Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

"Όσα λέγαμε τα πιστεύαμε, και τώρα θα γίνουν πράξη". Συνέντευξη του Γιώργου Καραγεώργου, υποψήφιου ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας

karagewrgos-giorgos-syriza

Κύριε Καραγεώργο, καταρχάς μιλήστε μας για την απόφασή σας να ενταχθείτε στον προεκλογικό αγώνα και μάλιστα ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Καρπενήσι.

Καταρχάς, το να είμαι επικεφαλής δεν είναι κάτι που αποφάσισα εγώ. Επιθυμία μου οπωσδήποτε ήταν να είμαι επικεφαλής, αλλά αυτή ήταν μια απόφαση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του προέδρου του κόμματος. Όσον αφορά τον λόγο που εγώ ο ίδιος αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση του ευρυτανικού λαού, είναι επειδή θεωρώ ότι έχω να προσφέρω κάποια πράγματα. Μπορώ και νιώθω δυνατός για να συμβάλω στην αντιμετώπιση όλου αυτού του πλέγματος που μέχρι τώρα μας έφτασε μέχρι εδώ και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι η Ευρυτανία έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον και πρέπει να το παλέψουμε. Να βάλουμε τις βάσεις για να μπορέσουν τα παιδιά μας να μην έρχονται και αυτά σαν τουρίστες στην Ευρυτανία και μάλιστα να μη βρίσκουν τις κατάλληλες υποδομές.

Είστε πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα πρόσωπο του δημοσίου τομέα για πολλά χρονιά. Ποια είναι εν περιλήψει τα προβλήματα τα οποία πιστεύετε ότι πρέπει άμεσα -οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση- να αντιμετωπιστούν και με σοβαρότητα;

Πολιτικό πρόσωπο είμαι σε αυτή την περίοδο. Ενεργός πολίτης και πολιτικοποιημένος ήμουν πάντα. Την αγωνία μου για την Ευρυτανία την είχα πάντα. Θα σας έλεγα ότι τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ευρυτανία είναι ίδια με αυτά που είναι άμεσα και για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα που δεν υπάρχει τίποτα που να εμπνέει τον άνθρωπο, που να του δίνει ελπίδα, που να τον ωθεί να ενεργήσει, αυτή η κατάσταση μελαγχολίας, όπως θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε.

Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε πρέπει να κινηθούν τα νεα παιδιά του τόπου μας, οι Ευρυτάνες;

Τα νέα παιδιά θα πρέπει ουσιαστικά να ψάξουν, να σκεφτούν και προπαντός να μελετήσουν το παρελθόν της Ευρυτανίας, την ιστορία και τη φύση του τόπου. Μέσα από αυτό προκύπτει το τι είναι αναγκαίο να πράξουν. Να οργανωθούν σε ομάδες, καθώς υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, και θα προκύψουν κι άλλες πιστεύω με μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, χωρίς βέβαια να παραβλέπει τον τριτογενή. Εδώ, βέβαια, έχουμε και ένα παράξενο στην Ευρυτανία: Ότι δόθηκε πράγματι μια ιδιαίτερη βαρύτητα στον τριτογενή τομέα, αλλά αγνοήθηκε θα έλεγα παντελώς ο πρωτογενής τομέας, όπως αγνοήθηκε και το μεταποιητικό στάδιο τουλάχιστον των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε αυτά, τα έχω ξαναπεί και από τη θέση που υπηρετούσα το ελληνικό δημόσιο και φυσικά εφήρμοζα τις κάθε φορά αποφασισμένες και ψηφισμένες από τον ελληνικό λαό πολιτικές. Δεν έκανα δική μου πολιτική, αλλά δεν έπαψα ποτέ να έχω τις δικές μου απόψεις.

Για παράδειγμα, κάποιος που επισκέπτεται την Ευρυτανία βρίσκει κάποιο κατάλυμα (και έχουμε πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα δεν λειτουργούν πάνω από δέκα μέρες τον χρόνο), βρίσκει προϊόντα, αλλά δε βρίσκει το ντόπιο προϊόν και μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο μεταποιημένο, συσκευασμένο κ.λπ., που να μπορεί όχι μόνο να το καταναλώσει όταν βρίσκεται στον τόπο μας, αλλά και να το πάρει για να το προσφέρει ως δώρο σε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή· κάτι που θεωρώ είναι ένας έμμεσος αλλά αποτελεσματικός τρόπος διαφήμισης των προϊόντων αυτών. Για παράδειγμα δεν μπορεί να τρώει αυγό από τα Μέγαρα, μαρμελάδα από τη Γερμανία και βούτυρο από την Ολλανδία, όταν γνωρίζουμε πόσο υγιεινά και νόστιμα είναι τα προϊόντα του ευρυτανικού τόπου.

Εσείς παραμείνατε στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στροφή που έκανε στα μνημόνια, αυτά που κατήγγελλε δηλαδή πριν από λίγους μήνες. Αυτή τη στροφή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πώς την ερμηνεύετε, σε σχέση με την προηγούμενη προεκλογική ρητορική, που οδήγησε και στη διάσπαση…;

Δεν ήταν απλώς μια ρητορική. Ξεκινά πρώτα απ’ όλα από τα οράματά μας. Όσα λέγαμε τα πιστεύαμε και δεν τα λέγαμε επειδή θέλαμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Αλλά από την άλλη μεριά όταν έρχεσαι να αντιμετωπίσεις αυτό που λέγαμε πριν, ένα τόσο σκληρό πλέγμα και μέσα στη χώρα σου και έξω από αυτή, μέσα στην Ευρώπη, όπου ουσιαστικά εκεί παίζεται το παιχνίδι, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αν θέλουμε να είμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα και όταν ο λαός σε πιέζει γιατί κατά κάποιον τρόπο πίεση ήταν το να επιμένει ο λαός ότι «θέλω το ευρώ», «θέλω μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», «καλύτερους όρους διαβίωσης», «να καλυτερέψει το επίπεδό μου», «να καλυτερέψει η οικονομία μου» κ.λπ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν τα είδαμε αυτά και έπρεπε να προσαρμοστούμε. Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι ακριβώς πέρασε και τράβηξε ο πρωθυπουργός μας εκεί είναι γνωστό νομίζω σε όλους, άλλωστε η εικόνα εκείνων των ημερών και μόνο είναι ικανή να μας δείξει σε τι κατάσταση είχε βρεθεί..

Έτσι, βέβαια, θα σας πει κάποιος ότι και 5-6 χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός πιέζεται και ίσως να μην ενδιαφέρει κιόλας το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πιέστηκε 17 ώρες. Θα ήθελα, ωστόσο, να μας πείτε πώς εκλάβατε εσείς, με τον αριστερό αντιμνημονιακό λόγο, τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα κινηθείτε αν εκλεγείτε βουλευτής… Θα πατήσετε στα ίδια βήματα; Θα έχετε διαφοροποιήσεις; Σε ό,τι μέχρι σήμερα έχει έρθει, θα το υποστηρίξετε; Ο στόχος μας είναι να μάθουμε και εμείς κ. Καραγεώργο, αν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε το πρόγραμμα, το οποίο μέχρι σήμερα έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν έχετε σκοπό να διαφοροποιηθείτε και σε ποια σημεία;

Ο σκοπός μου είναι, όχι μόνο ο δικός μου αλλά νομίζω όλου του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μη φεύγοντας από τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, ένας δύσκολος δρόμος, αλλά πιστεύω με μια συμπαγή και δυνατή Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τα καταφέρουμε.

Τώρα είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα ή θα έχουμε πάλι προβλήματα στο μέλλον;

Δεν γνωρίζουμε τώρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει, αλλά ναι, πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιο συμπαγής και πολύ πιο ξεκάθαρη.

Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης στην έντυπη έκδοση των "Ευρυτανικών Νέων" που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ή πατήστε εδώ.