Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

ΚΠΕ Καρπενησίου: Χτίζουμε... φυσικά στον Αη Λιά της Μυρίκης

Ξεκίνησε χθες το σεμινάριο φυσικής δόμησης. Οι εργασίες του θα διαρκέσουν 4 ημέρες και θα υλοποιούνται στον χώρο του ΚΠΕ, αλλά και στη Μυρίκη.

seminario fysikis domisis

Χθες, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το σεμινάριο φυσικής δόμησης, που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καρπενησίου.

Το εργαστήρι θα είναι τετραήμερο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Τι είναι η φυσική δόμηση

Ο όρος φυσική δόμηση είναι σχετικά καινούργιος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση που προσανατολίζεται στη χρήση τοπικών και προσεκτικά επιλεγμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών, φυσικό σχεδιασμό, ανακυκλωμένα υλικά και συνήθως πιο ελεύθερα στυλ ζωής. Οι πιο κοινές τεχνικές και υλικά είναι το κομπ, τα πλιθιά, το άχυρο, η πέτρα και η ξυλεία, όπου είναι τοπικά διαθέσιμη. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, χρησιμοποιείται συνδυασμός των παραπάνω. Το χώμα είναι πιθανόν, ακόμα και στις μέρες μας, το πιο κοινό οικοδομικό υλικό στον κόσμο. Διάφορες τεχνικές, οι οποίες ποικίλουν από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τις γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες, χρησιμοποιούν τη γη σαν βασικό συστατικό στο χτίσιμο σπιτιών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

Σήμερα, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά και το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου. Στις 8.30 το πρωί θα γινόταν η μετάβαση στον Άη Λιά Μυρίκης, όπου οι συμμετέχοντες αναμένονταν να χωριστούν σε ομάδες. Εκεί, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος θα παρουσιάσει τη «θεμελίωση με φυσικά υλικά». Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, στις 12.30, ο Στυλιανός Γκαγκάρας, ειδικός φυσικής δόμησης, θα παρουσιάσει την «Τοιχοποιία από αργιλόχωμα», που θα ολοκληρωθεί στις 2.30 περίπου το μεσημέρι. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Οι συμμετέχοντες θα μεταβούν πάλι στον ύπαιθρο στις 4.30 το μεσημέρι, όπου μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα παρακολουθήσουν το εργαστήριο «Τοιχοποιίες από χώμα σε διαφορετικές κατασκευές».

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο το σεμινάριο θα συνεχιστεί στη Μυρίκη, όπου στις 9.30 το πρωί θα λάβει χώρα το εργαστήρι «Τεχνικές ανοιγμάτων στην τοιχοποιία από χώμα (καμάρες, αψίδες), ενώ μετά από ένα διάλειμμα στις 12.30 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια φυσικής δόμησης· χωμάτινα δάπεδα, φυσικές στέγες, φυσικά επιχρίσματα και βαφές.

Στις 5.30 το απόγευμα το σεμινάριο θα ξεκινήσει και πάλι τις εργασίες του. Μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα γίνει εισαγωγή στην θεωρία του πηλού, επιλογή υλικών και σωστή θεμελίωση.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

Η τελευταία ημέρα του σεμιναρίου περιλαμβάνει εργαστήρι σχετικά με τα επιχρίσματα και τις φυσικές βαφές στις κατασκευές από πηλό, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστούν τεχνικές για εσωτερικά χωρίσματα (πλιθιά), ενώ αμέσως μετά ο ενεργειακός σχεδιασμός και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική στη φυσική δόμηση.

Το 4ημερο σεμινάριο θα ολοκληρωθεί στις 2.15 περίπου το μεσημέρι, με αξιολόγηση και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους.