οι Μεγαλοχωρίτες ήταν ανώτεροι και αν και δεν έπιασαν πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, μάλλον δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κάμψουν την αντίσταση της Φραγκίστας, που, κατά γενική ομολογία, ήταν αξιόμαχη και στάθηκε καλά στο γήπεδο απέναντι σε έναν αντίπαλο με υπεροπλία σε κάθε γραμμή.

Σκόρερ για τους κυπελλούχους οι: Γιάννης Χρυσάφης, Κώστας Σταμούλης και Αλέξανδρος Γενισταρόπουλος, με την ομάδα, παίκτες, προπονητικό τιμ και παράγοντες, να αφιερώνουν το τρόπαιο στον αδικοχαμένο Ηλία Ελευθερίου, που πριν λίγους μήνες είχε χάσει τη ζωή του σε δυστύχημα στο Καρπενήσι.

Η διαιτητική τριάδα (Κουρλός-Μπύρος-Βλαχογιάννη) δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης κ.α.

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

15

16

17

18

19

20

21

21

21

21

21

21

21

30

21

Φυσικό πάρκο η Ευρυτανία. Προώθηση υλοποίησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πάρκου Ευρυτανίας από την Π.Ε.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού, εγκρίθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Ευρυτανίας, χρηματοδότηση ύψους 20.500 ευρώ για την προώθηση της υλοποίησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πάρκου Ευρυτανίας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.xelidona-pikrovouni-2017

Το έργο αφορά στην υποστήριξη των περιφερειακών δομών για την υλοποίηση της πρότασης για χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας, ως Περιφερειακό Πάρκο, στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης του Νομού σε παράγοντα περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της και τον σχεδιασμό οδηγού χάρτη διαδικασιών και ενεργειών (road map) και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

Με την υλοποίηση της πρότασης αυτής, αναμένεται να αναδειχθεί ο Νομός Ευρυτανίας σε ένα νομό - πρότυπο οικοανάπτυξης και πρότυπης διαχείρισης, με όρους προστασίας της φύσης και των τοπίων και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος, σε παράγοντα ολοκληρωμένης ανάπτυξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς, των ορεινών χώρων της Ελλάδας.

Στις προβλεπόμενες περιφερειακές ζώνες, που ορίζονται ως περιοχές οικοανάπτυξης, ενισχύεται με κίνητρα, η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως η αναψυχή, ο τουρισμός, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση και τυποποίηση τοπικών προϊόντων.

Σελίδα 1 από 5