Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ήρθε η ώρα να πληρώσει η ΔΕΗ. Μερίδιο από το υδροηλεκτρικό στη Λίμνη Κρεμαστών ζητά ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης

Σύμφωνα με δηλώσεις του  δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη, ήρθε πλέον η στιγμή που πρέπει και η Δ.Ε.Η., ως ανώνυμη εταιρεία, να πληρώσει αντισταθμιστικά οφέλη στον δήμο, για τη χρήση της λίμνης Κρεμαστών και τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου το οποίο συμβάλλει στα κέρδη της εταιρείας.

 limni-kremastwn-apo-fidakia

Φωτογραφία των "Ευρυτανικών Νέων": η Λίμνη από τα Τσαγκαράλωνα, στα Φιδάκια

Το υδροηλεκτρικό έργο στη λίμνη Κρεμαστών λειτουργεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Δ.Ε.Η. Παρά τις αρχικές συμφωνίες για αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, η ΔΕΗ δεν έχει συνεισφέρει σχεδόν τίποτα.  Η Ευρυτανία διεκδικεί για χρόνια τα ωφελούμενα από την εταιρεία αντισταθμιστικά οφέλη.

Το δίκτυο "Πόλεων με Λίμνες", στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Καρπενησίου, θα θέσει σημαντικά ζητήματα στην Τακτική Γενική Συνέλευσή του, η οποία πραγματοποιείται στη λίμνη Πλαστήρα το Σαββατοκύριακο, στην οποία συμμετέχει και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στην Τακτική Γενική Συνέλευση του δικτύου πόλεων με λίμνες, που θα πραγματοποιηθεί στα Καλύβια Πεζούλας της Λίμνης Πλαστήρα, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 θα συμμετέχει ο δήμος Καρπενησίου. Ο δήμαρχος Καρπενησίου θα βρεθεί εκεί με σκοπό να κάνει προσπάθεια για τουριστική εκμετάλλευση της λίμνης των Κρεμαστών. 

Όπως δηλώνει ο κ. Σουλιώτης "Η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρεία και ο τόπος μας με τα νερά και τα ποτάμια του συνεισφέρει στα κέρδη της εταιρείας. Είναι λογικό λοιπόν να απαιτούμε μερίδιο όπως γίνεται και από τους μικροεπενδυτές ιδιώτες που έχουν κατασκευάσει υδροηλεκτρικά στην περιοχή του δήμου Καρπενησίου και πληρώνουν κανονικά το ποσό που αναλογεί στα κέρδη τους."

"Η συμμετοχή του δήμου Καρπενησίου στο δίκτυο παραλίμνιων δήμων στοχεύει επίσης στη συνεργασία και με τους υπόλοιπους δήμους που βρέχονται από τη λίμνη των Κρεμαστών αλλά και στη στόχευση για εύρεση πόρων μέσα από ένα δίκτυο παραλίμνιων δήμων στην Ελλάδα και την Κύπρο".

Και ο δήμος Αγράφων

Εξάλλου στο δίκτυο "πόλεων με λίμνες", συμμετέχει και ο δήμος Αγράφων, μάλιστα, είναι ένας εκ των 15 δήμων που συμμετέχουν, όπως και ο δήμος Καρπενησίου, από την αρχή. Στη Γενική Συνέλευση θα συμμετέχει και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής.

Οι εργασίες της συνέλευσης

Το διήμερο της Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι αιτήσεις εισαγωγής νέων μελών στο δίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αίτημα έχουν καταθέσει 30 δήμοι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο δίκτυο δήμοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Επίσης, θα γίνει αναφορά για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του δικτύου και θα κατατεθούν προτάσεις προγραμμάτων για κάθε μέλος, ενώ θα συζητηθεί και η συμμετοχή του δικτύου στα προγράμματα (BalkanMed και Europeforcitizens) .

Μεταξύ των θεμάτων που ξεχωρίζουν το διήμερο της συνεδρίασης είναι η παρουσίαση της λίμνης Οδησσού, Προβλήματα και προοπτικές, όπου θα μιλήσει ο κ. Volodymyr Shkurov Πρέσβης της Ουκρανίας, "Η τραγωδία της Λίμνης Αράλης: Παρελθόν και Παρόν" όπου θα μιλήσει ο κ. Olim Kasimov Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν, ακόμη "Η εμπειρία έργων σε 60 χώρες και οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων των Ο.Τ.Α" και "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα", είναι μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν.