Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με εκτενές αφιέρωμα στον σπουδαίο Πάνο Ι. Βασιλείου κυκλοφορούν τα «Ευρυτανικά Χρονικά»

Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα το 49ο τεύχος του τριμηνιαίου Πολιτιστικού Περιοδικού για την προβολή της Ευρυτανίας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», το οποίο εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωματικό στον αείμνηστο Πάνο Ι. Βασιλείου, και η έκδοσή του ήταν προγραμματισμένη για το 2014, με την ευκαιρία τότε της συμπλήρωσης τριάντα (30) χρόνων από το θάνατό του (1984-2014).

evrytanika-xronika-vasileiou

«Όμως η παρατειμόμενη οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης. Όμως, ως ‘από μηχανής θεοί’ και, κυριολεκτικά, ως ‘άγγελοι επί γης’, βρέθηκαν ως αρωγοί έκδοσης για όλα τα τεύχη του 2016 το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, προς τους οποίους στο κύριο άρθρο εκφράζονται οι δέουσες και ευγνώμονες ευχαριστίες μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο γραμματέας του ΔΣ της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Παπαδόπουλος.

Από τις 68 σελίδες του περιοδικού, λοιπόν, οι 49 είναι αφιερωμένες στην προσωπικότητα και το πολύτιμο έργο του Πάνου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εκτενές και εμπεριστατωμένο άρθρο - μελέτη του Δρ. Θάνου Δ. Παρούτσα με τον τίτλο «Μνήμη Πάνου Ι. Βασιλείου (1898-1984). Ο Άνθρωπος, το έργο του και η προσφορά του στην Ευρυτανία και Ρούμελη» (σελ. 5-40).

Ακολουθεί άρθρο του Κωνσταντίνου Σπ. Τσιώλη, με άγνωστα στοιχεία για τον Πάνο Βασιλείου και γι’ αυτό είναι και εύστοχος ο τίτλος του: «Αθησαύριστα του Πάνου Ι. Βασιλείου». Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιώλης μας παρουσιάζει άγνωστη αρθρογραφία του Πάνου Ι. Βασιλείου στην ημερήσια εφημερίδα «Ανατολή» του Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Ο Ξένος», όταν υπηρετούσε στην Κρήτη ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας (1936-1940).

Άλλα άρθρα που περιλαμβάνονται στο αυτό τεύχος: «Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου» του Γιάννη Παν. Μάκκα, «Αντώνιος ο εξ Αγράφων (αγιογράφος)» του Κων/νου Σπ. Τσιώλη, «Ο μπάρμπα - Θανάσης Τριαντάφυλλος» του Γιάννη Μακρή, «Οι Ευρυτάνες της Αθήνας και όχι μόνο τίμησαν τους νεκρούς του Έπους του ‘40», της Σύνταξης, Βιβλιοπαρουσιάσεις, «Η Αλληλογραφία μας» κ.ά.

Σημειώνεται ότι εντός των ημερών κυκλοφορεί και το 50ο τεύχος, το οποίο θα είναι αφιερωματικό στον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ενώ περιλαμβάνει και άλλη ύλη πλούσια και λίαν ενδιαφέρουσα.