Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή. Χωρίς σταυρό προτίμησης λόγω λίστας - Οι ετεροδημότες

Εγκύκλιο με οδηγίες αναφορικά με την ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

5

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκλογές διεξάγονται πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες της 25ης Ιανουαρίου, συνεπώς ΔΕΝ τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης, καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Σε περίπτωση, ωστόσο, που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό ΔΕΝ είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά υπέρ του συνδυασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η λευκή ψήφος δεν προσμετράται υπέρ κανενός κόμματος και αντιμετωπίζεται παρόμοια με την άκυρη κατά την κατανομή κοινοβουλευτικών εδρών (τα λεγόμενα λευκά/άκυρα). Όπως προβλέπει το άρθρο 95 παρ. 2 του π.δ. 26/2012, η ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής 20/9 αρχίζει την 07:00 το πρωί και λήγει στις 19:00 το απόγευμα.

Οι ετεροδημότες

Εξάλλου, τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι ετεροδημότες είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση ΕΩΣ την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στον Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Για το σκοπό αυτό και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των εκλογέων αυτών (άρθρο 95 π.δ. 26/2012).