Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τώρα αρχίζει η περιπέτεια για τον Φώτη Θεοχάρη και την ορειβατική αποστολή, με στόχο το Κανγκτσενγιούνγκα των 8.586μ

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (5/4) αναχώρησε από την Αθήνα, με αρχικό προορισμό το Κατμαντού του Νεπάλ, η ελληνική ορειβατική αποστολή που αποτελείται από τον Ευρυτάνα Φώτη Θεοχάρη και τον έμπειρο σχοινοσύντροφό του, Αντώνη Συκάρη. Στόχος των δύο Ελλήνων είναι να ανέβουν στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα των 8.586 μέτρων. H ομάδα κορυφής αποτελείται από συνολικά 7 ορειβάτες διαφόρων εθνικοτήτων: 2 Ολλανδούς, 1 Ιταλό, 1 Ινδό, 1 Γεωργιανό και «οι δικοί μας», οι 2 Έλληνες.theoxaris-kolaz223

Άρχισαν να πεζοπορούν

Στο Κατμαντού το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μάθημα για τη χρήση-εγκατάσταση οξυγόνου και πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν με τον εξοπλισμό, συναντήσεις με τα μέλη της υπόλοιπης ορειβατικής αποστολής καθώς και γεύμα με τον πιο ισχυρό άνθρωπο του Νεπάλ, τον Ang Tshering Sherpa, επιχειρηματία του τουρισμού και εξέχουσα προσωπικότητα της διεθνούς ορειβατικής κοινότητας.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (9/4), η ορειβατική αποστολή προσέγγισε το Phidim του ανατολικού Νεπάλ, όπου έφθασε «…διασχίζοντας την κοιλάδα στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και περνώντας μέσα από τροπικά δάση με ένα αδιευκρίνιστης ασφάλειας όχημα για 8 ώρες (…)», όπως αναφέρουν σχετικά οι Έλληνες.

Την Τρίτη 10/4, ξεκίνησε η πεζοπορία από το Khangdim στο Khebang του Νεπάλ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1915μ, με απώτερο στόχο την ανάβαση προς την κατασκήνωση βάσης (5143μ), όπου αναμένεται να φθάσουν περίπου σε μία εβδομάδα.

Οι ορειβάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν το τροπικό κλίμα της περιοχής, με βροχές και πολύ αυξημένη υγρασία, την ίδια ώρα που οι συνθήκες διανυκτέρευσης αποτελούν ένα επιπλέον πρόβλημα για την ομάδα· ενδεικτικά, την 10η ημέρα διανυκτέρευσαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, κατά μήκος της διαδρομής, που έχει μετατραπεί σε φωλιά δεκάδων… πουλιών.

Η 11η ημέρα (11/4) περιλάμβανε πεζοπορία υπό συνεχή βροχή από το Khebang (1915m) στο Yamphudim (2080m), μέσα σε μια καταπράσινη και οργιώδη φύση.

Η επικοινωνία με τους δύο Έλληνες σταδιακά θα γίνει λιγότερο συχνή λόγω έλλειψης ίντερνετ στην περιοχή της πεζοπορίας-ανάβασης της αποστολής.

«Απόρθητο κάστρο» από το 2014

Οι δύο Έλληνες, ο 27χρονος Βινιανίτης Φώτης Θεοχάρης και ο έμπειρος ορειβάτης Αντ. Συκάρης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς αποστολής, θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην κορυφή του όρους Κανγκτσενγιούνγκα, στα 8586 μέτρα, κάτι που δεν κατάφερε κανείς ούτε 2017, ούτε το 2016, ούτε το 2015 (!).

Τελευταία φορά ήταν το 2014 όταν 25 άτομα «κατέκτησαν» ένα από τα πιο αφιλόξενα βουνά της γης, το Κανγκτσενγιούνγκα. Φέτος θα προσπαθήσουν μονάχα 35 αναρριχητές τεσσάρων ομάδων από όλο τον κόσμο να φτάσουν πάλι εκεί.