Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Στο Καρπενήσι, απ’ όλη την Ευρώπη. Πολυπολιτισμικότητα, αγαστή φιλοξενία & όμορφες εμπειρίες από τη συμμετοχή του 1ου ΔΣ στο Erasmus+

Ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 8/3 η επίσκεψη των πέντε αντιπροσωπειών από τις αντίστοιχες χώρες στο πλαίσιο της συμμετοχής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στο πρόγραμμα Erasmus+. Συνολικά επισκέφθηκαν το Καρπενήσι τρεις εκπαιδευτικοί και επτά μαθητές από την Ιταλία, δύο δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Πολωνία, τρεις δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Τουρκία, δύο δασκάλες και τέσσερα παιδιά από την Λιθουανία καθώς και πέντε εκπαιδευτικοί και τρεις μαθήτριες από τη Βουλγαρία. Συνολικά ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα σαράντα άτομα.1

Δάσκαλοι και μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Καρπενήσι και τη γύρω περιοχή, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου, να ανταλλάξουν εμπειρίες-βιώματα με τον ντόπιο πληθυσμό και να «αφουγκραστούν» την ιδιοσυγκρασία του.

Γνώρισαν την Αθήνα

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, Δευτέρα 4 Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες παρέμειναν στην Αθήνα όπου, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του προγράμματος επισκέφθηκαν δωρεάν το Μουσείο της Ακρόπολης και τον ιερό βράχο καθώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το οποίο και έμειναν ενθουσιασμένοι, τόσο από την τεράστια πολιτισμική συνεισφορά όσο και από την διαμόρφωση του χώρου και το κτιριακό συγκρότημα. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η Ιταλική αποστολή είχε φτάσει μια μέρα νωρίτερα και τους δόθηκε η ευκαιρία την Κυριακή το πρωί να περπατήσουν στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην πλατεία Συντάγματος και το Μοναστηράκι όπου και αγόρασαν τα αναμνηστικά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η επίσημη αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου παρακολούθησαν την παρέλαση μαζί με ένα πλήθος κόσμου που μπορεί να έφτανε και τα 1500 άτομα.

Η τελετή υποδοχής στο Καρπενήσι

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 5 Μαρτίου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών στο Συνεδριακό Κέντρο. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της πόλης μας είχαν οργανώσει μια πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή παρουσίαση με θέμα τον Αθλητισμό και την Υγεία. Βασικοί συντελεστές της παράστασης που ενθουσίασε τους πάντες, με το υψηλότατο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό της επίπεδο ήταν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Κωνσταντία Κοντομήτρου και Δήμητρα Βουτσέλη, καθώς και οι δασκάλες της Τρίτης τάξης Ελένη Λυκοκάπη και Κατερίνα Καλαντζή, ενώ το τεχνικό μέρος είχε αναλάβει ο δάσκαλος, Άγγελος Ζωγράφος.

Η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιξε τους εθνικούς ύμνους όλων των χωρών και παίχθηκαν συγκεκριμένα δρώμενα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Στην εναρκτήρια τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Γεώργιος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η αντιδήμαρχος υπεύθυνη για θέματα παιδείας κα Γκαρίλα, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Ζαλοκώστα και αντιπροσωπίες μαθητών και εκπαιδευτικών από τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης.4

Το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιό και τον δήμαρχο κ. Σουλιώτη με τους οποίους αντάλλαξαν δώρα και αμοιβαίες προσκλήσεις στις χώρες τους.

2

3

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, ο οποίος αγκάλιασε εξ αρχής το εγχείρημα με ιδιαίτερες φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνουν σε ζητήματα που αφορούν το σχολείο, ενώ το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διεθνές σεμινάριο με θέμα την χρήση θεατρικών τεχνικών στη καθημερινή διδακτική πράξη.

Στο επίκεντρο η Υγεία

Εξάλλου, «…οι στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγών και κοινών δράσεων, η ανάδειξη των ζητημάτων της υγιούς διαβίωσης και η αλλαγή των στάσεων στα ζητήματα υγείας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού (φωτο).

sideris-motsiolas

«Το H.E.A.L.», τόνισε, «θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους σπουδαστές, θα τους δώσει μια ίση αφετηρία και θα επιτρέψει την επιτυχία στο μέλλον διαμορφώνοντας χαρακτηριστικά όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ανοχής, αυτοπεποίθησης, ικανότητας εργασίας σε μια ομάδα χρησιμοποιώντας  φυσικά τις δεξιότητες και τα ταλέντα των παιδιών». Προχώρησε δε σε μια συνοπτική παρουσίαση του Καρπενησίου και της ιστορίας του, ώστε οι ξένες αποστολές να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τον τόπο όπου φιλοξενούνται.

Ευχαρίστησε δε θερμά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς, την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο Καρπενησίου, την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και τη Φιλαρμονική.

Πλούσιες εμπειρίες, ζεστή φιλοξενία

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου οι επισκέπτες μπήκαν στις τάξεις και παρακολούθησαν το μάθημα και τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Αποστολοπούλου (Αγγλικών), Βασιλική Γιαννουλάκου, Αμαλία Μπίκα (Δασκάλες) Κοντομήτρου Κωνσταντία και Βουτσέλη Δήμητρα (Φυσικής Αγωγής). Η ενημέρωση έγινε με βιωματικά εργαστήρια, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση τους συμμετέχοντες για την αρτιότητα και την επιστημονική τους επάρκεια, ενώ ως κοινό άξονα είχαν την Υγεία ως πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό στο πέρασμα της ιστορίας.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, τελευταία μέρα παραμονής τους στο Καρπενήσι, οι προσκεκλημένοι συνέχισαν την εκπαίδευσή τους με ένα εργαστήριο αφιερωμένο στα βότανα της κάθε χώρας, την ευθύνη του οποίου είχαν οι δασκάλες Δέσποινα Σικαρίδου και Βασιλική Μήλα. Κάθε αποστολή είχε φέρει μαζί της κι ένα χαρακτηριστικό βότανο της πατρίδας της, το οποίο μετατράπηκε σε αφέψημα που δοκιμάστηκε από όλους, ενώ ταυτόχρονα γινόταν συζήτηση για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών Χριστίνας Κατσάνου και Μαριλής Κωστίκου οι οποίες με την εξαιρετική γνώση των Αγγλικών που διαθέτουν διευκόλυναν τις παρουσιάσεις και την επικοινωνία ενώ και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, συμπαραστάθηκε σύσσωμο στην προσπάθεια και βοήθησε με κάθε τρόπο.

Κλείνοντας το εκπαιδευτικό μέρος οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές έπαιξαν και χόρεψαν μαζί τους παρουσιάζοντας κι ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο στα αγγλικά, το οποίο είχαν προετοιμάσει από μέρες οι νηπιαγωγοί Μαργαρίτα Μπανιά, Μαρία Ανδρέου, και Βασιλική Μπατσίλα.

8

Μετά το διάλλειμα, οι αποστολές μετέβησαν στον Προυσό όπου προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και θαύμασαν το Τύπωμα και τα Πατήματα, νιώθοντας το δέος που η περιοχή επιβάλλει στον επισκέπτη. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο επίσημο δείπνο, στο οποίο είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν και οι γονείς των παιδιών που φιλοξένησαν στα σπίτια τους τα ξένα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν δώρα και επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ συγκινητικά ήταν τα λόγια όλων των αρχηγών των αποστολών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι σε όλα τα διαλείμματα τα παιδιά έπαιξαν στο προαύλιο του σχολείου μπάσκετ και ποδόσφαιρο, δημιουργώντας εντονότατα συναισθήματα οικειότητας και φιλίας σε σημείο που οι εκπαιδευτικοί παρέτειναν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη δραστηριότητα θεωρώντας την ως ένα μοναδικό τρόπο συγχρωτισμού και δημιουργίας θερμών σχέσεων.

Την επόμενη μέρα οι αντιπροσωπείες αναχώρησαν και πάλι με τη συνοδεία του υπεύθυνου για την Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στους Δελφούς και έφυγαν για τις πατρίδες τους το Σάββατο γεμάτοι εμπειρίες και έχοντας να πουν μόνο τα καλύτερα για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο Σύλλογος Γονέων πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Θεοδώρα Βαρέλη-Λάππα, είχε σημαντικότατη συμμετοχή, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των οικογενειών που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους ξένους μαθητές στα σπίτια τους, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει σημαντική διάχυση των πολιτιστικών στοιχείων από και προς τους μικρούς μαθητές, με απώτερο στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Άνοιξαν τα σπίτια τους

Τελικά και με κριτήριο, κυρίως, τη φοίτηση των παιδιών τους στην επόμενη έκτη τάξη, επιλέχθηκαν οι οικογένειες του κ. Φλοριάν Μούτσι και της κ. Ολιβέρτας Σολάκου που φιλοξένησαν τα παιδιά από τη Βουλγαρία, του κ. Βαγγέλη Ράικου και της κ. Γεωργίας Κουλαρμάνη,  του κ. Θανάση Γεμενή και της κ. Κλεοπάτρας Κίτσιου, του κ. Γεωργίου Λαγού και της κ. Γεωργίας Καϊσούδη που  φιλοξένησαν τα παιδιά από την Ιταλία, του κ. Γιάννη Μπουμπουρή και της κ. Δήμητρας Βουτσέλη καθώς και του κ. Γεωργίου Κατοίκου και της κ. Ντίνας Κοντομήτρου που φιλοξένησαν  τα παιδιά από τη Λιθουανία. Επίσης οι οικογένειες του κ. Φάνη Γρανίτσα και της κ. Χριστίνας Βρέκου όπως και του κ. Κώστα Κακαβιά και της κ. Γιαννούλας Τσιγαρίδα φιλοξένησαν τα παιδιά από την Πολωνία, ενώ ο κ. Παναγιώτης Γρανίτσας και η κ. Σωτηρία Τομαρά με την οικογένεια του κ. Απόστολου Αναστασόπουλου και της κ. Βίκυς Θεοδωρογιάννη φιλοξένησαν τα κορίτσια και τα αγόρια από την Τουρκία αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα

Τέλος, ο συντονιστής και υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Διονύσης Παρούτσας (φωτο κάτω), εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους, τονίζοντας πως δεν αρκεί ο αρχικός σχεδιασμός επί χάρτου, εάν το πρόγραμμα δεν αγκαλιαστεί με θέρμη από τον σύλλογο διδασκόντων, τον σύλλογο γονέων, την τοπική κοινωνία και κυρίως τους μαθητές που πρόκειται να το υλοποιήσουν.

Εξήρε επίσης τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των επιχειρηματιών της πόλης, τόσο στο ξενοδοχείο που διέμεναν όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης όπου εξυπηρετήθηκαν, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα μας έβγαλαν «ασπροπρόσωπους» όπως χαρακτηριστικά είπε, τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών αλλά και από πλευράς υποδομών.paroutsas-dionisis