Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Σώζοντας ζωές σε ακραίες συνθήκες - 15 μέλη του ΕΔΣ Ευρυτανίας παρακολούθησαν το σεμινάριο Ιατρικής Βουνού που έγινε στο Καρπενήσι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου το "6ο Προχωρημένο Σεμινάριο Ιατρικής Βουνού". Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, το οποίο αποτελεί Κέντρο Αριστείας στην Επείγουσα Ιατρική, ειδικά για ατυχήματα σε ορεινούς όγκους.

iatriki-vounou-edse1

Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου, το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου και την Hellenic Rotors. Στο σεμινάριο δίδαξαν διακεκριμένοι επιστήμονες της ημεδαπής και της αλλοδαπής, με εξειδίκευση στην Ιατρική Βουνού και με εμπειρία σε επεμβάσεις σε δύσκολα και αφιλόξενα περιβάλλοντα.

Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάστηκαν είναι οι τελευταίες τεχνικές και εξελίξεις σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης στο βουνό, οι διακομιδές, η αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, η υποθερμία κ.α.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για ιατρικά θέματα και μελέτη περιπτώσεων βασισμένες σε εμπειρίες Ελλήνων Ορειβατών σε αποστολές στις μεγάλες κορυφές του κόσμου, καθώς και πρακτικές ασκήσεις στο χιονισμένο πεδίο.

Ακόμη, Έλληνες διεθνείς επαγγελματίες οδηγοί βουνού έκαναν διαλέξεις και παρουσιάσεις για τις κλιματικές αλλαγές και το πόσο επηρεάζουν τις συνθήκες στα βουνά, για τους κινδύνους από πτώση χιονοστιβάδων, την αυτοδιάσωση, τις τεχνικές έρευνας για τον εντοπισμό θυμάτων κ.λπ.

Στο πρακτικό μέρος έγινε άσκηση στη χρήση πομποδεκτών ανεύρεσης θυμάτων χιονοστιβάδων, τεχνικές έρευνας και διάσωσης σε χιονοστιβάδες, τεχνικές διάσωσης από εναέριους αναβατήρες, αντιμετώπιση πολυτραυματία και μεταφορά φορείων σε χιονισμένο πεδίο.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 15 μέλη από την ομάδα δράσης του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες.