Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Η παιδεία & η εκπαίδευση στην Ευρυτανία κατά την Τουρκοκρατία. Αύριο (26/3) η εκδήλωση των ΓΑΚ

Το Σάββατο 26 Μαρτίου, και ώρα 6.30 το απόγευμα, τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Ευρυτανίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου & ο Δήμος Καρπενησίου συνδιοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τίτλο «Ὄψεις τῆς παιδείας καί τῆς ἐκπαίδευσης τῶν Ρωμιῶν κατά τήν ὀθωμανοκρατία καί τά πρῶτα μετεπαναστατικά χρόνια στά κακοβίωτα ὅρη».

gak-afisa-25i

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια αποτύπωσης πτυχών της παιδείας και της εκπαίδευσης στη δύσβατη, κακοτράχαλη Ευρυτανία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

1. «Η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού»: έκθεση βιβλίων από τη βιβλιοθήκη και παρουσίαση του λογίου Αναστασίου Καπέρδα-Αγαθίδη και της βιβλιοθήκης του. Την οργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση έχει αναλάβει η Λεονή Θανασούλα, ιστορικός.

2. «Δείγματα παιδείας των Ρωμιών από τη βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης». Εισηγητής ο κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος, προϊστάμενος του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου και του Εργαστηρίου Συντήρησης Χειρογράφων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

3. «Τα βιβλία θετικών επιστημών της βιβλιοθήκης Ι.Μ Προυσού». Εισηγητής ο κ. Δημήτρης Βελισσάρης, μαθηματικός, ΓΑΚ Ευρυτανίας.

4. Η βιβλιοθήκη του ελληνικού σχολείου Καρπενησίου». Για το θέμα θα μιλήσει η Μαρία Παναγιωτοπούλου, δρ Φιλολογίας-αρχειονόμος, προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας.

Η εκδήλωση θα διανθιστεί από τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Μαρκόπουλου.