Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αντιδράσεις για το Μουσείο Βίνιανης, για την κατάργησή του ως ΝΠΔΔ - Επιστολή της αντιπροέδρου του ΔΣ

Με τις ίδιες αποφάσεις, ο δήμος Αγράφων κατήργησε και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) "Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης". Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και ειδικότερα της αντιπροέδρου, κας Βούλας Σούκη.

xarilaos-florakis-mouseio-vinianis1

Τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης έγιναν τον Μάιο του 2007, παρουσία του αείμνηστου ιστορικού στελέχους Λεωνίδα Κύρκου. Στη φωτογραφία με τον τότε βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα. Διακρίνεται ο τότε δήμαρχος Φραγκίστας κ. Θωμάς Μπόνιας.

Ωστόσο, -σχήμα οξύμωρο- ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Βίνιανης κ. Παντελής Μαντής, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος του χωριού της Βίνιανης -εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή-, "ως εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βίνιανης και αφού επεσήμανε τα προβλήματα", ψήφισε υπέρ της κατάργησης του Μουσείου.

Η κα. Σούκη, κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ένσταση κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα, την ακύρωση της απόφασης και τη διατήρηση του Μουσείου Βίνιανης ως Ν.Π.Δ.Δ., επισυνάπτοντας μάλιστα και λίστα υπογραφών διαμαρτυρίας κατά της απόφασης.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ

Βίνιανη, 7/2/2016

Προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Κοιν.: Δήμος Αγράφων, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Υπουργού, Υπουργείο Πολιτισμού, Γραφείο Υπουργού, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Άρη Τασιό.

Θέμα: "Αναφορά - ένσταση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος σχετικά με την ΑΔΣ 207/2015 του Δήμου Αγράφων που αφορά στην κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης".

“Παρακαλώ να δεχθείτε την ένσταση που υποβάλλω στην Υπηρεσία σας και θα κοινοποιήσω σε κάθε αρμόδιο κατά της απόφασης κατάργησης του Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείου Βίνιανης.

Οι λόγοι της ένστασής μου είναι οι παρακάτω:

1. Δε λαμβάνουν υπόψη την Απόφαση 33/2011 του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ 1765Β/8-6-2011), σύμφωνα με την οποία το Μουσείο Βίνιανης διατηρήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. λόγω της δραστηριότητάς του από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης εξειδικευμένου αντικειμένου μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς του.

2. Δε λαμβάνουν υπόψη ότι το μουσείο Βίνιανης στεγάζεται σε χαρακτηρισμένο από την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία (ΦΕΚ 333/β/15-5-1986).

3. Δε λαμβάνουν υπόψη ότι το μουσείο Βίνιανης βρίσκεται στον Οικισμό Παλαιάς Βίνιανης, χαρακτηρισμένο από την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη ως ιστορικό τόπο που «παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς πολλά από τα κτήρια που τον αποτελούν έχουν ενδιαφέροντα μορφολογικά και δομικά στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα».

4. Η κατάργηση του μουσείου το μετατρέπει ουσιαστικά σ΄ ένα επισκέψιμο ιστορικό κτήριο του Δήμου.

5. Το επισκέψιμο αυτό κτήριο στο εξής δε θα δικαιούται καμιάς επιχορήγησης, χρηματοδότησης, χορηγίας ούτε καν ιδιωτικής, καθώς και δυνατότητας ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, διότι θα στερείται νομικής υπόστασης για τη διεκδίκηση αυτών. Αρμόδια για την επιβεβαίωση των ανωτέρω και για περαιτέρω πληροφόρηση επί του θέματος είναι η Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος του Υπουργείου Εσωτερικών (τηλ. επικοινωνίας 210 3230402, 210 3225812).

6. Η ΑΔΣ 207/2015 χαρακτηρίζεται από το Δ.Σ. ως άμεσα αναγκαία για την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση δαπανών. Την τελευταία δεκαετία ποιο ποσό σε ευρώ περιελήφθη στους ετήσιους προϋπολογισμούς του Δήμου; Κι αν ενεγράφη ποιο είναι το ποσό που δαπανήθηκε υπέρ του μουσείου πλέον των δύο (2) ημερομισθίων ετησίως για το κόψιμο των χόρτων και της ετήσιας φιέστας;

7. Το Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείο δεν επιβάρυνε γραφειοκρατικά, διαχειριστικά ούτε οικονομικά το Δήμο, γιατί απλά οι αιρετοί του Δήμου το αγνοούσαν μέχρι το 2015 και το 2016 το κατήργησαν, για να μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας του, τα οποία, όμως, ποτέ δεν έκαναν. Σημειώνεται ότι δεν υπηρετεί προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, όπως βεβαιώνεται από το Δ.Σ. Αγράφων.

8. Χρησιμοποιούν ως αφορμή κατάργησης του μουσείου τη μη σύνταξη προϋπολογισμών -ως όφειλαν και σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 241 του Ν.3463/06-  η οποία οφείλεται σε δική τους αμέλεια, αδιαφορία κι ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι υπάρχει προσφορά από εθελοντές οικονομολόγους-λογιστές για την τακτοποίηση των φορολογικών υποθέσεων του μουσείου.

9. Δεν τυπώθηκε ποτέ -παρότι είχε συμφωνηθεί- το μπλοκ με τον αύξοντα αριθμό επισκεπτών, του οποίου το απόκομμα θα αποτελούσε τρόπο ελέγχου της επισκεψιμότητας του μουσείου. Ως εκ τούτου θα υπήρχε η σωστή εικόνα για το πόσοι και πότε το επισκέπτονταν και θα λαμβάνονταν οι κατάλληλες αποφάσεις.

10. Πεισματικά αρνούνται την καθιέρωση εισιτηρίου εισόδου, όπως υπάρχει σε όλα του μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, πλην των δημοσίων μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου.

11. Αρνούνται, παρεμποδίζουν και δεν ενθαρρύνουν καμία προσφορά εθελοντική για βοήθεια ή δράσεις στο μουσείο.

12. Εδώ και χρόνια σταμάτησε η προβολή του μουσείου. Συστηματικά το αγνοούν, πλην της φιέστας που διοργανώνουν για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.

13. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείου, του οποίου είμαι τακτικό μέλος και ως Αντιπρόεδρος εκπροσωπώ σε κάθε δημόσια αρχή σύμφωνα με την ΑΔΣ 123/2014.

14. Τα δύο (2) αιρετά μέλη του Δ.Σ. Αγράφων και μέλη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείου, κ. Γεωργίου και κα Ράπτη, ήταν απόντα από την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αγράφων, κατά την οποία ψηφίστηκε η κατάργηση χωρίς συζήτηση-αντίλογο, εφόσον δεν υπάρχει αντιπολίτευση και τα μέλη του ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό.

15. Επικαλούνται στην απόφαση την υπερψήφιση της κατάργησης από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Βίνιανης, κ. Μαντή, ο οποίος να σημειωθεί ότι ουδέποτε ενημέρωσε επί του καίριου αυτού θέματος κανέναν συμπολίτη του ούτε τα μέλη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.-Μουσείου, και δεν έλαβε σε καμία περίπτωση υπόψη του ότι το μουσείο είναι πολιτιστική κληρονομιά όλων των Ελλήνων και όχι προσωπική του υπόθεση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που παρέθεσα, διαμαρτύρομαι εντόνως για την κατάργηση του μουσείου και την υπαγωγή του στο έλεος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνης.

Αντί της υποβάθμισής του ζητώ να αναβαθμιστεί σε Ν.Π.Δ.Δ. Εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο και θα επιχορηγείται. Επισυνάπτω λίστα υπογραφών διαμαρτυρίας κατά της απόφασης κατάργησης κι επιφυλάσσομαι να σας αποστείλω συμπληρωματική λίστα.

 

Με τιμή,

Βούλα Σούκη

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Ν.Π.Δ.Δ. Μουσείου Βίνιανης