Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

ev media-logo

«Σκυλίσια ζωή». Επιστολή της Κατερίνας Μπούκα, δασκάλας, με θέμα το πρόβλημα των αδέσποτων στο Καρπενήσι

20 Σεπτεμβρίου 2015, 9.30 το βράδυ...Μέρα και βράδυ εκλογών θα μου πείτε. Ναι, ναι, συμφωνώ αλλά εν τω μεταξύ…

Μπορεί στα κανάλια να έχει αρχίσει η κοκορομαχία, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας όμως… η σκυλίσια ζωή συνεχίζεται ανενόχλητη.

adespota-ageli1

Μια παρέα 6-7 σκύλων -αδέσποτων εννοείται- παίρνει στο κατόπι ένα δεκατριάχρονο αγόρι. Α… είναι ο γιος μου. Ξέχασα να πω. Και ένα από αυτά, του αρπάζει έτσι στα καλά καθούμενα το δεξί πόδι. Τυχερός ο μικρός που φόραγε χοντρό τζιν παντελόνι και τη γλύτωσε με μια εκδορά. Και μια φοβία για την πλατεία και τ΄ αδέσποτα. Εντάξει. Του έμεινε και μια στενοχώρια… «γιατί σ΄ αυτόν;… που είναι φιλικός με τα ζώα; Που τους μίλησε κιόλας πριν του ορμήξει το ένα εξ αυτών;». Τέλος πάντων. Λίγο το κακό. Τι να πει και το άλλο το παιδί; Δεν το είδαμε. Μας είπαν στα επείγοντα του νοσοκομείου ότι την προηγούμενη, φέρανε ένα άλλο παιδάκι με δάγκωμα από σκύλο της πλατείας και ναι…… δεν φορούσε χοντρό τζιν παντελόνι εκείνο το καημένο…..

Φυσικά κάναμε αντιτετανικό ορό – το εμβόλιο είναι σε έλλειψη, άγνωστο πότε θα 'ρθει – καταγράψανε και το συμβάν, το πήγαμε στη Διεύθυνση Υγείας απ' όπου θα ειδοποιήσουν την κτηνιατρική υπηρεσία η οποία θα ειδοποιήσει με τη σειρά της τον κτηνίατρο – ιδιώτη παρακαλώ, δεν υπάρχει άλλος – και εκείνος θα κάνει ό, τι πρέπει να κάνει, να βρει το αδέσποτο που δεν ξέρει ποιο απ' όλα είναι, να το εμβολιάσει, να το παρακολουθήσει για 15 μέρες, τρέχα γύρευε δηλαδή και άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε!

Ως αγανακτισμένη μάνα και πολίτης αυτού του τόπου, πήγα στο δημαρχείο, είπα το πρόβλημά μου στον υπεύθυνο για τ΄ αδέσποτα, υποψιαζόμενη βέβαια εκ των προτέρων, νιώθοντας τέλος πάντων ρε παιδί μου ότι δε θα έβγαζα άκρη. Γιατί το πρόβλημα υπάρχει και είναι γνωστό τοις πάσι εδώ και καιρό. Τα αδέσποτα έχουν γεμίσει τους δρόμους και την κεντρική πλατεία και δεν υπάρχει σοβαρή μέριμνα γι' αυτά. Απαράδεκτη η κατάσταση και για τα ζώα και για μας τους ανθρώπους και για την ομαλή και αρμονική μας συνύπαρξη που δε βλέπω να υπάρχει.

Δεν είμαι ειδική, δεν γνωρίζω απ' αυτά, δεν μπορώ να δώσω λύσεις. Ψηφίζουμε όμως μια δημοτική αρχή για να φροντίζει γι' αυτά και για άλλα πολλά. Τι νόημα έχει να φτιάχνουμε ωραίους πλακόστρωτους δρόμους όταν δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ασφαλείς σε αυτούς;;

Αν τα αδέσποτα δάγκωναν τουρίστες στην πλατεία θα δίνανε άραγε περισσότερη σημασία οι υπεύθυνοι;

Δε με καλύπτουν οι απαντήσεις: «δεν έχουμε ειδικούς», «δεν έχουμε λεφτά», «στείλαμε έναν εργάτη του δήμου να πιάσει μερικά αδέσποτα και δεν τα κατάφερε», «φοβόμαστε κι εμείς μη μας δαγκώσουν». Δε με καθησυχάζουν επίσης τα: «ας κάνουμε το σταυρό μας», «Θεός φυλάξει» κι άλλα τέτοια «υπεύθυνα» που άκουσα.

Ας κάνουν επιτέλους κάτι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις και οφείλουν να μεριμνούν για τα προβλήματα της πόλης μας.

Μέχρι τότε βέβαια, ας κυκλοφορούμε -λέω εγώ- με χοντρά τζιν παντελόνια και όπως μας συμβουλεύουν οι αρμόδιοι, ας κάνουμε το σταυρό μας.

Υ.Γ: Αναρωτιέμαι, το νοσοκομείο που έχει τέτοια συμβάντα καταγεγραμμένα -το τελευταίο διάστημα αρκετά απ' ότι μου είπαν- έκανε κάποιο έγγραφο προς το Δήμο να ενημερώσει και να ζητήσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ασφάλεια των πολιτών; Ή θα μαθευτούν και αυτά από τις συζητήσεις στα καφενεία;


Κατερίνα Μπούκα,Δασκάλα