Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ev media-logo

«Ψύλλοι στ’ άχυρα». Το νέο άρθρο της Ευτυχίας Παπούλια, από την έντυπη έκδοση

«Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να κατευθύνεις έναν άνθρωπο που ευημερεί, ενώ είναι απ' τα πιο εύκολα πράγματα το να επιβληθείς σ' έναν που ατύχησε»Πλούταρχος 

Χωρίς αμφιβολία. Ο αγροτικός κόσμος, πραγματικός και πλασματικός, όλα αυτά τα χρόνια της ευδαιμονίας ευνοήθηκε σκανδαλωδώς, όπως άλλωστε και πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες που απαιτούσαν και τελικά αποκτούσαν μετά από επίμονους αγώνες διάφορα προνόμια -λογικά ή παράλογα.683

Έτσι διαμορφώθηκε μια κοινωνία προνομιούχων ομάδων που στηριζόταν σε επιδοτήσεις, επιδόματα, παροχές. Κι όταν αυτά τα προνόμια έπρεπε να καταργηθούν, γιατί δεν υπήρχε πλέον ευρωπαϊκό χρήμα, αντιληφθήκαμε πως ζούσαμε μια ευδαιμονία παραπλανώντας τους εταίρους μας στους οποίους δίναμε πλασματικά στοιχεία σχετικά με τα καλλιεργούμενα στρέμματα και τον πραγματικό αριθμό αιγοπροβάτων και βοοειδών.

 Γενικά δίναμε ψεύτικα στοιχεία για τα πάντα. Και είναι γνωστό το μεγάλο φαγοπότι με τους καταχρεωμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Για να μην αναφερθούμε και στις άχρηστες χωρίς υποδομή και προγραμματισμό, τουριστικές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια...

Αυτή είναι η μαύρη σελίδα της αγροτικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο που χωρίς αυτά τα σκανδαλώδη προνόμια ίσως και να μην υπήρχε. Όμως, αν εξαιρέσουμε τους μεγαλοαγρότες που αντί να αξιοποιήσουν τα προνόμια για τη βελτίωση της παραγωγικότητας προτιμούσαν να επενδύσουν σε πολυτελή ζωή και ακριβά αυτοκίνητα, αυτή την περίοδο της αφθονίας ευνοήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες μικροαγρότες, μικροκτηνοτρόφοι σε δύσβατες περιοχές, σε απομονωμένα χωριά, οι οποίοι αντικειμενικά δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε και την προοπτική να εκσυγχρονίσουν τις υποτυπώδεις παραγωγικές τους μονάδες.

Κι αυτό λόγω μιας γενικότερης αντίληψης πως δεν ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν τσοπάνηδες αλλά και για άλλους λόγους, πιο σοβαρούς -όπως είναι η κοινωνική απομόνωση των νέων κυρίως, που σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν στα χωριά και να υφίστανται τις συνέπειες της παραμονής τους- η σοβαρότερη από τις οποίες είναι η δυσκολία ανεύρεσης συντρόφου για τη δημιουργία οικογένειας.

Οι άνθρωποι όμως αυτοί κράτησαν και κρατούν ακόμη, με τη συμβολική συμπαράσταση των ετεροδημοτών που κάνουν έστω και περιστασιακά με την εμφάνιση τους τα χωριά και την ύπαιθρο ζωντανή.

Αυτοί λοιπόν οι ελάχιστοι μικροκτηνοτρόφοι και μικροαγρότες ανάγκασαν την κεντρική εξουσία να δημιουργήσει νέα και να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα υποδομή ώστε η πρόσβαση και η επικοινωνία με τα κοντινά αστικά κέντρα να είναι πιο εύκολη.

Το οδικό δίκτυο έχει επεκταθεί σε απόμακρες περιοχές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους που φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν τα όποια ευεργετήματα του κράτους. Και είναι πρόκληση να διεκδικούν αξιώματα προέδρων ή συμβούλων, πολίτες που δεν κατοικούν μόνιμα εκεί.

Βέβαια κανείς δεν έχει αντίρρηση οι κατ' επάγγελμα αγρότες να εξισωθούν ως προς τις υποχρεώσεις τους με τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.

Όμως αυτή η απότομη αφύπνιση του κράτους εναντίον των αγροτών, μετά από σειρά ετών προνομιακής μεταχείρισης συνιστά ένα ισχυρό σοκ και λειτουργεί ως χαριστική βολή ακριβώς εκεί που βασίζονται οι ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη. Και είναι φυσικά η πρωτογενής παραγωγή. Αυτά τα βήματα για την εξυγίανση της αγροτιάς θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και παράλληλα με το γενικότερο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης .

Ειδικότερα δε για τους μικροκτηνοτρόφους σε μικρά απομονωμένα χωριά και οικισμούς, η ευνοϊκή μεταχείριση και τα προνόμια θα πρέπει να παραμείνουν, γιατί χάρη σε αυτούς τους ακρίτες που δουλεύουν σκληρά και για ώρες, παραμένει η ύπαιθρος ζωντανή. Δεν κουτσαίνει η γίδα από το κέρατο, που έλεγε και η γιαγιά μου.

Ούτε οι αγρότες, ούτε οι καστανάδες, ούτε οι ζητιάνοι, που σε λίγο θα φορολογήσετε θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Ίσως το λύσουν αυτοί που ξεχνούν να δηλώσουν καμιά πενηνταριά σπιτάκια στην εφορία. Λυπάμαι αλλά η γίδα που λέγεται Ελλάδα μάλλον κουτσαίνει από τον στομαχόπονο, μιας και το πολύ κουτόχορτο μας έκατσε βαρύ...


Παπούλια Ευτυχία

Κοινωνιολόγος