Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Ο Μιχάλης Σταφυλάς για πάντα στη Γρανίτσα. Προτομή του θα στηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού

Μια κοινή πρόταση των Δ.Σ. της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών και της Πανευρυτανικής Ένωσης για την τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Μιχάλη Σταφυλά στη γενέτειρά του, τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, παίρνει «σάρκα και οστά».stafylas-protomi1-0

Συγκεκριμένα, ο γνωστός γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αδελφικός φίλος του Μιχ. Σταφυλά, την προτομή που ήδη έχει ετοιμάσει θα την προσφέρει για να τοποθετηθεί στην πλατεία της Γρανίτσας, πλάι σε αυτές των Στέφανου Γρανίτσα, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Δημοσθένη Γούλα και Στρατηγού Κωνσταντίνου. Σημειώνεται ότι ο ίδιος γλυπτης προ ετών έχει φιλοτεχνήσει και το μετάλλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης με το έμβλημά της (ο τοξότης Εύρυτος).

Ποιος ήταν

Ο Μιχάλης Σταφυλάς ήταν πεζογράφος, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το 1920 και έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, το 2018.

Στον λογοτεχνικό τομέα είναι ο πρώτος μελετητής που παρουσίασε στην πατρίδα μας τον μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Έκτοτε εξέδωσε (τουλάχιστον) 20 βιογραφικές - κριτικές μελέτες για 50 Νεοέλληνες λογοτέχνες, 8 βιβλία δοκιμίων, 4 μυθιστορήματα, 3 συλλογές διηγημάτων, 2 ποιητικές συλλογές και ένα θεατρικό ("Πατροκοσμάς"). Για τρία χρόνια ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού "Νεοελληνικός Λόγος", από το 1973 ως το 1987 διευθυντής του περιοδικού "Θεσσαλική Εστία" και από το 1988 της "Πνευματικής Ζωής". Επιμελούνταν την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης "Ευρυτανικά Χρονικά" και ήταν διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πνευματική Ζωή".