Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/imerologio-mnimeia-evrytanias

Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στην Ευρυτανία. Θέμα τα Παλαιοχριστιανικά, Βυζαντινά & Μεταβυζαντινά Μνημεία

Ημερολόγιο για το 2015 με θέμα τα Παλαιοχριστιανικά, Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Ευρυτανίας, εξέδωσε η 24η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «ως επιστέγασμα», όπως αναφέρεται, «της κοινής τους προσπάθειάς για την διάσωση και ανάδειξή τους».

1

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά μνημεία του τόπου, όπως η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί, η Παναγία της Επισκοπής, η Μονή Τατάρνας, το Γεφύρι του Μανώλη, ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι, η Αγία Παρασκευή στα Βραγγιανά, οι βρύσες της Χρύσως, η «Σωτήρα» στην Αν. Φραγκίστα, η Παναγία η Προυσιώτισσα, η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βράχα, η Παναγία των Δομιανών και η Παναγία της Στάνας.

«Ένα πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο»

Στον πρόλογο του ημερολογίου, η Προϊσταμένη της 24ης Εφορείας κα Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, αναφέρει τα εξής:

«Η Ευρυτανία είναι η ‘χώρα’ των βουνών και των νερών. Τα Άγραφα, ο Τυμφρηστός, ο Μέγδοβας, ο Αγραφιώτης και ο Αχελώος, αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του φυσικού της περιβάλλοντος, το οποίο επέδρασε καταλυτικά στη δημιουργία του υλικού και πνευματικού πολιτισμού της στον ρου της ιστορίας. Οι ίδιοι γεωμορφολογικοί παράγοντες οι οποίοι κράτησαν στην αρχαιότητα το βόρειο τμήμα της Αιτωλίας (σημερινή Ευρυτανία) μακριά από τον πολιτισμό των πόλεων, ευνόησαν την οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Χάρη στο καθεστώς αυτονομίας το οποίο παραχώρησαν οι Τούρκοι, κρίνοντας ασύμφορο τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής λόγω του δύσβατου του εδάφους και του ανυπότακτου χαρακτήρα των κατοίκων, δεκάδες ναοί και μονές ιδρύονται ή ανακαινίζονται και διακοσμούνται, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται εντυπωσιακά τεχνικά έργα υποδομής. Η πολιτιστική δραστηριότητα κορυφώνεται με την ίδρυση τον 17ο αι. των φημισμένων Σχολών του Καρπενησίου και της Γούβας Βραγγιανών από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό, και τον 18ο αι. του Φουρνά από τον Διονύσιο, μετατρέποντας μια φαινομενικά απομονωμένη περιοχή σε πυρήνα πνευματικής αναγέννησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο μνημειακός αυτός πλούτος συνιστά ένα πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο παρά τις δυσκολίες και να παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη […]».

Το μήνυμα Μπακογιάννη

«Η Ευρυτανία είναι κατάσπαρτη από μνημεία όλων των εποχών σε ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την ανάδειξή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του ημερολογίου ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης.

«Αρχαίες οχυρώσεις, βυζαντινά μοναστήρια, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της Τουρκοκρατίας, αποτελούν τους αδιάψευστες μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας της και του ρόλου της στο πολιτιστικό γίγενσθαι», σημειώνει, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Στερεάς στέκεται αρωγός και σύμμαχος στο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων καθώς και ότι το ημερολόγιο αποτελεί την ιδανική ευκαιρία γνωριμίας με τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου και ενισχύει την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξής του.

Οι σελίδες του Ημερολογίου

{gallery}imerologio-mnimeia-evrytanias:::0:0{/gallery}