Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Από τον Παναθηναϊκό ως τον… ΑΠΟΚ. Η Βοτανική των ομάδων, μια πρωτότυπη μελέτη απόφοιτου της Δασοπονίας Καρπενησίου

Τα φυτά-σύμβολα των… αθλητικών ομάδων μελέτησε 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απόφοιτος του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου. «Στοιχεία της φύσης αποτελούν έμπνευση για διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και τον αθλητισμό και πολλοί ομαδικοί σύλλογοι έχουν πάρει από τη βοτανική τα πρότυπα για τα εμβλήματα και τα ονόματά τους» λέει ο Γεώργιος Θεοδοσίου, ο οποίος δημοσίευσε την έρευνά του με τίτλο: «Τα φυτά μέσα από τον ομαδικό αθλητισμό» στην ιστοσελίδα http://votaniki.gr.

botaniki-omadwn-ergasia1-0

Η σελίδα λειτουργεί με διαχειριστές τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρπενησίου, Γιώργο Φωτιάδη, και τον ειδικό στην έκδοση λογισμικού εικονικής πραγματικότητας, Βασίλη Τριανταφύλλου.

Τριφύλλι, πλάτανος, δάφνες κι ελιά

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδοσίου, «οι μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κάτι από τα φυτά» και κυρίως ομάδες που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.

Ο ΠΑΟΚ είχε ως πρώτο έμβλημα ένα τετράφυλλο τριφύλλι εντός πετάλου και μετά το αντικατέστησε με τον βυζαντινό αετό με κλειστά φτερά. «Άλλωστε, το τριφύλλι», συνεχίζει ο 27χρονος, «είναι αρχαιότατο σύμβολο καλοτυχίας και συμβολίζει την ισορροπία του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής, για αυτό πολλοί σύλλογοι το διαλέγουν ως έμβλημα».

Το τριφύλλι αποτελεί το έμβλημα του Παναθηναϊκού αλλά και πολλών ακόμα ομάδων ανά την Ελλάδα, όπως: Αχαρναϊκός, Α.Ε Διδυμοτείχου, Παναρκαδικός, Ηρακλής Ελευσίνας κ.ά. Βέβαια, επισημαίνει ο μεταπτυχιακός φοιτητής, «τις περισσότερες φορές, το σύμβολο του τριφυλλιού δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό τριφύλλι, αλλά σε ένα τρίλοβο φύλλο».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ομάδα του Πλατανιά από την ομώνυμη περιοχή στα Χανιά της Κρήτης, έχει πάρει την ονομασία της από τον πλάτανο (Platanus orientalis), αλλά στο σήμα της έχει το τριφύλλι (Trifolium).

Το ιερό δέντρο της δάφνης (Laurus nobilis), που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ήταν το βραβείο των νικητών αθλητικών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, επιλέγουν πολλές ομάδες για να στολίσουν το σήμα τους.

Ο Ολυμπιακός, λόγου χάρη, έχει για έμβλημα έναν δαφνοστεφανωμένο έφηβο, το σήμα του ΠΑΣ Λαμίας έχει δάφνη γύρω από τον Αθανάσιο Διάκο, το πρόσωπο του Μεγαλέξανδρου κοσμείται με δάφνες στην ομώνυμη ομάδα από την Ημαθία, όπως επίσης και το σήμα των Απόλλωνα Σμύρνης και Απόλλωνα Λάρισας, στο οποίο εικονίζεται ο αρχαίος θεός φορώντας στεφάνι δάφνης.

Μέσα σε στήλη από δάφνες αγωνίζεται ο ολυμπιονίκης Εργοτέλης στην φανέλα της ομάδας από το Ηράκλειο Κρήτης και φύλλα δάφνης υπάρχουν ακόμα στα εμβλήματα των ομάδων: Κιλκισιακός, Ελπίς Σκουτάρεως, Διγενής Νεοχωρίου, Ένωση Πανασπροπυργιακού, Πέλοπας Κιάτου, Ερμιονίδα, Θύελλα Ραφήνας, Ηλυσιακός, Αναγέννηση Καρδίτσας, διαβάζουμε.

Ένα κλαδί ελιάς είναι το σήμα της Α.Ε. Λευκίμης, του Μανδραϊκού και πολλών άλλων ομάδων, ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας έχει ως σήμα την σφένδαμο, ενώ στη μελέτη γίνεται αναφορά και στον ΑΠΟΚ «Το Βελούχι»: ο πιο ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ευρυτανίας έχει ως σήμα την ελάτη (Abies cephalonica), που αποτελεί χαρακτηριστικό είδος σε ολόκληρο τον νομό, με τα ελατοδάση να κυριαρχούν σχεδόν στο σύνολό του.

Ακόμα, ο Α.Ο. Λουτράκι έχει ως σήμα ένα θάμνο που μάλλον είναι το ξενικό είδος αθάνατος ή αγαύη (Agave americana), ο Αήττητος Σπάτων και ο Ατσαλένιος Ηρακλείου έχουν στο σήμα τους το αμπέλι, ο ΓΑΣ Kαματερού έχει για έμβλημα έναν νεαρό αθλητή να κρατάει τη δάδα μαζί με κότινο, ενώ ο Πανελευσινιακός και ο Αγροτικός Aστέρας, το σιτάρι.

Αγαπημένο, πάντως, σήμα του ερευνητή είναι το στεφάνι από βαλανιδιά (Quercus ithaburensis), το ιερό δέντρο της Δωδώνης που έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα. «Είναι εντυπωσιακό ότι επέλεξαν ένα είδος που είναι στα όρια της εξάπλωσής του στη συγκεκριμένη περιοχή» τονίζει, θυμίζοντας ότι, ακόμη και μέσα στο γήπεδο, η βοτανική… κυριαρχεί αφού ο ποδοσφαιρικός τάπητας αποτελείται από 2-3 είδη φυτών.

Πηγές: votaniki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ευρυτανικά Νέα