Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Πότε μία αναμέτρηση των τοπικών πρωταθλημάτων διεξάγεται χωρίς την προσέλευση του γιατρού αγώνα

Με αφορμή το παιχνίδι που διεξήχθη στο Ραπτόπουλο μεταξύ της τοπικής Δόξας και του Αιόλου για την Α’ ΕΠΣ Ευρυτανίας, τα «Ευρυτανικά Νέα» σάς παραθέτουν τις προϋποθέσεις κατά τις οποίες ένα παιχνίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την προσέλευση του γιατρού.

sa

Σημειώνουμε δε, ότι στην Ευρυτανία, όπου τα παιχνίδια είναι ελάχιστα μπορεί να υπάρξει γιατρός σε κάθε γήπεδο, όμως η ΕΠΟ απέστειλε σχετικό ερώτημα στην UEFA για τις Ενώσεις -στις οποίες οι αγώνες είναι πάρα πολλοί- πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και αν θα μπορούσαν τα ματς να γίνονται χωρίς γιατρούς.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν θετική αλλά όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ θα πρέπει να τηρούνται τέσσερα κριτήρια πριν την έναρξη κάθε ματς για τα οποία θα είναι υπεύθυνοι οι διαιτητές.
Αν τηρούνται τότε ο διαιτητής θα μπορεί να ξεκινήσει το ματς και δεν θα υπάρχει θέμα τιμωρία της γηπεδούχου ομάδας. Η σχετική απόφαση που πήρε η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων και το δελτίο Τύπου της ΕΠΟ αναφέρει:

« (…) Συμπλήρωση άρθρου 16 παρ.2 ΚΑΠ. Λόγω του γεγονότος ότι πολλές Ενώσεις έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα για την ανεύρεση γιατρών για όλα παιχνίδια των τοπικών κατηγοριών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 2 του ΚΑΠ και υπέβαλαν σχετικά ερωτήματα στην Ε.Π.Ο. για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, η Ε.Π.Ο. απέστειλε σχετική επιστολή στην UEFA με την οποία έθεσε σχετικό ερώτημα. Η UEFA με την από 14-9-2017 απαντητική επιστολή της ενέκρινε την πρόταση της Ε.Π.Ο. σχετικά με την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης που έχει ως εξής:

Προκειμένου να διεξαχθεί ένας αγώνας τοπικού και μόνον ερασιτεχνικού πρωταθλήματος χωρίς την παρουσία γιατρού στο γήπεδο, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2017-2018 θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

α. Να έχει αποσταλεί προηγουμένως έγγραφο αίτημα για τον ορισμό ιατρού,  στον οικείο ιατρικό σύλλογο ή τις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας.

β. Να υπάρχει στο αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα πιστοποιημένος (αδειούχος) νοσηλευτής ή διασώστης.

γ. Να υπάρχει δίπλα στον αγωνιστικό χώρο ιατρικός εξοπλισμός πρώτων βοηθειών διαθέσιμος κατά τη διάρκεια του αγώνα.

δ. Σε κάθε περίπτωση και παράλληλα με τα ανωτέρω να γίνει αναζήτηση ιατρού μεταξύ των θεατών πριν από τον αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου.

Εφόσον τηρηθούν σχολαστικά οι ανωτέρω διατυπώσεις, που θα τις ελέγχει με επιμέλεια ο διαιτητής ενός αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, δύναται να διεξαγάγει τον αγώνα αυτόν και δεν θα επιβάλλονται στην γηπεδούχο ομάδα οι προβλεπόμενες στο άρθρο 16 παρ. 2 του ΚΑΠ ποινές, άλλως ο διαιτητής δεν θα διεξάγει τον αγώνα».
Πηγές: Ευρυτανικά Νέα, epo.gr