Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Εκτεθειμένοι σε νέα απειλή οι κτηνοτρόφοι στην Ευρυτανία. Η πανδημία της Τουρκίας πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας - Αναλυτικό ρεπορτάζ

Με νωπές ακόμη τις πληγές από τον καταρροϊκό πυρετό που εξολόθρευσε μεγάλο ποσοστό ζωικού κεφαλαίου πέρυσι, μια νέα μεταδοτική ασθένεια, η οζώδης δερματίτιδα που εκδηλώνεται στα βοοειδή, βρίσκεται πλέον «εντός των πυλών».

mosxaria1

Η οζώδης δερματίτιδα εμφανίστηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά τον Αύγουστο στις 20-08-2015, σε εκτροφές βοοειδών στην περιοχή της Π.Ε. Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία στην οποία η νόσος ενδημεί. Τα κρούσματα στον Έβρο αποτελούν και το πρώτο περιστατικό της νόσου στην Ευρώπη.

Σήμερα, εκτός από την περιοχή του Έβρου, η οζώδης δερματίτιδα έχει εμφανιστεί και σε περιοχές των νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Λήμνου με 75 επιβεβαιωμένες εστίες και η θνησιμότητα ανέρχεται σε ποσοστό 0,55% και η νοσηρότητα σε 9,51% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών και υποχρεωτικής δηλώσεως. Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως αυτή του προβάτου. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού Ευρυτανίας και συγκεκριμένα με τον Διευθυντή της Δ.Α.Ο.Κ. και κτηνίατρο κ. Σαραφιανό Αντώνιο ο οποίος μας παρέθεσε πληροφορίες για τη νόσο.

Ο κ. Σαραφιανός καθησυχάζει του κτηνοτρόφους αλλά και τους πολίτες γενικότερα αφού όπως είπε «η οζώδης δερματίτιδα δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο» ωστόσο, όπως επεσήμανε «πλήττει σημαντικά την κτηνοτροφία και παράλληλα εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση μέσω της διακίνησης και του εμπορίου των ευπαθών ζώων και των προϊόντων τους και είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης».

Ενώ συνέχισε λέγοντας: “Η πρώτη εστία της νόσου που επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα ήταν εντός της Π.Ε. Έβρου στις 20 Αυγούστου 2015. Η νόσος μεταφέρθηκε από τη γειτονική Τουρκία στην οποία η νόσος ενδημεί.”

Ενώ μας παρέθεσε και κάποια σημαντικά στοιχεία για την ενημέρωση του κόσμου που είναι τα παρακάτω:

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ

Οι ευαίσθητοι ξενιστές που προσβάλλει η νόσος είναι τα κυρίως τα βοοειδή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η κύρια μέθοδος μετάδοσης της νόσου είναι μηχανική μέσω αρθρόποδων φορέων (μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια, ακάρεα κτλ) ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει και κατά την πρόσληψη τροφής και νερού αν έχουν επιμολυνθεί με μολυσμένο σάλιο. 

Η ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πυρετός (ο οποίος μπορεί να υπερβεί τους 41 βαθμούς και επιμένει για μια εβδομάδα), επώδυνα οζίδια (εξογκώματα διαμέτρου 2 έως 5 εκατοστών) που αναπτύσσονται σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της κεφαλής, του αυχένα, του μαστού αλλά και του περίνεου, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, υπερβολική σιελόρροια, ανορεξία, αγαλαξία (στα γαλακτοπαραγωγά ζώα), απίσχναση (μεγάλη απώλεια βάρους) και θάνατο. Τα εξογκώματα στους βλεννογόνους (οζίδια) οφθαλμών, μύτης, στόματος, μαστού εξελκώνονται ενώ το έκκριμα από τα οζίδια περιέχει τον ιό.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν εκτροφές βοοειδών θα πρέπει να ακολουθήσουν τους παρακάτω χειρισμούς

α) να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τις εκτροφές τους, όπως επίσης να φροντίσουν να μην υπάρχουν κοπροσωροί, λιμνάζοντα και στάσιμα νερά όπου συγκεντρώνονται έντομα, τσιμπούρια και διάφορα άλλα αιματοφάγα αρθρόποδα

β) να εφαρμόσουν πρόγραμμα απεντόμωσης και μυοκτονίας στις εγκαταστάσεις τους  και

γ) να καταπολεμήσουν τα εξωπαράσιτα με τη χρήση εντομοαπωθητικών. 

Ο κ. Σαραφιανός επίσης τόνισε ότι σε περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι διαπιστώσουν εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος των ζώων τους θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού μας στα τηλέφωνα 22370-80258 και 22370-80260.