Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Ανώγεια: «Θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές και θα δικαιωθούμε»

«Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο απέναντι στην ιστορία, την ηθική υποχρέωση και της Γερμανίας να ανταποκριθεί σε αυτό το δίκιο (...) Οι γερμανικές οφειλές είναι οφειλές απέναντι στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Θα τα διεκδικήσουμε και θα δικαιωθούμε», τόνισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στα Ανώγεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

 

«Σε αυτό τον μαρτυρικό τόπο θέλω να κλείσω με μια δέσμευση. Όπως γνωρίζετε, εγώ δεν πήγα στην κ.Μέρκελ και στο Βερολίνο για να πω ουδείς αναμάρτητος. Αλλά όταν πήγα και το ζήτημα της SIEMENS έθεσα, που λάδωνε την ελληνική πολιτική ζωή με το 3% των μαύρων ταμείων, αλλά έθεσα και το ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων του Κατοχικού δανείου. Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο απέναντι στην ιστορία, την ηθική υποχρέωση και της Γερμανίας να ανταποκριθεί σε αυτό το δίκιο. Δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο λέγοντας μας έχετε χρέη και πρέπει να τηρήσετε συμφωνίες. Έχουν και αυτοί χρέη και το μεγαλύτερο ιστορικό χρέος είναι να ανταποκριθούν και στο Κατοχικό δάνειο και στις επανορθώσεις. Οι Γερμανικές οφειλές είναι οφειλές απέναντι στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στα Ανώγεια της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα τα διεκδικήσουμε και θα δικαιωθούμε. Και όταν με το καλό δικαιωθούμε θα έρθουμε εδώ στα Ανώγεια να στήσουμε ένα ωραίο πανηγύρι, να φάμε το οφτό το κρέας και να πιούμε μια ρακί! Καλή δύναμη και καλό αγώνα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σε αυτόν τον τιμημένο τόπο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει στο αναλυτικό σχετικό ρεπορτάζ στο τοπικό anogi.gr,  ο Γιώργης Μπαγκέρης, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έφτασε στα Ανώγεια στις 5.45 το απόγευμα της Τρίτης και με τη συνοδεία του κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί για λίγες ώρες πριν την προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Αρμί. Μαζί του βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Χανίων κ.Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης,ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ.Ανδρέας Ξανθός,ο πρώην Υπουργός Υγείας κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής,ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βαγγέλης Αποστόλου και άλλοι.

Η περιοδεία του στο χωριό μας ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 8.30 μ.μ όταν και έφτασε στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας όπου φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες. Δεκαεννιά παιδιά από την Αίγυπτο και τέσσερα από το Πακιστάν φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στα Ανώγεια, τα οποία χαιρέτησε ένα-ένα προσωπικά.

11986087_10207591043642636_1486700639_o

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας διέσχισε όλο τον κεντρικό δρόμο με τα πόδια για να φτάσει στην πλατεία Αρμί όπου θα έκανε την ομιλία του. Πλήθος κόσμου τον πλησίαζε από όπου περνούσε για μια χειραψία,ενώ όλοι οι καταστηματάρχες όταν περνούσε από το μαγαζί τους τον κερνούσαν ρακί,αλλά και παραδοσιακά εδέσματα.Χρειάστηκαν περίπου είκοσι   λεπτά μέχρι να διασχίσει τον δρόμο και να φτάσει στο Αρμί καθώς οι εκδηλώσεις των Ανωγειανών στο πρόσωπο του ήταν ιδιαίτερα θερμές.

11960328_10207591037962494_2113920346_o

Στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στο Αρμί για την προεκλογική ομιλία του

Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έφτασε στο Αρμί στις 9.30 μ.μ με την πλατεία του Αγίου Ιωάννη να είναι κατάμεστη από κόσμο. Χρειάστηκαν και εδώ αρκετά λεπτά για να καθίσει στην θέση του καθώς όλοι τον πλησίαζαν για να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εκλογές, αλλά και να το απευθύνουν μαντινάδες όπως:

”Όποιος στα Ανώγεια επισκεφθεί  θα πρέπει να θυμάται..

πως με την παρουσία του τιμά μα και τιμάτε..”

ή 

”Αξίζει σου να ξαναβγείς θα σε ψηφίσω πάλι...

Γιατί σε δύσκολους καιρούς εσήκωσες κεφάλι..”

11960584_10207591069323278_1050072403_o

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Μετά τον χαιρετισμό στο βήμα από τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Μανόλη Καλλέργη που καλωσόρισε με θέρμη τον κ.Τσίπρα στα Ανώγεια τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει δυνατός και να βοηθήσει και τον τόπο μας που είναι κυρίως κτηνοτροφικός ,στο βήμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που μιλώντας αρχικά για τα Ανώγεια τόνισε χαρακτηριστικά:

” Τα Ανώγεια στους άγριους και δύσκολους καιρούς που ζούμε συμβολίζουν πάνω από όλα την ανθρώπινη δύναμη και την αυτοπεποίθηση ότι θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε. Συμβολίζουν την αντοχή και το σθένος της ανθρώπινης ψυχής .Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κορυφαίοι αγωνιστές της λευτεριάς ,κορυφαίοι τραγουδιστές , λυράρηδες και ποιητές .Ακούστηκαν εδώ και λυπημένα τραγούδια για αυτούς που χάθηκαν αλλά και ηρωικά για αυτούς που δεν λύγισαν μπροστά στους κατακτητές.Εδώ πάνω στην κακοτράχαλη πέτρα ρίζωσαν τα λόγια των προγόνων και ακούμπησε ο χρόνος τη δάφνη της Ιστορίας.Από αυτόν λοιπόν τον ιερό τόπο θέλω να στείλω ένα μήνυμα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό,σε όσους μας στηρίζουν αλλά και σε όσους περιμένουν να λυγίσουμε.Ε, λοιπόν δεν θα λυγίσουμε αυτός ο τόπος θα ξεπεράσει τις δυσκολίες του.” ανέφερε χειροκροτούμενος θερμά.

”Ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να μας λυγίσουν” τόνισε αναφέροντας ” αξιοποιώντας τις δικές μας αδυναμίες. Τους τριάντα βουλευτές που αποφάσισαν να ρίξουν την πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς.Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Απευθυνθήκαμε ξανά στον Ελληνικό λαό γιατί εμείς δεν έχουμε καμιά άλλη δύναμη παρά την δική του στήριξη. Ζητάμε να μας κρίνει και το βασικό διακύβευμα είναι ένα: Θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω ή θα προχωρήσουμε μπροστά.Θα αφήσουμε το παλιό να ξανακερδίσει τις καρδιές και τις ψυχές μας ή θα προχωρήσουμε μπροστά χτίζοντας ξανά αυτό τον τόπο .Όπως τα Ανώγεια ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες έτσι και η Ελλάδα θα γεννηθεί ξανά και θα φτιάξουμε μια χώρα με δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία”.

Μετά την ομιλία του στο Αρμί ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο και σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθησε επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, συνομιλίες με τους κατοίκους στην πλατεία και δείπνο στην Ντελίνα με όλα τα παραδοσιακά Ανωγειανά προϊόντα