Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

ev media-logo

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Επιστροφή στα θρανία. Στις τάξεις 1.854 μαθητές των σχολείων της Ευρυτανίας

Ξεκίνησε από χθες η νέα σχολική χρονια. Στα θρανία θα βρεθούν συνολικά 954 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 220 μαθητές νηπιαγωγείων και 734 μαθητές δημοτικών σχολείων, ενώ συνολικα 900 μαθητές στην δευτεροβάθμια εκπ/ση, 435 μαθητές στα γυμνάσια του νομού και 448 στα λύκεια και 17 στο ΕΕΕΕΚ Καρπενησίου

agiasmos epal_gymnasio_lykeio

Στιγμιότυπο από τον κοινό Αγιασμό του Γενικού Λυκείου, του 1ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ, στο αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, χθες Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου


 

Δύσκολη η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε ήδη από χθες με τον Αγιασμό σε όλα τα σχολεία του νομού. Αρχή με απεργίες των δασκάλων, καθώς και τα “κλασσικά” έξοδα των γονιών για την αγορά των σχολικών ειδών. Την ίδια στιγμή, οι -μικρές- ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους αναμένεται καλυφθούν σύντομα, ενώ και τα βιβλία φέτος είναι στην ώρα τους

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού Ευρυτανίας ξεκίνησε χθες, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά.

Μια χρονιά που βρίσκει τους εκπαιδευτικούς σε θέση μάχης απέναντι στην κυβέρνηση, με αφορμή τις μειώσεις στους μισθούς τους, το ενδεχόμενο αύξησης των ωρών διδασκαλίας από την ερχόμενη χρονιά, καθώς και τα οικονομικά δεδομένα που αποτελούν «θηλιά στο λαιμό» για πάρα πολλά σχολεία ανά την επικράτεια, τα οποία σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις λειτουργικές τους ανάγκες (έξοδα θέρμανσης, αναλώσιμα κα).

«Ποδαρικό» με απεργίες
Όπως έχουμε άλλωστε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενη για την «οικονομική εξαθλίωση» που υφίστανται σήμερα ο κλάδος.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για 8.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τονίζουν ότι καταγράφονται ακόμα 6.000 κενά διδασκόντων στα ολοήμερα σχολεία.

Από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, δηλώνουν ότι όλα τα κενά που θα παρουσιαστούν θα καλυφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η ΔΟΕ θα επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων σε 15 ημέρες, αφού εκτιμήσει και τις απαντήσεις του υπουργείου.

Χωρίς προβλήματα
η διανομή των βιβλίων
Φέτος, εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας φρόντισε να αποφύγει το περυσινό… πατατράκ, όπου οι μαθητές ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά με σημειώσεις και… DVD αντί για βιβλία, κι έτσι όλες οι σχολικές τσάντες αναμένεται να γεμίσουν από νωρίς.

Άλλωστε, όπως ανέφεραν τα «Ευρυτανικά Νέα» σε προηγούμενο ρεπορτάζ τους (αρ. φυλ. 511/ 29-08-12), ήδη, από τα τέλη Ιουλίου, βρίσκονται στη θέση τους, στα σχολεία της Ευρυτανίας, οι πρώτες παρτίδες βιβλίων.

Οι αγιασμοί
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έγινε από τα δημοτικά σχολεία του Καρπενησίου, εκεί όπου λίγο μετά τις 9.00 το πρωί, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν για να πάρουν μέρος στον Αγιασμό και ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, να δώσει την ευχή για «καλή αρχή»!

agiasmos deytero dimotiko sxoleio

Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. "Βάπτισμα του πυρός" για τα "πρωτάκια".


Λίγο μετά τις 10.30 περίπου, ξεκίνησε στο Αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης, ο κοινός Αγιασμός του 1ου Γυμνασίου, του ΕΠΑΛ και του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου· στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρών ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας ταξίαρχος κ. Νικόλαος Στασινός, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας κα.

Επίσης, αγιασμός τελέστηκε και στο 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου, στο νέο Σχολικό Συγκρότημα που εξυπηρετεί τους μαθητές που διαμένουν στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Οι μαθητές σε αριθμούς
Σχεδόν το 10% του μόνιμου πληθυσμού στην Ευρυτανία είναι μαθητές! Αποτελεί δε συγκριτικά βάσει του πληθυσμού κάθε νομού, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό. Δικαιολογημένα λοιπόν το πιο ζωντανό κομμάτι του νομού μας είναι η μαθητιώσα νεολαία.

Σε ολόκληρο τον νομό Ευρυτανίας, από το νηπιαγωγείο έως και την τελευταία τάξη των λυκείων θα φοιτήσουν συνολικά 1854 μαθητές, δηλαδή 39 λιγότεροι σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Από αυτούς, οι 954 ανήκουν στην Α/θμια Εκπαίδευση (δημοτικά & νηπιαγωγεία) και οι υπόλοιποι 900 στη Β/θμια (γυμνάσια, λύκεια & ΕΕΕΕΚ Καρπενησίου).

Τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των μαθητών συγκεντρώνουν, όπως είναι αναμενόμενο, τα σχολεία που βρίσκονται στο Καρπενήσι, καθώς, επί του συνόλου των 1854 μαθητών της Ευρυτανίας, στα σχολεία του Καρπενησίου θα βρεθούν 1366 παιδιά, ήτοι ποσοστό της τάξης του 74%! Οι αριθμοί απλά επιβεβαιώνουν την πικρή αλήθεια, το γεγονός δηλαδή ότι τα χωριά μας, χρόνο με τον χρόνο, εγκαταλείπονται ακόμη περισσότερο…

Στα Δημοτικά του νομού
Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει το 1ο Δημοτικό σχολείο Καρπενησίου με 146 παιδιά, την ίδια στιγμή όπου στο 2ο Δημοτικό θα καθίσουν στα θρανία 197 παιδιά.

Αντίστοιχα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο του Προφήτη Ηλία θα φιλοξενήσει 124 μαθητές και στο 4ο Δημοτικό πραγματοποιήθηκαν 98 εγγραφές· στο Ειδικό Σχολείο Καρπενησίου θα παρακολουθούν μαθήματα φέτος 7 παιδάκια.

Τι γίνεται όμως με τα δημοτικά σχολεία της υπόλοιπης Ευρυτανίας;
Στο «ακριτικό» Ραπτόπουλο, τα στοιχεία μιλούν για 22 παιδιά στο δημοτικό σχολείο, ενώ παρόμοια εικόνα συναντούμε και στη Δυτική Φραγκίστα, όπου ο αντίστοιχος αριθμός φθάνει τους 23 μαθητές. Στα δημοτικά σχολεία Γρανίτσας και Δαφνούλας ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 14, στη Βαλαώρα ανεβαίνει σε 19, ενώ με 15 παιδιά θα ανοίξει τις πόρτες του το δημοτικό στην Κρέντη. Στον Πλάτανο της Ευρυτανίας θα φοιτήσουν 10 παιδιά.

Στα …μονοψήφια, το δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Χωριού συγκεντρώνει μόλις 6 παιδιά, ενώ να αναφέρουμε πως, ελλείψει μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν οι τάξεις Α’ και ΣΤ’.

Στην Παλαιοκατούνα, στο δημοτικό του χωριού, θα παρακολουθήσουν μαθήματα 8 παιδιά (δεν θα λειτουργήσουν η Β’ και Δ’ τάξη ), στον Άγιο Γεώργιο 7 (όπου δεν θα λειτουργήσουν οι τάξεις Α’ και ΣΤ’), 6 στα Άγραφα (όπου δεν υπάρχουν παιδιά στις τάξεις Α’ και Β’) και 5 στη Δάφνη (χωρίς μαθητές η  Δ’ και Ε’ τάξη).

Τέλος, στις αίθουσες του δημοτικού σχολείου της Φουρνάς θα βρεθούν 9 μαθητές (δεν θα υπάρξουν τμήματα στη Γ’ και Ε’ τάξη) και στο Στένωμα ακόμα 5, όπου δεν θα λειτουργήσουν η Δ’ και Ε’ τάξη. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

…220 νήπια και προνήπια
Στις μικρότερες ηλικίες, στα νηπιαγωγεία της Ευρυτανίας, θα βρεθούν συνολικά 220 παιδιά, εκ των οποίων η πλειοψηφία (176 παιδιά) εντοπίζεται στα πέντε νηπιαγωγεία που λειτουργούν στο Καρπενήσι (50 λιλιπούτιοι μαθητές στο 1ο Νηπιαγωγείο, 30 στο 2ο, 41 στο 3ο, 35 στο 4ο και 20 στο 5ο).

Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καρπενησίου θα υποδεχθεί τη φετινή σχολική χρονιά 4 μαθητές.

Στα υπόλοιπα εννέα νηπιαγωγεία του νομού μας, η εικόνα παρουσιάζεται ανάλογη των περασμένων ετών, καθώς οι μονοψήφιοι αριθμοί αποτελούν -δυστυχώς- τον κανόνα…

Έτσι, στη Δυτική Φραγκίστα θα βρεθούν 7 παιδιά, κάτι που αναμένεται να συμβεί τόσο στην Παλαιοκατούνα όσο και τη Βαλαώρα.

Στη Φουρνά και το Μεγάλο Χωριό συναντούμε 5 παιδάκια, στο Ραπτόπουλο 3, ενώ σε Δαφνούλα, Στένωμα και Κρέντη θα υπάρχουν μόλις 2 παιδιά.

Στα Γυμνάσια και Λύκεια
του Καρπενησίου
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στη Β/θμια Εκπαίδευση, στα γυμνάσια και λύκεια δηλαδή του νομού μας, εγράφησαν εφέτος 900 συνολικά παιδιά, αριθμός ελαφρά μικρότερος έναντι των 913 μαθητών της χρονιάς 2011/12.

Στα θρανία του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου θα καθίσουν 178 μαθητές, ενώ το 2ο Γυμνάσιο, στον Προφήτη Ηλία, θα υποδεχθεί φέτος 142 παιδιά.

 Όσον αφορά το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, μαθήματα θα παρακολουθήσουν 216 παιδιά, την ίδια στιγμή που το ΕΠΑΛ Καρπενησίου διαθέτει 115 μαθητές.

Πιο αναλυτικά, 64 μαθητές έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου και από 57 στη Β’ και Γ’ τάξη. Το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου θα φιλοξενήσει 40 μαθητές στην Α’, 52 στη Β’ και 50 στη Γ’ τάξη.

Στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, 72 παιδιά θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη, ενώ από 70 και 74 μαθητές θα αποτελούνται αντίστοιχα οι δύο τελευταίες τάξεις του σχολείου.

Όπως ήδη αναφέραμε, 115 παιδιά θα αποτελέσουν το έμψυχο «δυναμικό» του ΕΠΑΛ Καρπενησίου· 39 μαθητές στην Α’ τάξη, 35 στη Β’ και τέλος, 41 την Γ’ τάξη. Ο αντίστοιχος περυσινός αριθμός άγγιζε τους 96 μαθητές.

Επιπλέον, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου αναμένεται να φιλοξενήσει 17 παιδιά.

…και της υπόλοιπης Ευρυτανίας
Στα υπόλοιπα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού μας έχουν εγγραφεί 232 παιδιά.

Στα χωριά όπου λειτουργούν γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λείψει και φέτος η εικόνα των τάξεων με μονοψήφιο αριθμό μαθητών…

Στις Λυκειακές Τάξεις Φουρνάς, για παράδειγμα, θα παρακολουθήσουν μαθήματα μονάχα 4 παιδιά (2 μαθητές στην Α’ τάξη και από έναν ακόμη μαθητή στην Β’ και Γ’ τάξη του σχολείου).

Αντίστοιχο το σκηνικό και στο Γυμνάσιο του χωριού, όπου θα φοιτήσουν 7 παιδιά (1 στην Α’ τάξη και από 3 στην Β’ και Γ’ τάξη αντίστοιχα).

Ακόμη, το Γυμνάσιο της Παλαιοκατούνας αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος μόλις 5 μαθητές (2 στην Β’ τάξη και 3 στην Γ’ τάξη).

Στο Κερασοχώρι, στο Γυμνάσιο του χωριού, θα κάνουν μάθημα συνολικά 16 άτομα (από 5 στην Α’ και Β’ & 6 στη Γ’ τάξη), ενώ αντίστοιχα, στις τρεις Λυκειακές τάξεις θα φοιτήσουν 33 μαθητές (στην Α’ τάξη 17 μαθητές και από 8 στη Β’ και Γ’).

Στη Δυτική Φραγκίστα, στο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ που λειτουργούν στο χωριό, θα φοιτήσουν συνολικά 49 παιδιά (22 στο πρώτο και 27 αντίστοιχα στο δεύτερο).

Η Α’ τάξη του Γυμνασίου θα περιλαμβάνει 9 μαθητές, η Β’ 7 παιδιά, ενώ 6 άτομα θα αποτελούν τη Γ’ τάξη. Όσον αφορά το ΕΠΑΛ, 12 παιδιά βρίσκονται στην Α’, ακόμη 12 στη Β’ και 3 στη Γ’ τάξη του σχολείου.

Στο Γυμνάσιο Γρανίτσας εγγράφησαν 27 μαθητές, εκ των οποίων οι 13 στην Α’ τάξη, οι 9 στη Β’ και ακόμα 5 στην τρίτη. Στις Λυκειακές τάξεις του χωριού συναντούμε επίσης 27 παιδιά, από 9 σε κάθε τάξη.

Στο Ραπτόπουλο, τέλος, ο αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου φθάνει τους 38, καθώς 10 παιδιά αποτελούν την Α’, 11 τη Β’ και ακόμα 17 τη Γ’ τάξη. Στις Λυκειακές τάξεις του ίδιου χωριού θα βρεθούν φέτος 26 μαθητές (14 στην Α’ τάξη και από 6 στη Β΄ και Γ’ τάξη).

Οι νέοι δάσκαλοι
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, στην Ευρυτανία εντοπίζονται ελάχιστα κενά σε εκπαιδευτικούς (4-5 τον αριθμό), τα οποία όμως δεν αναμένεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς αναμένονται να καλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Άλλωστε, κοιτώντας κανείς τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, από την Ευρυτανία αποχώρησαν συνολικά 17 δάσκαλοι, για να έρθουν στη θέση τους μόλις 5 άτομα, ενώ από τους 10 νηπιαγωγούς που αποσπάστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, κανείς εκπαιδευτικός δεν θα τοποθετηθεί στις κενές θέσεις που προέκυψαν στον νομό.

Όσον αφορά τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά το τρέχον σχολικό έτος προσλήφθηκαν συνολικά 20 άτομα, 18 δάσκαλοι και 2 νηπιαγωγοί.

Τα ονόματα των 18 νέων δασκάλων
Τα ονόματα των 18 εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν φέτος στον νομό μας είναι: Κατσαδήμα Διονυσία, Γιαννουλάκου Βασιλική, Αλεξιάδου Μαρία, Κουλαουζίδου Δέσποινα, Γεωργιάδου Ειρήνη-Ανατολή, Τσιλίκας Χρήστος, Ιωαννίδου Αναστασία, Σακελλαρίου Μαρία, Χαλαστάνη Γεωργία, Λαζαρίδου Ελένη, Χατζηαντωνιάδου Δέσποινα, Μπέσσα Μαρία, Σφήκας Δημήτριος, Αλεξανδρή Μαρία, Αδαμάκου Ειρήνη-Ευαγγελία, Κατσίκας Χρήστος, Θεοδωράκος Λάμπρος και Σκοπελίτης Νικόλαος.

…και των δύο νηπιαγωγών
Οι δύο αναπληρώτριες νηπιαγωγοί που προσλήφθηκαν φέτος στην Ευρυτανία είναι η κ. Ράντζου Παναγιούλα και η κ. Λιούτα Ειρήνη.

Τέλος, να αναφέρουμε πως αναμένεται να τοποθετηθούν ακόμη 6 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.

Οι νέοι καθηγητές
Εξάλλου, δεν αναμένεται να προκύψει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε και με τους καθηγητές της Β/θμιας εκπαίδευσης στην Ευρυτανία, αφού αναμένονται αρκετές νέες προσλήψεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών.


Φθηνότερα φέτος τα σχολικά

Καλύτερες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Μειώσεις σε τιμές που φθάνουν και το 20% - Απαιτείται καλή έρευνα αγοράς από τους γονείς

sxolika eidi

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε χθες, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, και, όπως κάθε χρόνο, η αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με τους γονείς -ειδικά φέτος- να επιδίδονται στην αναζήτηση της καλύτερης αναλογίας τιμής και ποιότητας των προϊόντων.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς που διενεργήθηκαν το διάστημα από τις 27 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου του 2012 σε σημεία λιανικής (βιβλιοπωλεία, σούπερ-μάρκετ κα) και σε ένα δείγμα με περισσότερα από 100 προϊόντα,  διαπιστώθηκαν μειώσεις στις τιμές των σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2012, οι οποίες  φτάνουν μέχρι και το -20%.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε
- στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58 ευρώ.

- Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50 έως 2,20 ευρώ.

- Στα ντοσιέ-κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40 ευρώ έως το 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60 έως 2,00 ευρώ.

-Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40 ευρώ και τα δύο.

- Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45.

- Τέλος τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99 ευρώ.

Τιμές για όλα τα βαλάντια
Σε απόλυτους αριθμούς, το κόστος αγοράς σχολικών, για ένα παιδί δημοτικού κυμαίνεται από 18,47 έως 463,45 ευρώ, ενώ για το γυμνάσιο-λύκειο οι τιμές είναι ελαφρά αυξημένες,  από 20,81 έως 486,12 ευρώ.

Μιλάμε ουσιαστικά για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρος τιμών· είναι ωστόσο κοινή η διαπίστωση ότι οι διαφορές τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα σχολικά που είναι «της μόδας», είναι πολλές φορές αδικαιολόγητα μεγάλες.

Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για το παιδί.

«Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης», αναφέρεται ενδεικτικά και τονίζεται ότι «σε μια περίοδο κρίσης δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχεται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει πάνω της τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας».