Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Συνολικά 65 γυναίκες εξετάστηκαν δωρεάν για οστεοπόρωση στον δ. Αγράφων. Τα χρήσιμα συμπεράσματα & οι δηλώσεις Μπαμπαλή

Ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ο Δήμος Αγράφων υλοποιεί δωρεάν δράσεις σχετικές με την πρόληψη και ενημέρωση σε θέματα υγείας και πρόνοιας, προκειμένου να συμβάλλει στην ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων αλλά και εν γένει των κοινωνικά αποκλεισμένων κατοίκων του, οι οποίοι ομολογουμένως δεν έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

agrafa-exetaseis-osteoporosi

Πολλάκις, εξάλλου, τα «Ευρυτανικά Νέα» με ρεπορτάζ τους έχουν αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις (σε υποδομές και προσωπικό) στον τομέα Υγείας στα χωριά των Αγράφων, με Κ.Υ κλειστά ή υποστελεχωμένα και τους κατοίκους στο… έλεος του Θεού.

Μετρήθηκαν για οστεοπόρωση

Αυτή τη φορά ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων παρέλαβε μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν με υπερηχογράφημα πτέρνας, γυναίκες ή άνδρες άνω των 45 ετών. Η δράση έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας όπου για δύο ημέρες (23 & 24 Αυγούστου) σε πρωινές και απογευματινές ώρες, 65 γυναίκες προσήλθαν και εξετάστηκαν δωρεάν από τη Συντονίστρια του Προγράμματος στο Δήμο Αγράφων, κα Έλλη Γατή. Οι απαντήσεις μάλιστα των εξετάσεων δίνονταν άμεσα στις κυρίες που προσήλθαν.

«Η δράση», σημειώνει ο δήμος, «που ως σκοπό είχε να ανακαλύψουμε φαινομενικά υγιείς γυναίκες ή άνδρες άνω των 45 ετών οι οποίοι πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων, έδειξε ότι στο Δήμο Αγράφων από τις 65 γυναίκες που εξετάστηκαν, οι 25 πάσχουν από οστεοπενία (πρώιμο στάδιο οστεοπόρωσης), οι 5 διαγνώσθηκαν με οστεοπόρωση, ενώ οι 33 είναι υγιείς και μόλις 2 βρέθηκαν σε άριστο επίπεδο. Οι κυρίες που παρουσίασαν αρνητικά αποτελέσματα παραπέμφθηκαν σε γιατρό για περεταίρω εξετάσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Επιβάλλεται η συνέχιση

Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δήλωσε σχετικά: «Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή μας, πάσχει. Από πλευράς μας κάνουμε ότι είναι δυνατό σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, προκειμένου να μειώσουμε το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων μας, να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και να δώσουμε την ευκαιρία στους δημότες μας για πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιου υγειονομικού επιπέδου.

Η συμμετοχή των δημοτών μας σε τέτοιες δράσεις, επιβάλλει τη συνέχιση αυτών. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να υλοποιεί δωρεάν δράσεις μέσω του Δικτύου Υγιών Πόλεων.»