Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Πανευρυτανική Ένωση. Αποχαιρετισμός στη Μαντώ Οικονομίδου - Ανεκτίμητη η προσφορά της στο Μουσείο Μεγάλου Χωριού

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, η Μαντώ Οικονομίδου, μια από τις σπουδαιότερες νομισματολόγους - αρχαιολόγους που πέρασαν ποτέ από αυτόν τον τόπο, μια προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της και στην Ευρυτανία.

manto-oikonomidou-megalo-xorio

«Η αείμνηστη Μαντώ Οικονομίδου», γράφει η Πανευρυτανική Ένωση, «…διακεκριμένη Αρχαιολόγος - Νομισματολόγος, υπηρέτησε επί σειράν ετών ως Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. Το 1951 παντρεύτηκε τον Λόντο Οικονομίδη (1923-1978), ο οποίος αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στη συλλογή χειροτεχνημάτων του 19ου αιώνα, δημιουργώντας μια από τις πλουσιότερες ιδιωτικές συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης στην Ελλάδα».

Η προσφορά στο Μ. Χωριό

Μέρος των συλλογών αυτών, τονίζει η Ένωση, ύστερα από δωρεά στη μνήμη του από τη σύζυγό του Μαντώ Λ. Οικονομίδου κοσμούν σήμερα μεγάλες αίθουσες επώνυμων Μουσείων της Αθήνας και της επαρχίας, όπως και του Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας.

Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού η Μαντώ Οικονομίδου δώρισε 145 σημαντικά αντικείμενα από τη συλλογή του συζύγου της, όπως «όπλα, κοσμήματα, υφαντά, κεντήματα και εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμασιών, πραγματικά έργα τέχνης κατασκευασμένα από έμπειρα χέρια ανώνυμων τεχνητών».

Τα αντικείμενα αυτά, κοσμούν ανακαινισμένη αίθουσα του α΄ ορόφου του Μουσείου του Μεγάλου Χωριού και, όπως τονίζεται σε έντυπο, «μπορεί να μην προέρχονται από την Ευρυτανία, είναι όμως περιουσία όλης της Χώρας, είναι η ελληνική παράδοση, η κληρονομιά και ο πολιτισμός όλων μας». Σημειώνεται ότι η υποδοχή της δωρεάς, η ανακαίνιση του χώρου της έκθεσης και η εκτύπωση ωραιότατων ενημερωτικών εντύπων πραγματοποιήθηκαν με δαπάνες της κας Ελένης Πουρνάρα - Καρκαζή, του κ. Καρκαζή και του κ. Νίκου Δ. Πουρνάρα, οι οποίοι είχαν στενούς δεσμούς φιλίας με την αείμνηστη Μάντω Οικονομίδου.

Στη φιλία αυτή οφείλεται εξάλλου και η όλη δωρεά, όπως η ίδια η δωρητής τονίζει στην ιδιόχειρη επιστολή της (από 1-3-2011): «Η φιλία που μας ένωνε τόσο τον Λόντο, όσο κι εμένα με τα αδέλφια Ελένη Πουρνάρα - Καρκαζή και Νίκο Πουρνάρα, στάθηκε το έναυσμα για την προσφορά μου στο Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού»

«Η κα Ελένη Πουρνάρα - Καρκαζή στον ύστατο συγκινητικό αποχαιρετισμό της επί του τάφου, δίκαια τόνισε πως η μνήμη της θα είναι πάντα ζωντανή και αιώνια!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πανευρυτανική Ένωση.