Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Θέση για την ανάγκη αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών παίρνουν οι Γρανιτσιώτες. Προτείνουν κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου & Δ.Σ Αγράφων-Καρπενησίου

Θέση για την ανάγκη αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της Λίμνης Κρεμαστών παίρνει η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας, μέσω επιστολής που υπογράφει ο πρόεδρος και η γραμματέας. Οι Γρανιτσιώτες κάνουν λόγο για προσπάθειες που ξεκίνησαν αλλά δεν προχώρησαν και προτείνουν τη σύγκλιση από κοινού του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Αγράφων και Καρπενησίου με αντικείμενο τον συντονισμό ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών.

limni-kremastwn1

Με επιστολή τους, τα μέλη της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας «Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ» καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τα Δημοτικά Συμβούλια Αγράφων και Καρπενησίου, σε μια κοινή συνεδρίαση με θέμα τη διαχείριση και την ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών. Στην ανακοίνωσή τους, η οποία απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Αριστείδη Τασιό και τους δημάρχους Θεόδωρο Μπαμπαλή και Νικόλαο Σουλιώτη, κάνουν λόγο για μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει από κοινού «όχι για να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις, αλλά για να ληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα προοπτική στο τόπο μας και στην ζωή των κατοίκων που καθημερινά υποβαθμίζεται», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πέρασαν δεκαετίες επί δεκαετιών που φορείς και πολίτες διατυπώνουν συχνά πυκνά την αναγκαιότητα ανάπτυξης της Ευρυτανίας με μοχλό τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Λίμνη 3,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ύδατος, ενώ παράλληλα το ΥΗΕ Κρεμαστών περιλαμβάνει ΥΗΣ ισχύος 437,2 MW.

Ο συντονισμός των δύο Ευρυτανικών Δήμων, της Περιφέρειας και της ΔΕΗ ή δεν απέδωσε ή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ευρυτανία και κυρίως ο Δήμος Αγράφων έχουν το γηραιότερο πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας τα 53,3 έτη, είναι η περιοχή που υποβάλλει τις λιγότερες φορολογικές δηλώσεις λόγω του μικρού εισοδήματος των κατοίκων και συνεχώς υποβαθμίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υγεία και την παιδεία.

Η ανάπτυξη της Ευρυτανίας και κυρίως της Δυτικής αποτελεί μονόδρομο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια κινητικότητα γύρω από τη λίμνη με πρωταγωνιστή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που έχει και την ευθύνη για τα νερά. Με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε μελέτη που προτείνει την ένταξη έργων σε Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

Στις 12-1-2011 το Συμβούλιο Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ενέκρινε Μελέτη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (Ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου). Το ποσό που εγκρίθηκε ήταν 336.712,00 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προς εκτέλεση της απορρέουσας από τη σχετική ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των Έργων υποχρέωση της Επιχείρησης.

Κατόπιν, στις 17 Οκτωβρίου 2011 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας υπέγραψε σύμβαση ανάθεσης του έργου με την εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Ε.Μ.Ε.Υ- PLAS. Το έργο αφορούσε το σύνολο της λίμνης με την κατάθεση μελέτης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και ανάδειξης περιοχής λιμνών και τεχνητών φραγμάτων (ανάντη φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου.

Για την ανάπτυξη με μοχλό τη λίμνη των Κρεμαστών, συνεδρίασε στις 18-1-2012, μετά από αίτημα του τότε Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Στην επιτροπή συμμετείχαν υπουργοί, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθρούρος Ζερβός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι η ΔΕΗ με την Ευρυτανία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Αυτά είναι η άδεια χρήσης της λίμνης για τουριστικά σκάφη, για ερασιτεχνική και ελεγχόμενη αλιεία για την προώθηση ενός προγράμματος αγροτοτουρισμού και για τη χωροθέτηση της ζώνης για χρήση υδροπλάνων και άλλων συγκοινωνιακών και τουριστικών μέσων που προβλέπονται στην μελέτη που χρηματοδότησε η ΔΕΗ.

Ο κ. Ζερβός ζήτησε από την Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας να παρακολουθεί από κοινού την εξέλιξη της μελέτης με την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια να εξετασθεί η περαιτέρω συνεισφορά της ΔΕΗ. Κατόπιν παραδέχθηκε ότι έμειναν έργα ανολοκλήρωτα όπως είναι η κατασκευή δύο προβλητών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βαλαώρα κ.α. Για το ιστορικό γεφύρι της γέφυρας Μανώλη και των θρησκευτικών μνημείων δήλωσε ότι η ΔΕΗ περιμένει προτάσεις προκειμένου να προχωρήσουν τα προτεινόμενα έργα.

Έκτοτε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης κλήθηκαν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους επί του αρχικού σχεδίου της μελέτης. Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε στις 6-9-13 (αρ. πρ.1220) το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις.

Από τότε ουδείς γνωρίζει τι έγινε η μελέτη, αν υπήρξαν προτάσεις από τους φορείς της Ευρυτανίας, ποια έργα περιέχει για την Ευρυτανία, αν ζητήθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη, και ποια είναι αυτά. Αν προτείνεται η σύσταση φορέα που θα διαχειρίζεται την περιοχή της λίμνης και των πολλών ποταμιών της Ευρυτανίας, αν η ίδια η ΔΕΗ προτίθεται να συμπράξει με ιδιώτη επενδυτή.

Συμβαίνει το παράδοξο, όλες οι εταιρείες των μικρών υδροηλεκτρικών έργων να αποδίδουν έσοδα στις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ΔΕΗ τίποτα. Συνεπώς, είναι δίκαιο, είναι επείγον και άμεσο η διεκδίκηση αντισταθμιστικών και από τη ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο τιμολόγιο για τους ηλικιωμένους, δωρεά δημοτικό φωτισμό, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα για τις νέες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή κ.α.

Για όλους αυτούς τους λόγους και,

Για την πληρέστερη ενημέρωση, για καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό, θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η σύγκλιση από κοινού του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Αγράφων και Καρπενησίου, όχι για να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις, αλλά για να γίνει μια αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και να παρθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα προοπτική στο τόπο μας και στην ζωή των κατοίκων που καθημερινά υποβαθμίζεται.

 

Με εκτίμηση για την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας,

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Καρδαμπίκης

Η Γραμματέας

Πέννυ Καρυώτη