Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μετρητές ακτινοβολίας σε Καρπενήσι & Άγραφα. Θα μεταδίδουν online δεδομένα για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες

Η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, το οποίο μετρά τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ραντάρ, ασύρματων δικτύων κ.α.) και ενημερώνει άμεσα και online τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τους απλούς πολίτες.

aktinovolia-metritis-palio-dimarxeio

Η διαδικτυακή «πύλη» του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε σχετική ημερίδα στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://paratiritirioemf.eeae.gr, όπου ο καθένας ελεύθερα θα μπορεί να βλέπει τις μετρήσεις. Η υποδομή συλλογής στοιχείων του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνει 500 σταθερούς σταθμούς μέτρησης σε όλη τη χώρα, καθώς και 13 κινητούς σταθμούς μέτρησης σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα-βαν (ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας).

Τρεις σταθμοί στην Ευρυτανία

Συνολικά 35 σταθμοί εγκαταστάθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ αυτών και τρεις (3) στον ν. Ευρυτανίας. Για την ακρίβεια, μετρητές ακτινοβολίας τοποθετήθηκαν στο Παλαιό και Νέο Δημαρχείο Καρπενησίου, στην κεντρική πλατεία και την περιοχή του Προφήτη Ηλία αντίστοιχα. Οι δύο σταθμοί στην ευρυτανική πρωτεύουσα τέθηκαν online από τις 22 Οκτώβρη.

Και ο έτερος, ωστόσο, δήμος του νομού, ο δ. Αγράφων διαθέτει πλέον σύστημα μέτρησης της ακτινοβολίας, καθώς εγκαταστάθηκε σταθμός στο ΚΕΠ Τ.Κ Αγράφων, η λειτουργία του οποίου άρχισε στις 19/10. Να σημειωθεί πως, προς το παρόν, τα δεδομένα των σταθμών δεν είναι διαθέσιμα για τον απλό επισκέπτη, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Με κόστος… 4,7 εκατ. ευρώ

Το έργο, που κόστισε περίπου 4,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», υλοποιήθηκε μέσα σε 1,5 χρόνο από την ελληνική εταιρεία Space Hellas Α.Ε., μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Όπως τονίσθηκε στην ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, λίγες χώρες έχουν ανάλογη εθνική υποδομή και γι' αυτό το έργο έχει προξενήσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων χωρών.

Οι υποδομές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παρακολουθούνται από το Παρατηρητήριο, είναι όσες εκπέμπουν στην περιοχή συχνοτήτων των 100 kHz έως 6 GHz (αδειοδοτούμενες και μη). Αυτές οι συχνότητες περιλαμβάνουν τα δίκτυα των ασύρματων επικοινωνιών (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς GSM-900 και GSM-1800, UMTS & LTE, δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης κλπ.), τις κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τις διατάξεις ραντάρ, τα ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (τύπου wireless hotspots, εταιρικές ζεύξεις κ.α.).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δρ Χρήστος Χουσιάδας επεσήμανε ότι, αντίθετα με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες βρίσκονται χαμηλά, στη βάση της πυραμίδας των κινδύνων. Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για τα θέματα των ακτινοβολιών και επεσήμανε πως, χάρη και στο Παρατηρητήριο, θα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια και έτσι μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόνισε ότι το νέο Παρατηρητήριο εισάγει μια νέα αποκεντρωμένη φιλοσοφία μετρήσεων, πράγμα που θα βοηθήσει να καθησυχασθούν αποτελεσματικότερα οι φόβοι των πολιτών, καθώς, όπως είπε, «ο οποιοσδήποτε θα μπορεί πλέον να δει τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή του μέσω διαδικτύου».

Για «μεγάλο άλμα βελτίωσης», έκανε λόγο ο κ .Χουσιάδας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπε, «το Παρατηρητήριο θα προσφέρει στοιχεία με τρόπο αδιαμεσολάβητο και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο, έτσι ώστε να βλέπει απλώς με μερικά κλικ στον υπολογιστή του, με τρόπο φιλικό και εύληπτο, το επίπεδο της ακτινοβολίας στο νομό του, στο δήμο του ή και στη γειτονιά του. Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης, με δική του πρωτοβουλία, να μπορεί να ελέγχει τι συμβαίνει στο περιβάλλον του».