Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Σήμερα, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, ξεκινά το κυνήγι στην Ευρυτανία

Που απαγορεύεται, ποιος είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων και τι πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί

kinigos

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως η εναρκτήρια ημέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δασαρχείου Καρπενησίου, το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα -και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, οπότε επιτρέπεται και η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης- και για τον λαγό τελειώνει στις 10 Ιανουαρίου 2013, ενώ για τον αγριόχοιρο στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Ειδικότερα, το κυνήγι αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων ζώων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Σημειώνεται πως για λόγους προστασίας, απαγορεύεται το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών. Όσον αφορά τον λαγό, επιτρέπεται μόλις ένα θήραμα ανά κυνηγό.

Εντωμεταξύ, στην ημερήσια έξοδό του ο κυνηγός μπορεί να θηρεύσει, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2012 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 -και όλες τις ημέρες- μέχρι 25 συνολικά από όλα τα είδη· τσίχλες, κοκκινότσιχλες και γερακότσιχλες, ενώ χωρίς περιορισμό καρακάξα, κάργια και κουρούνα. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται επίσης το κυνήγι μέχρι 12 ορτύκια, 12 τρυγόνια, 10 μπεκάτσες και -χωρίς περιορισμό- αγριοπερίστερα και ψαρόνια. Ακόμη, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2013, η λεία του κάθε κυνηγού μπορεί να είναι μέχρι 25 κοτσύφια και δενδρότσιχλες, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός για τις φάσες.

Επίσης, έως 10 Φεβρουαρίου 2013 επιτρέπεται το κυνήγι των σιταρήθρων (μέχρι 10 στον αριθμό), ενώ έως 31 Δεκεμβρίου των φασιανών (ένα θήραμα ανά κυνηγό), μόνο κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Το κυνήγι της πετροπέρδικας επιτρέπεται από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2012, κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και μέχρι τέσσερα σε αριθμό ανά κυνηγό, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.

Τέλος, να σημειώσουμε πως το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι 20 Ιανουαρίου 2013 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Διευκρινίζεται ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής της περιφέρειας του Δασαρχείου Καρπενησίου, στο εκτροφείο θηραμάτων Βουτύρου, όπως επίσης και στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

Παράλληλα απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία και από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Όσον αφορά την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων, επιτρέπεται αποκλειστικά μόνο στους περιορισμένους χώρους που καθορίστηκαν από τη Δασική Υπηρεσία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να φέρουν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.