Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ένας Ευρυτάνας… παλαιοντολόγος. Ο Γιώργος Γεωργαλής, από την Ποταμιά Γρανίτσας, μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα»

Ένας Ευρυτάνας διαπρέπει στον τομέα της Παλαιοντολογίας, της Επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη της ζωής κατά το γεωλογικό παρελθόν, το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι ζωικοί και φυτικοί οργανισμοί καθώς και την εξέλιξή τους στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου. Ο Γεώργιος Γεωργαλής (του Λάμπρου) κατάγεται από την Ποταμιά Γρανίτσας και η έρευνά του επικεντρώνεται στα απολιθωμένα ερπετά της χώρας μας.

georgalis-palaiontologos1

Ο Ευρυτάνας επιστήμων, υποψήφιος Διδάκτορας σε Πανεπιστήμια της Ελβετίας και της Ιταλίας, μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα» για την ανακάλυψη της αρχαιότερης χελώνας επί ελληνικού εδάφους, την Επιστήμη της Παλαιοντολογίας και τη σχέση του με την πατρογονική του γη.

Μια βαρύνουσα ανακάλυψη

«Είμαι Παλαιοντολόγος, υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ (Ελβετία) και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία), και η έρευνά μου επικεντρώνεται τα απολιθωμένα ερπετά της χώρας μας και κατ’ επέκτασιν της ευρύτερης γύρω περιοχής. Σαύρες, φίδια, κροκόδειλοι και χελώνες που έζησαν στην Ελλάδα εκατομμύρια χρόνια πριν», λέει συνοπτικά για τον ίδιο ο Γ. Γεωργαλής.

Η μεγαλύτερη επιστημονική του «επιτυχία» μέχρι σήμερα αφορά, σαφώς, στην ανακάλυψη της Νοστιμοχελώνης (Nostimochelone lampra), της αρχαιότερης χελώνας που έχει βρεθεί επί ελληνικού εδάφους. Ο Ευρυτάνας Παλαιοντολόγος δηλώνει γι’ αυτό:

«Η Νοστιμοχελώνη (Nostimochelone lampra) είναι μία από τις πρώτες μου ανακαλύψεις. Είναι η αρχαιότερη χελώνα που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα: έζησε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια και απολιθώματά της έχουν βρεθεί μόνο στο χωριό Νόστιμο της Καστοριάς. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το ζώο αυτό άνηκε στα Πλευρόδειρα, μια κατηγορία χελωνών που σήμερα ζει μόνο στο Νότιο Ημισφαίριο». Αυτή την περίοδο, δε, ο Γεωργαλής μελετά έναν μεγάλο αριθμό από απολιθωμένα ερπετά από διάφορα σημεία της χώρας μας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως αναφέρει.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται, όμως, η Παλαιοντολογία στην Ελλάδα; Ο υποψήφιος Διδάκτωρ απαντά: «Η Παλαιοντολογία στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο θα έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις σε όλη τη χώρα και σημαντικές ανακαλύψεις έχουν γίνει, ιδίως τα τελευταία χρόνια: ελέφαντες, ρινόκεροι, ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, λιοντάρια, μαχαιρόδοντες και ύαινες είναι ένα δείγμα μόνο από την τεράστια Βιοποικιλότητα που υπήρχε κάποτε στη χώρα μας.

Είναι σημαντικό μάλιστα, ότι πολλά από αυτά τα είδη ζώων ήταν ενδημικά, δηλαδή ζούσαν μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Υπήρχαν επίσης εντυπωσιακά ερπετά: απολιθώματα από γιγάντιες χελώνες, κροκοδείλους, πύθωνες, μεγάλες οχιές, κόμπρες και τεράστιες σαύρες βαράνοι έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα».

Η Ευρυτανία

«Θα χαιρόμουν πολύ να μάθω ότι βρέθηκαν απολιθώματα και στην Ευρυτανία», σημειώνει ο Γ. Γεωργαλής, προσθέτοντας πως θα ήταν τιμή για τον ίδιο να τα μελετήσει προσωπικά. Άλλωστε, η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του είναι δεδομένη, έστω και αν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων οι επισκέψεις στο χωριό του έχουν λιγοστέψει:

«Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Ποταμιά Ευρυτανίας. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Ευρυτάνας και αγαπώ πάρα πολύ το χωριό μου. Παλαιότερα επισκεπτόμουν την Ποταμιά πολύ συχνά. Δυστυχώς, όμως, λόγω φόρτου εργασίας, οι επισκέψεις μου στην Ευρυτανία δεν είναι πλέον τόσο συχνές, αλλά προσπαθώ να πηγαίνω στο χωριό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η φύση, η ηρεμία και η γενικότερη ομορφιά του χωριού με εμπνέουν», καταλήγει.

georgalis-palaiontologos2

Βιογραφικό

Στο πλούσιο βιογραφικό του, μεταξύ άλλων διαβάζουμε πως εκτός από «Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Παλαιοντολογία στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Φρίμπουργκ (Ελβετία) και το τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία), με θέμα τα ‘Απολιθωμένα Ερπετά της περιοχής του Αιγαίου’ (2014-)», είναι Διπλωματούχος Πολυτεχνείου (BSc. & MSc.) από το τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014), ενώ έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Βοημίας (Πλζεν, Τσεχία) για την απομόνωση DNA και πρωτεϊνών από απολιθώματα (2006-2009) και έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Σωκράτης-Erasmus για τα ‘Απολιθωμένα Σπονδυλόζωα’ στο τμήμα Ζωολογίας, Πανεπιστήμιο Καρόλου Πράγας, (Charles University in Prague), Τσεχία (2005-2006) και το Πρόγραμμα Σωκράτης-Erasmus στο Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας Πράγας, (VSCHT), Τσεχία (2005-2006).

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια ανά τον κόσμο.