Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ. “Ψίχουλα” στους δήμους. Χωρίς μισθό Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι στα Άγραφα. Λεφτά μέχρι τα Χριστούγεννα έχει ο δήμος Καρπενησίου

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κατανομή της 4ης δόσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που ανακοίνωσε το υπουργείο δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων. Στην Ευρυτανία οι δήμοι του νομού θα λάβουν μόλις 187.000 ευρώ την στιγμή που η μισθοδοσία και μόνο των δύο δήμων για τον μήνα Σεπτέμβριο αγγίζει τις 420.000 ευρώ

xrima444444

"Ψίχουλα" χαρακτηρίζονται από στελέχη της αυτοδιοίκησης τα 35 εκατ. ευρώ από τα 214 που οφείλονται στους δήμους για την 4η δόση των ΚΑΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα κλείνουν σήμερα και αύριο και οι δύο δήμοι του νομού και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική απεργία των δήμων

Η εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προς το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν να δοθεί στους δήμους όλης της χώρας η 4η δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου υπέγραψε απόφαση για την κατανομή τελικά μόνο 35 εκατ. ευρώ από τα 214 εκατ. της 4ης δόσης των ΚΑΠ που οφείλονται στους δήμους.

Η απόφαση αυτή αποδίδει "ψίχουλα" στους δήμους, την στιγμή που ανακοινώνεται ότι 95 δήμοι στην χώρα οδηγούνται σε στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστότητας. Στην Στερεά Ελλάδα ήδη έχουν ανακοινώσει ότι πρόβλημα έχουν ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα χρήματα είναι... δεσμευμένα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του υπουργού «Στις περιπτώσεις δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που τους αποδίδονται με την απόφαση αυτή, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους».

Στην Ευρυτανία
Στον νομό μας οι δύο δήμοι θα εισπράξουν περίπου  187.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι 87.000 ευρώ, περίπου, θα διοχετευτούν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, ενώ οι υπόλοιπες 100.000 ευρώ για επενδύσεις και έργα.

Σύμφωνα με την απόφαση «Το ανωτέρω ποσό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων-έργων των Δήμων. Με απόφαση όμως των οικείων δημοτικών συμβουλίων, δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά, να διατεθούν κατά τη κρίση τους, είτε προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών, είτε για επενδυτικές δραστηριότητές τους και έργα»

Δήμος Καρπενησίου
Ειδικότερα στον δήμο Καρπενησίου θα διατεθούν 107.007,14 ευρώ. Από αυτά οι 50.669,16 ευρώ θα διατεθούν για λειτουργικές δαπάνες και οι 56.337,98 ευρώ για επενδυτικές δραστηριότητες και έργα.

Ο δήμος Καρπενησίου, προς το παρόν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημήτρη Σταμάτη δεν αντιμετωπίζει άμεσα οικονομικό πρόβλημα σε επίπεδο να μην μπορεί να αποπληρώσει τρέχουσες ανάγκες. Ωστόσο, όπως σημειώνει ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα στο τέλος του έτους.

Ο δήμος -όπως έγραψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” (αρ.φυλ. 511/29-08-12)- θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν δεν υπάρξει λύση σε κεντρικό επίπεδο, κυρίως για την μισθοδοσία του. "Τα χρήματά μας με την τρέχουσα εισροή επαρκούν μέχρι τέλους του 2012. Πέραν από εκεί τίποτα δεν είναι εγγυημένο", είναι η απάντηση του δήμου. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στον δήμο Καρπενησίου, η πλήρης μισθοδοσία αγγίζει τις 300.000 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένου και της μισθοδοσίας των αιρετών, όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην μισθοδοσία του δήμου καταγράφονται περίπου 160 μόνιμοι υπάλληλοι.

Δήμος Αγράφων
Στον δήμο της δυτικής Ευρυτανίας, τα πράγματα είναι δραματικά. Ο δήμος μετά και την ακύρωση της απόφασης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ύψους 1,38 εκατ. ευρώ που έγινε το καλοκαίρι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βρίσκεται στην χειρότερη θέση από καταβολής του δήμου, αφού κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει "παγώσει" .

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο ταμείο το δήμου αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τον εφοδιασμό των αυτοκινήτων με καύσιμα κίνησης. Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" σχεδόν έχει διακόψει τις επισκέψεις στα σπίτια ηλικιωμένων, αφού δεν υπάρχουν αυτοκίνητα για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.

Εντωμεταξύ, σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Αγράφων κ. Χρήστο Δημητρόπουλο, μας επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι 30 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου να μην πληρωθούν ούτε για τον Σεπτέμβριο.

Ο δήμος Αγράφων, δαπανά συνολικά περίπου 120.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, για να πληρωθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου και οι αιρετοί: δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, ειδικοί σύμβουλοι κ.λπ.