Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο τορπιλισμός του "Έλλη": Αυτόπτης μάρτυρας ο Καπετάν Ερμής. Όσα θυμάται, 75 χρόνια μετά, ο Βασίλης Πριόβολος

Ο Καπεταν Ερμής, κατά κόσμο Βασίλης Πριόβολος, ήταν 23 ετών όταν βρέθηκε στο λιμάνι της Τήνου, μέλος αγήματος της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, στις 15 Αυγούστου 1940, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Παναγία της Τήνου, όταν... μπροστά στα μάτια του, λίγα μέτρα μέσα στη θάλασσα, εξελίχθηκε η ίδια η ιστορία. Το καταδρομικό "Έλλη", πυρπολήθηκε και ο ίδιος γλύτωσε σαν από θαύμα την ομοβροντία των πυρών του ιταλικού ναυτικού.

elli-torpilismos-kapetan-ermis1

Σύμφωνα με τα γεγονότα: "Στις 15 Αυγούστου 1940, στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το “Ντελφίνο” έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το “Έλλη” βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία. Σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του “Έλλη”, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία."

Ο τορπιλισμός του "Έλλη", αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, και ο "Καπεταν Ερμής", έτυχε να είναι εκεί, παρών. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, ο Βασίλης Πριόβολος, ο Ερμής, σημαδεύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, εκείνη την εποχή, με ένα απλό αλλά ουσιαστικό μήνυμα που έστειλε την 1η Αυγούστου 2015, από το Ξυλόκαστρο όπου βρίσκεται, στα «Ευρυτανικά Νέα» το οποίο δημοσιεύουμε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗ"

Ξυλόκαστρο,

1η Αυγούστου 2015

“Το πρωί της 15ης Αυγούστου 1940, το καταδρομικό “Έλλη” άνανδρα και δολοφονικά τορπιλίστηκε από τον φασίστα Μουσολίνι της Ιταλίας. Εκείνη την στιγμή, στο λιμάνι της Τήνου βρέθηκε άγημα από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, με διαταγή του Διοικητή Σπηλιωτόπουλο, για την τιμή, όπως κάθε χρόνο της Εορτής της Παναγίας Τήνου.

Στο δωδεκαμελές άγημα της Σχολής έτυχε να είμαι κι εγώ με τον φίλο μας τον Γρηγόρη Λαμπράκη1, όταν η πρώτη τορπίλη έσκασε στο λιμενοβραχίονα, μπροστά στα πόδια μας και η δεύτερη πέτυχε στο κέντρο το “Έλλη” το οποίο άρχισε να φλέγεται και να βυθίζεται. Η Πολιτεία απαθανάτισε το γεγονός με το Μνημείο που τοποθέτησε στο Λιμάνι της Τήνου,  εκεί που έσκασε η τορπίλη, με το οποίο απεικονίζεται το “Έλλη” και τα πέντε θύματα του πληρώματος.

Σημειώσεις: 1. Πρωταθλητής στα Βαλκάνια στο “Άλμα απλούν”, στα μαύρα εκείνα χρόνια της τριπλής φασιστικής κατοχής της Πατρίδας μας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ο Γρηγόρης Λαμπράκης εκείνος που καθιέρωσε την «Ετήσια Πορεία Ειρήνης» για την Ελλάδα και έγινε Ήρωας. Το 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από προδότες στη Θεσσαλονίκη.

 

Βασίλης Πριόβολος - Ερμής

Πρόεδρος ΠΟΑΕΑ

(Πανελλήνια Οργάνωση

Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)

Πρόεδρος Πανελλαδικού

Συλλόγου Μνήμης ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ”