Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των Χριστουγέννων. Αυξημένα τα μέτρα οδικής ασφάλειας και στη Στερεά Ελλάδα - Συμβουλές στους οδηγούς

Σχέδιο με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θέτει σε εφαρμογή η Ελληνική Αστυνομία από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις και 6 Ιανουαρίου, περίοδος όπου και κορυφώνεται η κίνηση οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

mploko-karpenisi

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται να διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες Υπηρεσίες, ενώ επιπλέον θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

«Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και αλκοτέστ για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.)», τονίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, διενέργεια ειδικών και γενικών ελέγχων από συνεργεία της Τροχαίας, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, ενημέρωση των οδηγών κ.α

Να τονιστεί ότι ενισχυμένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει και κατά μήκος της Ε.Ο Λαμίας-Καρπενησίου, καθώς η περιοχή μας θα αποτελέσει για ακόμα μία φορά δημοφιλή προορισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους οδηγούς να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους πριν ταξιδέψουν, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του ΚΟΚ, να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και σίγουρα να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.