Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Ο λαϊκός πολιτισμός, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Συνέδριο διοργανώνει τον Ιούνιο η Ο.Ε.Σ

Διημερίδα με στόχο την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της Ευρυτανίας ως αναπτυξιακού εργαλείου για την περιοχή θα συνδιοργανώσει τον ερχόμενο Ιούνιο η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων (ΟΕΣ) μαζί με την Π.Ε. Ευρυτανίας, τον δήμο Καρπενησίου και πολιτιστικούς συλλόγους. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015.

17

Τα θέματα

Τους εισηγητές θα απασχολήσουν, εν πολλοίς, οι εξής θεματικοί άξονες: Πολιτιστικός-θρησκευτικός τουρισμός και Λαϊκός πολιτισμός, παραδοσιακές τέχνες-χειροτεχνία-ξυλογλυπτική-ξυλοτεχνία, παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες (γεωργία-κτηνοτροφία-κυνήγι-μελισσοκομία-ποταμίσια και λιμναία αλιεία), ευρυτανική γαστρονομία-διατροφή-γλυκίσματα-ποτά-πίτες, ευρυτανική χλωρίδα-πανίδα-αρωματικά φυτά-βότανα, αρχιτεκτονική των οικισμών-οικοδομήματα-κατοικίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και ο ρόλος τους στις τοπικές κοινωνίες, Πανηγύρια-τραγούδια και μουσικά όργανα-δρώμενα, ήθη κα έθιμα της Ευρυτανίας, παραδοσιακή πολιτισμική κληρονομιά, δημιουργία Δικτύου Ευρυτανικού Λαϊκού Πολιτισμού, δράσεις δια βίου μάθησης, δράσεις αειφορικής ανάπτυξης, σχέδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο τη δημιουργία μιας τράπεζας υλικού και διδακτικών σχεδίων, σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για την τοπική ιστορία, πολιτισμική δικτύωση: συγκρότηση δικτύου συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής.

Κάλεσμα για συμμετοχή

Σκοπός της διημερίδας, όπως αναφέρθηκε, είναι η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της Ευρυτανίας και «…για τον σκοπό αυτό προέχει η διάσωσή του με την συλλογή λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τη δημιουργία ενός συστηματικού αρχείου της Ευρυτανίας με εθνογραφικό-λαογραφικό περιεχόμενο. Το Αρχείο αυτό θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Ο.Ε.Σ. και θα είναι διαθέσιμο στους ερευνητές με κάθε πρόσφορο τρόπο και από το διαδίκτυο», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η ΟΕΣ απευθύνει, έτσι, κάλεσμα για συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τον ακριβή τίτλο της εισήγησής τους μέχρι την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και σύντομη περίληψή της (έως 250 λέξεις) ταχυδρομικά στην Ο.Ε.Σ. (Κλεισθένους 17, 10552 Αθήνα) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. προκειμένου να αποσταλούν στην επιστημονική επιτροπή για την κατάρτιση του τελικού προγράμματος, όπου θα κληθούν ειδικοί να εκφράσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και οι ομιλητές θα προσκληθούν ονομαστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνονται: στην Πρόεδρο της Ο.Ε.Σ κα Αγγελική Σκοτίδα (698-0764652), στην Γ.Γ. κα Νίκη Ρέκκα - Τζανάκου (694-4137364) και στον δήμο Καρπενησίου (Σοφία Ζαλοκώστα 6979001715, Αμαλία Ζαλoκώστα 22373-50000).

(ΦΩΤΟ: Μουσείο Μεγάλου Χωριού)