Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Η Αστυνομία, κοντά στον πολίτη. Παρουσιάστηκε η Κινητή Αστυνομική Μονάδα Ευρυτανίας. Τα δρομολόγια στα χωριά - Στόχος να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφαλείας

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στον προαύλιο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της επέκταση του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και στην Ευρυτανία. Η ΚΑΜ θα επισκέπτεται σε καθημερινή βάση (πρωί - απόγευμα) τα χωριά του νομού με έμφαση στα πιο απομακρυσμένα και θα στελεχώνεται από 3 αστυνομικούς της Α.Δ Ευρυτανίας.

1

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο προαύλιο του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, παρουσίασε την επέκταση του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και στην Ευρυτανία. Συνολικά, πλην της Ευρυτανίας, ακόμα 21 περιοχές της εντάχθηκαν πλέον στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων. Σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται τώρα πια 35 κινητές αστυνομικές μονάδες. Στόχος των αρμοδίων, να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων -ιδίως των απομακρυσμένων χωριών. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στον ορεινότερο ελληνικό νομό, την Ευρυτανία, με τις πλείστες ιδιαιτερότητες και προβλήματα (καιρικά φαινόμενα, κακό οδικό δίκτυο, μεγάλες αποστάσεις, γηρασμένος πληθυσμός κ.α.).

Η ΚΑΜ θα στελεχώνεται από τρεις αστυνομικούς της Α.Δ Ευρυτανίας και θα επισκέπτεται τα χωριά του νομού, τόσο του δήμου Καρπενησίου όσο και του δήμου Αγράφων, έξι ημέρες την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα, βάσει προγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο, όταν παρίσταται ανάγκη (πχ κακοκαιρία), θα τροποποιείται αναλόγως. Υπάρχουν καθορισμένα δρομολόγια και ημέρες που το ειδικό βανάκι της ΚΑΜ θα επισκέπτεται μια σειρά χωριών, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πότε θα βρίσκεται η μονάδα στην περιοχή τους για να μπορούν εξυπηρετηθούν. Ο ρόλος των αστυνομικών θα είναι αφενός η αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης, αφετέρου η αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα (γραφειοκρατικής φύσης), αλλά και η παροχή αίσθησης ασφάλειας στους κατοίκους της ξεχασμένης Ευρυτανίας.

Πάντως, ένα ζήτημα που άμεσα προκύπτει -και επισημάνθηκε προς τον Υποστράτηγο κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο- είναι το γεγονός πως η νέα μονάδα θα απασχολεί προσωπικό (τρία άτομα) της Αστυν. Δ/νσης Ευρυτανίας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι αστυνομικοί. Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής τόνισε πως αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ενστόλων και θα ενημερώσει σχετικά το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ώστε να βρεθούν τυχόν λύσεις.

Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκτός φυσικά από τις αστυνομικές αρχές, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Χρ. Ντέκας, ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερ. Καλαντζή, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ Καρπενησίου π. Νικόλαος Σταμούλης, ο Διοικητής Π.Υ Καρπενησίου κ. Σταύρος Φακίτσας, ο Δ/ντης Δασών Ευρυτανίας κ. Γιάννης Φάκας κ.α.

3

Το πρόγραμμα της ΚΑΜ Ευρυτανίας

Συνολικά οκτώ (8) δρομολόγια, έξι ημέρες την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα, θα πραγματοποιεί η ΚΑΜ Ευρυτανίας, η οποία θα στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς, ένα μεικτό κλιμάκιο από τα τμήματα Ασφάλειας, Τροχαίας και Τάξης (από αυτό προέρχεται ο επικεφαλής της μονάδας).

Τα δρομολόγια που θα πραγματοποιεί η ΚΑΜ ανά την Ευρυτανία είναι τα εξής:

Α) Μάραθος, Μοναστηράκι, Επινιανά, Τρίδεντρο, Άγραφα

Β) Καρίτσα, Χελιδόνα, Δερμάτι, Προυσός, Τόρνος, Καστανιά, Πρόδρομος

Γ) Κρίκελλο, Δομνίστα, Μεσοκώμη, Σκοπιά, Καστανούλα, Στάβλοι, Άμπλιανη, Συγκρέλλο, Ανιάδα, Μουζίλο, Κλαυσί

Δ) Παλαιοκατούνα, Βούλπη, Λημέρι, Κάτω Ποταμιά, Γρανίτσα

Ε) Λιθοχώρι, Ραπτόπουλο, Λεπιανά, Πρασιά, Κέδρα

ΣΤ) Δαφνούλα, Νέο Αργύρι, Τοπόλιανα, Σιβίστα, Χρύσοβα, Βαλαώρα

Ζ) Στένωμα, Παυλόπουλο, Παπαδιά, Δομιανοί, Αγία Τριάδα, Άγιος Χαράλαμπος, Πετράλωνα, Χόχλια, Βράχα, Κλειτσός

Η) Στεφάνι, Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια, Αγία Βλαχέρνα, Σαρκίνη, Βελωτά, Ασπρόπυργος, Εσωχώρια

Να σημειωθεί πως όσα χωριά δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω λίστα, θα ενταχθούν αργότερα, με αναπροσαρμογή δρομολογίων και αφού εξεταστούν οι ανάγκες, ο πληθυσμός και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

«Με θετικά αποτελέσματα»

«Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα πλέον λειτουργεί και εφαρμόζεται πλέον και στην Ευρυτανία. Το μέτρο έχει ήδη λειτουργήσει από πέρυσι στην Περιφέρεια Στερεάς και έχει θετικά αποτελέσματα. Η ανταπόκριση των πολιτών και των φορέων όπου κινούνται οι ΚΑΜ είναι η ανάλογη και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς, Ανδρέας Αποστολόπουλος, προσθέτοντας, όσον αφορά στην Ευρυτανία:

4

«Και εδώ, στην Ευρυτανία, εκτιμούμε ότι θα έχει θετικότατα αποτελέσματα, μάλιστα σε έναν νομό που είναι πάρα πολύ ορεινός, με ιδιαίτερα προβλήματα και θέματα καιρού. Εμείς θα είμαστε κοντά τόσο στην Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας αλλά κυρίως στα απομακρυσμένα μέρη και χωριά του νομού, διότι πράγματι, εκείνο που ζητά ο πολίτης είναι να βλέπει την αστυνομία, θέλει την αστυνομία κοντά του. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε και εκτιμούμε ότι θα παράσχουμε αυτό που πρέπει στους λιγοστούς ανθρώπους που μένουν εκεί. Υπάρχουν, βεβαίως, τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού και θα γίνονται αναπροσαρμογές ανάλογα με τις συνθήκες τόσο τις καιρικές όσο και τις τοπικές».

«Σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες»

Με τη σειρά του, ο Δ/ντης Α.Δ Ευρυτανίας κ. Γιάννης Νικοπολίδης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του προγράμματος κίνησης της ΚΑΜ στα χωριά, σημείωσε σε δηλώσεις του τα εξής:

«Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς, ένα μεικτό κλιμάκιο αρμοδιότητας σε θέματα Ασφάλειας, Τροχαίας και Τάξης, οι οποίοι θα ακολουθούν ένα εβδομαδιαίο και ευέλικτο πρόγραμμα κίνησης σε ολόκληρη την Ευρυτανία.

6

Σκοπός αυτής της μονάδας είναι η συχνή, έντονη και καθημερινή παρουσία σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας και ιδίως στα πιο απομακρυσμένα, ώστε να αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας και να τονώσουμε το αίσθημα ασφαλείας τους σε σημαντικό βαθμό. Η εφαρμογή αυτού του θεσμού πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρυτανία, καθώς πρόκειται για έναν εξολοκλήρου ορεινό νομό με πολλά απομακρυσμένα χωριά και υπερήλικες ανθρώπους. Πολλά από τα χωριά αυτά δεν διαθέτουν καν συγκοινωνία και είναι δύσκολη η πρόσβαση και μετάβασή τους στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα.

Έτσι, πιστεύω θα βοηθήσουμε πάρα πολύ αυτούς τους ανθρώπους, πηγαίνοντας εμείς κοντά τους και επιλύοντας τα προβλήματά τους. Πιστεύω πως αυτός ο θεσμός θα είναι επιτυχημένος και στην Ευρυτανία. Θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και θεωρώ πως θα αναδειχθεί ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για μια Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και κοντά στον πολίτη».

Να συνεχιστεί η μηδενική εγκληματικότητα

Θέμα ενίσχυσης της Α.Δ Ευρυτανίας σε προσωπικό έθεσε προς τον κ. Αποστολόπουλο ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Καλωσορίσαμε σήμερα (σ.σ Τρίτη 24/5) στο Καρπενήσι τη νέα Κινητή Μονάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας που θα εξυπηρετήσει το πρόγραμμα ΑΕΤΟΣ. Θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο πρόγραμμα, και με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω την Α.Δ Ευρυτανίας και το προσωπικό της, που όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, μας έχει κατατάξει στις πιο ασφαλείς περιοχές της Ελλάδας.

8

Είμαστε μια περιοχή με 0% εγκληματικότητα. Αυτό θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει. Είχα την χαρά και την τιμή να μιλήσω με τον στρατηγό για το τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα. Του έθεσα το θέμα της ενίσχυσης της Α.Δ Ευρυτανίας σε προσωπικό και πιστεύω πως με καλή συνεργασία και με τη λειτουργία του νέου θεσμού θα ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειας και στα απομακρυσμένα χωριά, όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτές τις μέρες».

2

5

7