Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πνευματ. Κέντρο «Γεωργίου Καφαντάρη». Το κατήργησαν για να το… αναβαθμίσουν. Σκληρή κριτική στον Δήμο Αγράφων

Από τη μια ο δήμος Αγράφων καταργεί το νομικό πρόσωπο Πνευματικό Κέντρο "Γεώργιος Καφαντάρης", από την άλλη επικαιροποιεί και καταθέτει εκ νέου, για έγκριση στο ΕΣΠΑ, μελέτη αξιοποίησης του κέντρου προϋπολογισμού 456.000 ευρώ. Το Δ.Σ. του πνευματικού κέντρου, μέσω του εκπροσώπου του, αντιδρά έντονα στην κατάργηση του νομικού προσώπου. Αναβαθμίζουμε το κέντρο, απαντά ο δήμος Αγράφων. Την ίδια ώρα, όμως, δέχεται σκληρή κριτική για την αιφνίδια κατάργηση του νομικού προσώπου.

kafantaris-agalma1

Με μια λεπτομερή και συνάμα καταγγελτική επιστολή στα «Ευρυτανικά Νέα», ο πρόεδρος  του Πνευματικού Κέντρου "Γεώργιος Καφαντάρης" κ. Κώστας Κωστόπουλος, καταφέρεται με σφοδρότητα κατά της απόφασης του δήμου να καταργήσει "εν μια νυκτί" το πνευματικό κέντρο χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Η δημοτική αρχή Αγράφων αρνείται κάθε υπόνοια υποβάθμισης του κέντρου.

Ο δήμος Αγράφων αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι η απόφαση του δήμου να καταργήσει -για τυπικούς λόγους λογιστικής τακτοποίησης- όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου, αποτελεί απόφαση της δημοτικής αρχής που ήταν γνωστή στους Αγραφιώτες· ενώ σε καμία περίπτωση δε σκοπεύει να υποβαθμίσει το κέντρο, αντίθετα θα αναβαθμιστεί με ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 456.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ο δήμος Αγράφων αναφέρει σε επιστολή του στα μέσα ενημέρωσης, ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτημα για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου, σχετικής ειδικότητας, ώστε να αναλάβει όχι μόνο τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου αλλά και του μουσείου Βίνιανης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αγράφων αναφέρει μεταξύ άλλων:

"… η σχετική απόφαση [κατάργησης των νομικών προσώπων, σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στα «Ευρυτανικά Νέα» της περασμένης Τετάρτης], δεν συνεπάγεται το κλείσιμο των Νομικών Προσώπων, παρά μόνο τη μεταφορά της διαχείρισής τους στο Δήμο. Το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής ως προς τον πολιτισμό έχει εκφραστεί με:"

"α) τη διοργάνωση εκδηλώσεων το έτος 2015 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Βίνιανης και στο Πνευματικό Κέντρο "Γεώργιος Καφαντάρης" (κάτι που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παραμελούσε)."

mpampalis-thodoros1

"β) την κατάθεση μελέτης ύψους 465.000,00 ευρώ για το Πνευματικό Κέντρο «Γεώργιος Καφαντάρης», τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (30/11/2014), όσο και εκ νέου υποβολή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ (η κατάθεση θα γίνει με την απόφαση του ΔΣ Αγράφων σε επόμενη συνεδρίαση)"

"γ) τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2016, όπου ο Δήμος θα ζητήσει την κάλυψη θέσης του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του, ειδικότητας ΠΕ Ιστορίας - Αρχαιολογίας για την αξιοποίηση και καλύτερη λειτουργία όλων των Μουσείων του Δήμου Αγράφων και του Πνευματικού Κέντρου "Γεώργιος Καφαντάρης", καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Αγράφων.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου το Πνευματικού Κέντρου "Γεώργιος Καφαντάρης", κ. Κώστας Κωστόπουλος, απέστειλε επιστολή στην οποία καταφέρεται, με σκληρές εκφράσεις, κατά της δημοτικής αρχής Αγράφων για την απόφασή τους και κατά του εισηγητή της πρότασης η οποία σημειωτέων –όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» -ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

κ. Διευθυντά,

Με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγράφων στις 28/12/2015 με θέμα την κατάργηση Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου "Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης" έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής:

Επιμένω στον αιφνιδιασμό, διότι ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είχα επισκεφθεί περι τα τέλη Οκτωβρίου τον δήμαρχο, για τις επικείμενες δραστηριότητες του ιδρύματος και συγκεκριμένα τη διοργάνωση με την Πανευρυτανική, ημερίδα Πανελλαδικής Εμβέλειας στην Αθήνα με θέμα τον Γ. Καφαντάρη.

 Μπορώ να πω ότι ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε πλήρως και με τα λεγόμενά του “προχώρα κι εγώ εδώ είμαι”, μου έδινε την εντύπωση ότι ανατέλλει καλύτερη συνεργασία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου και του νομού γενικότερα.

Δυστυχώς όμως απογοητεύτηκα και συγκεκριμένα την 28/12/2015 και περί ώρα 13:00 δέχθηκα τηλεφώνημα από το τοπικό πρόεδρο του χωριού μου, που με πληροφόρησε ότι την ίδια ημέρα και ώρα 15:00 γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την κατάργηση του ιδρύματος και απορώ, ποιο σκοπό είχε η επίσπευση αυτή και συγκεκριμένα τέλος του χρόνου 28/12;

Γιατί ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου αν ήθελε να θεωρείται αντικειμενικός δεν κάλεσε και τον πρόεδρο του ιδρύματος για να διατυπώσει τις θέσεις του; [...]

Πράγματι το πνευματικό κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης συστήθηκε με σκοπό την διάσωση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει μέσα από την ζωή και το έργο του μεγάλου Φραγκιστιανού Πολιτικού με αναφορές στην σύγχρονη πολιτιστική και πολιτισμική πραγματικότητα του Δήμου.

Ο τότε Δήμος Φραγκίστας διέθεσε το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο κτήριο του Ζώτου όπου ήταν το πολιτικό γραφείο πατέρα και υιού Καφαντάρη. Η Ανακαίνιση και η αναπαλαίωση για το συγκεκριμένο σκοπό έγινε με οικειοθελή προσφορά του συγχωριανού μας Κώστα Πανουργιά και φυσικά πλήθος άλλων συγχωριανών. Ότι κατορθώσαμε το φτιάξαμε με δικές μας δαπάνες, κόπους και θυσίες για τον παραπάνω σκοπό

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, σύγχρονη και καταγεγραμμένη για να γίνει δανειστική, δημιουργήθηκε με την προσφορά του λογοτέχνη πατριώτη και φίλου Μιχάλη Σταφυλά, που για μία ακόμη φορά τον ευχαριστώ για την αγάπη και φιλία που μου έδειξε.

Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω και το Δ.Σ της Πανευρυτανικής για τις προσφορές της, καθώς και τον καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη, που μου άναψε την φλόγα δημιουργίας του θαυμάσιου αυτού έργου.

Στο ισόγειο του κτηρίου δημιουργήθηκε το λαογραφικό μουσείο με ευρήματα προχριστιανικά - Βυζαντινά και νεότερα. Έχουμε αποσπάσει τον θαυμασμό και αυτό αποδεικνύεται από τους επαινετούς λόγους στο βιβλίο επισκεπτών. Είναι δε επί καθημερινής βάσεως στην διάθεση των σχολείων (είχαμε αρκετές επισκέψεις σχολείων από όμορους Δήμους) και επισκεπτών.

Και έρχομαι στην ουσία.

Οι κύριοι του Δημ. Συμβουλίου από τον πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο δημ σύμβουλο αν και προσεκλήθησαν, ήλθαν ποτέ να επισκεφτούν το ίδρυμα σημείο αναφοράς του νομού, αναγνωρισμένο πανελλαδικά ώστε να έχουν προσωπική άποψη το τί είναι αυτό που καταργούν;

Ύστερα από συνεχείς παροτρύνσεις μετά από δέκα μήνες επισκέφτηκε το ίδρυμα ο δήμαρχος με τον εισηγητή της καταργήσεως αντιδήμαρχο και το Διοικητικό Συμβούλιο τους φιλοξένησε αξιοπρεπώς.

Περιφρόνηση Πρώτη, στην ξενάγηση που τους έγινε ο αρωγός της καταργησεως περί άλλα ετύρβαζε.

Περιφρόνηση Δεύτερη, στην παράκληση να γράψουν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών, όπως συνηθίζεται, οι εν λόγω κύριοι αρνήθηκα,

Περιφρόνηση τρίτη, στην δημιουργία της ιστοσελίδας του δήμου δεν αναγράφεται ούτε μία λέξη για το συγκεκριμένο Πνευματικό Κέντρο.

Περιφρόνηση τέταρτη, στην σύνθεση του Δ. Συμβουλίου του ιδρύματος με το υπ αριθμ. 179/13/01/2015 έγγραφο του δήμου οι αρμοδιότητες δίνονται στην αντιπρόεδρο και όχι στον πρόεδρο. Φυσικά ύστερα απο προσωπική παρέμβαση η απαράδεκτη αυτή ενέργεια απεκατεστάθη με νεότερο έγγραφο του Δημου υπαρθμ. 1023/06/02/2015

Ακόμη δε προσθέτω ότι.

Ο εισηγητής της καταργήσεως αντιδήμαρχος και το Δημ. συμβούλιο ψεύδονται για τα παρακάτω:

-το ίδρυμα από την λειτουργία του και μέχρι σήμερα υποβάλει ανελλιπώς προϋπολογισμό – απολογισμούς. Ψεύδεται ο εισηγητής αντιδήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο για την εξοικονόμηση χρημάτων, γατί ουδεμία επιχορήγηση διέθεσε πότε ο Δήμος για το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ψεύδεται ο εισηγητής αντιδήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο για την απασχόληση προσωπικού, διότι ουδέποτε διέθεσε ούτε μία εργατοώρα για το ίδρυμα.

Επίσης για τις επιπλέον υποχρεώσεις που αναφέρει ο εν λόγω κύριος (μηνιαία - τριμηνιαία δελτία) τα οποία ουδέποτε ζητήθηκαν είχαμε έλθει σε συνεννόηση με σχετικό γραφείο παροχής υπηρεσιών στο Καρπενήσι με δαπάνη μηδαμινή, ανερχόμενη σε ελάχιστα ευρώ ετησίως τα οποία θα καλύπτονταν με χωριανό χορηγό.

Οι κύριοί που υπέγραψαν την κατάργηση, αυτομάτως υπέγραψαν και την εγκατάλειψή του θαυμάσιου αυτού έργου, που προήλθε εξ ολοκλήρου από ιδ. πρωτοβουλία και παύει επίσης να υφίσταται ο σκοπός συστάσεως του κέντρου.

Παρότι με την υπ' αριθμόν 36281/8/06/2011 (ΦΕΚ 1765Β ) απόφαση του υπουργού εσωτερικών, που εκδόθηκε από την υπ' αρίθμ 34/2011 απόφαση του Δημ Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων το Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφανταρης διατηρήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου λόγο της δραστηριότητας του, από πλευράς ευρύτερη αναγνώρισης εξ ειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς του κάτι που το νυν δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε ουδόλως υπόψην την αναθεωρημένη απόφασή του και προχώρησε περαιτέρω στην κατάργηση αυτού του κέντρου.

Με την κατάργηση αυτή παύει να υφίσταται πλέον η προταθείσα παραχώρηση φίλης του ιδρύματος ενός ακινήτου στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Με την Επιπόλαια αυτή απόφαση θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο Δήμο, γιατί ο Δωρητής θα απαιτήσει ολόκληρο το ποσό της Δωρεάς υποβάλλοντας σχετική αγωγή.

 

Με εκτίμηση

Κώστας Κωστόπουλος

Ανατολική Φραγκίστα