Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μελισσοκομία. Μαζική η συμμετοχή στο σεμινάριο που έγινε στην Π. Βίνιανη - Τα βασικά σημεία των εισηγήσεων

Την άποψη πως η μελισσοκομία αποτελεί σήμερα έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα παραγωγής επιβεβαίωσε το διήμερο σεμινάριο Μελισσοκομίας - Βασιλοτροφίας που διοργανώθηκε από τον δήμο Αγράφων στο ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βίνιανης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016.

melissokomia-biniani-feb1

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ακατάπαυστη βροχή, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατέστησε σαφές πως το ενδιαφέρον για διαρκή ενημέρωση περί της μελισσοκομίας βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, όχι μόνο για τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και για ανθρώπους που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν την ενασχόληση μαζί της, κυρίως ως μια πηγή πρόσθετου εισοδήματος.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι βρέθηκαν το διήμερο στην Π. Βίνιανη, ταξιδεύοντας ακόμα και από γειτονικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας -τη Λευκάδα, την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία κ.α., ενώ μεγάλη ήταν φυσικά η προσέλευση μελισσοκόμων από την Ευρυτανία, από τα χωριά των Αγράφων, το Καρπενήσι κ.α.

Οι κεντρικοί άξονες

Εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Θεόδωρος Πασχίδης, μελισσοκόμος και εκπαιδευτής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών), ο οποίος έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στις ασθένειες των μελισσιών (βαρόα-νοζεμίαση κ.α) και στους τρόπους καταπολέμησής τους, ενώ ανέλυσε τρόπους βασιλοτροφίας. Ο εισηγητής στάθηκε και στην αξία των υπολοίπων (πλην μελιού) προϊόντων της μέλισσας, τον βασιλικό πολτό, τη γύρη και την πρόπολη, προτρέποντας τους μελισσοκόμους να δώσουν και εκεί έμφαση. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έντονο καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου και εκφράστηκε μέσω ερωτήσεων προς τον έμπειρο εισηγητή.

melissokomia-biniani-feb2

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα και δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τα συνήθη λάθη των μελισσοκόμων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πασχίδης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως εργάστηκε εθελοντικά, προέτρεψε τους Ευρυτάνες μελισσοκόμους να συνενωθούν, εξηγώντας τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης. Στο τέλος του Σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν Βεβαίωση Παρακολούθησης διάρκειας 12 ωρών.

Το παρών στο σεμινάριο έδωσε και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μάκκας και συνεργάτες τους. Ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, τον εισηγητή του σεμιναρίου κ. Πασχίδη και την εθελόντρια κα Βούλα Σούκη που συνέβαλε στη διεξαγωγή του, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την ιστορία του Μουσείου και της Παλιάς Βίνιανης. Αντίστοιχο σεμινάριο μελισσοκομίας προγραμματίζεται και για τον ερχόμενο Απρίλιο.