Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Στον δήμο Καρπενησίου παραχωρήθηκε το εργοστάσιο Ξυλείας στη Φουρνά - Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα κατασκευάσουν ΑΠΕ με χρήση βιομάζας

Μια μεγάλη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα στην Ευρυτανία, καθώς παραχωρήθηκε για 25 χρόνια στον δήμο Καρπενησίου το Δασικό Εργοστάσιο Ξυλείας στη Φουρνά, σκοπό την παραγωγή βιομάζας από τη δασική ύλη. Την απόφαση υπέγραψε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς και ήλθε ως επιστέγασμα ενεργειών του δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

dasarxio-fournas23534

Όπως έγραφαν τον Ιούνιου του 2014 τα «Ευρυτανικά Νέα» (διαβάστε ΕΔΩ), σκοπός της λειτουργίας του εργοστασίου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από σταθμό καύσης βιομάζας (σε συνεργασία με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), που από τη μία θα αξιοποιεί την πλούσια τοπικής δασική πρώτη ύλη και από την άλλη θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε εποχές που το έχει ανάγκη ο τόπος.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο ο δήμος Καρπενησίου

Η παραχώρηση του Δασικού Εργοστασίου Ξυλείας Φουρνάς στο Δήμο Καρπενησίου είναι πλέον γεγονός.

Για είκοσι πέντε (25) έτη παραχωρείται στο Δήμο Καρπενησίου το Δασικό Εργοστάσιο Ξυλείας στην περιοχή Φουρνά, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.Ταγαρά Νικόλαο (ΑΔΑ:7ΖΜ70-ΚΟ9), μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Καρπενησίου κ.Νικόλαου Σουλιώτη και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.Κώστα Μπακογιάννη.

Σκοπός της παραχώρησης είναι η λειτουργία του ακινήτου που θα αξιοποιεί και την προσφορά της τοπικής πρώτης ύλης συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας των κατοίκων της περιοχής. Η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) έτη εκ των οποίων για τα δέκα πέντε (15) πρώτα η παραχώρηση προβλέπεται να είναι δωρεάν και για τα υπόλοιπα δέκα (10)  θα καθοριστεί εύλογο αντάλλαγμα από πιστοποιημένο εκτιμητή του μητρώου του Υπουργείου Οικονομικών. Με όρο υλοποίησης του σκοπού εντός τριών (3) ετών ο Δήμος Καρπενησίου θα προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση του ακινήτου.

Σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η δυνατότητα εκμετάλλευσης του εργοστασίου είναι μια ανάσα για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν και το Δήμο μας. Η λειτουργία μια τέτοιας μονάδας στην περιοχή, θα δώσει τη δυνατότητα για απασχόληση κυρίως σε δασεργάτες που αυτή την εποχή δοκιμάζονται από την ανεργία. Παράλληλα θα γίνει καθαρισμός και εκμετάλλευση των δασών της περιοχής του Δασαρχείου Φουρνά αλλά και των δασών του Δασαρχείου Καρπενησίου (πάντα υπό  την υπόδειξη του Δασαρχείου).

Ο Δήμος Καρπενησίου έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την προώθηση ενός σχεδίου πιθανής συνεργασίας με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με σκοπό την οργάνωση και την αποδοτική εκμετάλλευσή του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη,
στα "Ευρυτανικά Νέα" που θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.