Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

ev media-logo

«Η Άννα που γεννήθηκε αγόρι». Το νέο άρθρο της Ευτυχίας Παπούλια, από την έντυπη έκδοση

Για να είναι κανείς αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός. Coco Chanel, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

«Όταν το πρόβλημα, που είναι πρόβλημα για κάθε οικογένεια, έχει γίνει πλέον εμφανές στα δεκατέσσερά μου, άκουσα τη μητέρα μου να λέει στον πατέρα μου: Έτσι και τολμήσεις να φέρεις το παιδί σε δύσκολη θέση, θα φύγεις από το σπίτι.

679

Η μητέρα μου ήταν πάντα εκεί για μένα, σαν άγγελος. Ακόμη και χρόνια μετά, που εγώ είχα ολοκληρώσει την αλλαγή φύλου, άκουσα τη θεία μου που μόλις είχε χάσει το παιδί της, να λέει στη μητέρα : "Η δική σου πληγή είναι μεγαλύτερη από τη δική μου", εννοώντας εμένα που έμοιαζε να είμαι πληγή για την ίδια μου τη θεία. Και η μάνα μου, αγράμματη γυναίκα, με ήρεμη φωνή και γυαλισμένο μάτι της λέει: "Τι λες! Εγώ το παιδί μου το βλέπω, το αγκαλιάζω κάθε μέρα! Κοίτα τι όμορφη που είναι." Έβαλα τα κλάματα με αυτή την ηρεμία της μάνας μου, ήταν μαγικό το πόσο εύκολα με είχε αποδεχτεί και το πόσο με αγαπούσε σα να μην είχε αλλάξει τίποτα».

Είναι μόνο ένα κομμάτι από την εξομολόγηση - διαμαρτυρία της όμορφης Άννας, για μια παρέκκλιση της φύσης που την ανάγκασε όχι να αλλάξει φύλο, αλλά να επαναπροσδιορίσει όπως μας είπε χαρακτηριστικά το φύλο της. Ένα κατηγορώ εναντίον μιας κοινωνίας που ποτέ δε θα είναι ώριμη να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα, παρά μόνο πίσω από την οθόνη για να μαζέψει τα απαραίτητα λάικ. Μια κοινωνία που την ανάγκασε να κάνει επικίνδυνες παρεμβάσεις στο σώμα της για να αποκαταστήσει την ανατομία που αντιστοιχούσε στις παρορμήσεις της.

 Όμως, αγαπητή Άννα και κάθε Άννα που γεννήθηκες αγόρι, δεν είναι αλήθεια πως η κοινωνία δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Εσύ πρώτη δεν την αποδέχτηκες, εσύ πρώτη απέρριψες τον εαυτό σου, δεν αποδέχτηκες το τέλεια ανατομικά σώμα σου και αποφάσισες να το ανακατασκευάσεις, να το προσαρμόσεις στις εσωτερικές σου παρορμήσεις που ήταν πιο κοντά στη γυναικεία φύση. Θα μπορούσε κάποιος να σου πει γιατί δεν προσπάθησες για το αντίθετο, να ανακόψεις, να περιορίσεις στο ελάχιστο τις παρορμήσεις και τις φαντασιώσεις που σε έφερναν πιο κοντά στην επιθυμία να είσαι κορίτσι. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς σε όλη μας τη ζωή όλοι είμαστε καταδικασμένοι να πολεμάμε και να νικάμε τους δαίμονες μας, τις φαντασιώσεις μας, τις παρορμήσεις μας. Κι αν δεν καταφέρεις την απόλυτη μεταστροφή θα είχες σεβαστεί τουλάχιστον το σώμα σου και θα το διαχειριζόσουν όπως οι ειδικές επιθυμίες σου σε παρότρυναν.

Γιατί ξέρεις πολύ καλά, όπως και τα άλλα κορίτσια που γεννήθηκαν αγόρια, πως αυτή η μετάλλαξη του σώματος σε γυναικείο, εκτός από επικίνδυνη είναι και ψεύτικη. Είναι μια διάθεση να ξεγελάσεις τον εαυτό σου, τη φύση και τους άλλους. Και αυτό το ψεύτικο, η προσποίηση , η προσπάθεια να ξεγελάσουμε , είναι που ενοχλεί και προκαλεί, και όχι αυτή καθ' εαυτή η διαφορετικότητα. Τόσο η προσπάθεια να συγκαλύψουμε την εξόφθαλμη διαφορετικότητα όσο και η προκλητική ανάδειξη της είναι που δημιουργούν το πρόβλημα.

Η έντιμη συμπεριφορά μας απέναντι στην κοινωνία, πριν την κατηγορήσουμε για απαξιωτική στάση απέναντι στη διαφορετικότητά μας, είναι να την αποδεχτούμε και να την αναδείξουμε διακριτικά, χωρίς προκλητικότητα και κυρίως χωρίς ποτέ -μα ποτέ- να νιώσουμε ντροπή ή ενοχές. Αυτό είναι που δεν αποδέχεται και δε σέβεται η κοινωνία. Δε θέλει την επιτήδευση, την υπερβολή, την πρόκληση. Όταν νιώσεις άνετα με αυτό που είσαι, αυτό που η φύση δημιούργησε και είναι όμορφο, τότε κανείς δε θα μπορεί να μιλήσει ή να κοιτάξει στραβά. Γιατί είσαι όμορφο, ό,τι κι αν είσαι, ό,τι κι αν επιθυμείς.

Ξέρει καλά η κοινωνία μας άλλωστε, ακόμη και οι πιο συντηρητικοί, πως χιλιάδες αγόρια και άνδρες με εμφανείς και αφανείς ερωτικές ιδιαιτερότητες ζουν και κινούνται ανάμεσά μας. Εργάζονται, ερωτεύονται, κάνουν οικογένεια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η διαφορετικότητα και η ιδιαιτερότητα άλλωστε ήταν όπως έχω γράψει ξανά, ένα κοινό στοιχείο μεγάλων δημιουργών στον χώρο της ποίησης, της τέχνης, της μουσικής. Άνθρωποι, που εμείς οι τάχα «φυσιολογικοί», μπροστά τους νιώθουμε ασήμαντοι και λίγοι ώστε να εστιάσουμε την κριτική μας στη διαφορετικότητά τους…

Είστε όμορφοι, είστε όμορφες. Με μια φυσικότητα που μόνο λίγοι βλέπουν, κι είναι αυτοί οι λίγοι που χρειάζεστε δίπλα σας. Μην τη χαλάτε λοιπόν με νυστέρια.