Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Γίνεται θεσμός η μανιταρογιορτή στο Κρίκελλο. Για 2η χρονιά φέτος, το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Μαΐου - Το πρόγραμμα του διημέρου

Ξεκίνησε ως «πείραμα» το 2017 και φέτος θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά, με προφανή διάθεση να καθιερωθεί και να γίνει σιγά-σιγά θεσμός και σημείο αναφοράς: ο λόγος για τη 2η Γιορτή Μανιταριού που θα λάβει χώρα το διήμερο Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στο Κρίκελλο Ευρυτανίας.manitaria-krikello-2018

Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί από τον Σύλλογο «Ε4-Πάντα Βρέχει» και τον δήμο Καρπενησίου και θα έχει ως «οδηγό» το αντίστοιχο περυσινό διήμερο, το οποίο περιλάμβανε ομιλία για τα μανιτάρια και τα είδη τους, εξόρμηση στο δάσος για συλλογή και αναγνώρισή τους, μαγειρική και συνταγές με βάση -φυσικά- τα μανιτάρια, αλλά και ζωντανή μουσική στην πλατεία του χωριού.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στα μανιτάρια, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ώθησης για την τοπική οικονομία. Η ευρυτανική γη διαθέτει πλούτο μανιταριών και δεκάδες είναι οι συμπολίτες μας που ασχολούνται ενεργά με τη συλλογή τους -ωστόσο, μάλλον αποσπασματικά και μεμονωμένα. Η δημιουργία λ.χ ενός συλλόγου μανιταρόφιλων, η διάθεση μανιταριών σε τοπικές επιχειρήσεις (ταβέρνες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα) και η προώθηση του προϊόντος είναι ένα μοτίβο που έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις της Μακεδονίας, με τα Γρεβενά να αποτελούν την «πυξίδα» προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα

Η αυλαία της μανιταρογιορτής θα ανοίξει το απόγευμα(19.00) του Σαββάτου 5/5, με την ομιλία του Προέδρου των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη, εκ των πλέον καταρτισμένων του είδους.

Την Κυριακή 6/5, στις 9.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στα κοντινά δάση για συλλογή και αναγνώριση μανιταριών, για να ακολουθήσει το μεσημέρι μαγειρική και επίδειξη συνταγών στην πλατεία του Κρικέλλου, από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με χορό και τραγούδι, με το συγκρότημα Manitarock.