Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

ΜΑΙΟΣ 2010 - Διάσωση αναρριχήτριας στην ορθοπλαγιά της Βαράσοβας(ΒΙΝΤΕΟ)

Στο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας στην Αιτωλοακαρνανία βρισκόταν πέντε μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας για αναρρίχηση, όταν χρειάστηκε να βοηθήσουν στη διάσωση μιας Ρωσίδας αναρριχήτριας που είχε σοβαρό ατύχημα κατά την προσπάθεια αναρρίχησης μιας διαδρομής.

varasova2010

Η άτυχη αναρριχήτρια τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από πτώση πέτρας ενώ βρισκόταν σε ύψος 130 μέτρων και ασφάλιζε τον επίσης Ρώσο σχοινοσύντροφό της. Αμέσως κάλεσαν το 112 για παροχή βοήθειας, και ταυτόχρονα ζήτησαν και τη βοήθεια των μελών του Ε.Δ.Σ.Ε που σκαρφάλωναν λίγα μέτρα πιο πέρα και είχαν οπτική επαφή μαζί τους. Αμέσως δύο από τα μέλη του Ε.Δ.Σ.Ευρυτανίας παρέα με έναν ακόμα αναρριχητή φίλο τους από την Αθήνα, σκαρφάλωσαν μέχρι το σημείο που ήταν η τραυματισμένη αναρριχήτρια, ενώ τα άλλα τρία μέλη έμειναν στη βάση της ορθοπλαγιάς για να βοηθήσουν στη συνέχεια της επιχείρησης.

Όταν αναρριχήθηκαν στο σημείο που ήταν η τραυματισμένη κοπέλα στήθηκε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωσή της.

Τα πάντα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και με ασφάλεια γιατί η κοπέλα είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί της πόδι, το οποίο αιμοραγούσε συνέχεια” δήλωσαν στα Ευρυτανικά Νέα τα μέλη του Ε.Δ.Σ.Ε που συμμετείχαν και συνεχίζουν βαθιά συγκινημένοι “ δυστυχώς είχαν ακρωτηριαστεί δύο δάχτυλα στο δεξί της πόδι  αλλά κινδύνευε και η ίδια της η ζωή από την ασταμάτητη αιμοραγία”.

Αφού της παρασχέθηκαν οι απαραίτητες Ά βοήθειες, άρχισε η διαδικασία για να την κατεβάσουν στη βάση της ορθοπλαγιάς, όπου ήδη είχε φτάσει το Ε.Κ.Α.Β και η Πυροσβεστική από το Μεσολόγγι. Μετά από 1 ώρα περίπου κατάφεραν να την κατεβάσουν στη βάση της ορθοπλαγιάς και από εκεί με την βοήθεια 5 πυροσβεστών που περίμεναν, τοποθετήθηκε σε φορείο, μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.ΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ