Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε». Ψήφισμα διαμαρτυρίας του δήμου Αγράφων για το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας

«Γιατροί στην παγωνιά…» έγραφαν στις 27 Ιανουαρίου 2016 (αρ. φυλ. 688) τα «Ευρυτανικά Νέα», φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας το γεγονός πως το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, καθώς και όλα τα αγροτικά ιατρεία του νομού, παραμένουν χωρίς θέρμανση, με αποτέλεσμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (και οι ασθενείς) να αναγκάζονται να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες. Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, υπεύθυνη για την προμήθεια πετρελαίου, αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά παραδέχεται πως δεν μπορεί να δώσει λύση.

mpampalis-thodoros1

Ο δήμος Αγράφων επαναφέρει με οξύ τρόπο το πρόβλημα και με χθεσινό (9/2) Ψήφισμα Διαμαρτυρίας που απέστειλε (και δημοσιεύουν σήμερα τα Ε.Ν) προς  τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο Ανδρέα, την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, ζητά επίλυση του ζητήματος. «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε», αναφέρουν μεταξύ άλλων και επισημαίνουν τις ιδιαιτερότητες του δήμου Αγράφων για τις οποίες χρίζει άμεσης αντιμετώπισης το ζήτημα, ενώ μιλούν για «προκλητικά αδιάφορη στάση» των αρμόδιων φορέων απέναντι στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ ) που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εργαζόμενοι του Κ.Υ Δυτ. Φραγκίστας.

Σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λοιπόν, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής απέστειλε χθες 09-02-2016, Ψήφισμα Διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς Υγείας για την προκλητικά αδιάφορη στάση τους απέναντι στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας.

«Αφορμή της διαμαρτυρίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτέλεσε το υπ΄αριθμ. 87/25-01-2016 έγγραφο του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας προς την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας, δια του οποίου ο δήμος Αγράφων ενημερώνεται μια ακόμη φορά για την εξάντληση πετρελαίου θέρμανσης του Κ.Υ. και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας της Μονάδας λόγω ψύχους.

Στην Επιστολή Διαμαρτυρίας εκτίθενται για πολλοστή φορά τόσο οι ανάγκες των Υπηρεσιών ΠΦΥ στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αγράφων, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών των Αγράφων καθώς και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκειμένου να τους παρέχονται τα αυτονόητα.

Αίτημα της Επιστολής αποτελεί η δίκαιη και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων του δήμου Αγράφων σε θέματα ΠΦΥ αλλά και η ομαλή  λειτουργία του ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας ως αυτονόητη παροχή σε φορολογούμενους πολίτες».


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς:

-Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο Ανδρέα

-5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

-Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

-Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογιώργο Κ.

 

Θέμα: «Επιστολή Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας»

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στην αδυναμία των αρμόδιων υπευθύνων να δώσουν λύση στις ελλείψεις των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Δήμο Αγράφων, προστέθηκε και παραμένει πλέον του ενός έτους, η προκλητική αδιαφορία για τις στοιχειώδεις συνθήκες παροχής υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Δυτ. Φραγκίστας. Στις 25-01-2016 κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας το υπ΄αρίθμ. 87/25-01-2016 έγγραφο του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας προς την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας, δια του οποίου ενημερωθήκαμε για μιαν ακόμη φορά για την εξάντληση πετρελαίου θέρμανσης του Κ.Υ. και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας της Μονάδας λόγω ψύχους, ενώ παράλληλα μας ζητήθηκε η συνδρομή μας ως δήμου στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως δήμος, έχοντας γνώση του μεγέθους και των συνεπειών του προβλήματος,  ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, δεδομένης της μη επιλεξιμότητας της συγκεκριμένης δαπάνης για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας.

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με την αρίθμ. 1/2016 (ΑΔΑ:ΩΙ3ΠΩ6Α-ΑΤ9) ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, σας γνωστοποιούμε την αντίθεση, την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας όσον αφορά στις ενέργειες που έχουν (ή δεν έχουν) αναληφθεί, προκειμένου για την έγκαιρη και αποτελεσματική  κάλυψη βασικών αναγκών για στοιχειώδη λειτουργία του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας,από την εποπτεύουσα Αρχή του την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες. Επισημαίνοντας  σας τις επανειλημμένες γραπτές παρεμβάσεις του δήμου μας προς το Υπουργείο Υγείας και την 5η Υ.ΠΕ.  σχετικά με τις κατεπείγουσες ανάγκες της Π.Φ.Υ. στην περιοχή μας, σας υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά:

• την ιδιαιτερότητα  της γεωγραφικής θέσης του χαρακτηρισμένου ως ορεινού δήμου Αγράφων ο οποίος εκτός των πολυάριθμων Τοπικών Κοινοτήτων του (32 σε αριθμό) και των οικισμών του που ανέρχονται στους εκατόν εξήντα (160) διαθέτει εκατοντάδες μεμονωμένες οικίες, αγροικίες, αγροκτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις ενώ οι τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των οικισμών, συμβάλλουν στον αποκλεισμό των κατοίκων του δήμου Αγράφων από την παροχή υγειονομικής περίθαλψης

• την ιδιαιτερότητα της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού του δήμου Αγράφων (είναι ο 2ος στην Ευρώπη δήμος με υπέργηρο πληθυσμό) και της πολυνοσηρότητας χρονίων νοσημάτων που χαρακτηρίζει έναν κατεξοχήν γηριατρικό πληθυσμό

• την ιδιαιτερότητα του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας σε ανθρώπινο δυναμικό (οι ελάχιστοι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι πολύ λιγότεροι των αποσπασμένων), με πλήρη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη έλλειψη Αγροτικών Ιατρών στα 8 Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, με αδυναμία πλήρους μηνιαίας εφημεριακής κάλυψης από ειδικευμένους ιατρούς αλλά και οδηγούς ασθενοφόρου

• την ιδιαιτερότητα του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας σε υποδομές που θα έπρεπε να διαθέτει ως Κέντρο Υγείας μιας απομακρυσμένης περιοχής με πλήρη απουσία δυνατότητας διενέργειας απλών εξετάσεων (Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών) που υποχρεώνει στη μετακίνηση των ασθενών σε πολύ μακρινές αποστάσεις προς Καρπενήσι ή Αγρίνιο, αν και όταν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στα συνεπαγόμενα έξοδα.

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Εφόσον σύμφωνα με το Ν. 4238/2014 «Το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία... Οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)…» αναμένουμε για μιαν ακόμη φορά την ευαισθητοποίησή σας για ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών που καταδεικνύουν την αληθινή σας βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας του δήμου Αγράφων και κατ’ επέκταση την ισότιμη αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των δημοτών μας.

Οφείλουμε ως δημοτική αρχή να ανταποκριθούμε στην οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση των δημοτών μας με την εφαρμογή άλλων μεθόδων,  σε περίπτωση μη ανταπόκρισής σας στο αίτημά μας για πολλοστή φορά περί δίκαιης μεταχείρισης των κατοίκων της Δυτικής Ευρυτανίας. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και ευελπιστούμε για τους ανωτέρω λόγους να δώσετε προτεραιότητα στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ στο Δήμο Αγράφων  επιλύνοντας άμεσα τα προβλήματα που τόσο ταλαιπωρούν πολίτες και εργαζομένους.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αγράφων

Μπαμπαλής Θεόδωρος