Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Κατσαντώνεια και Μάχη Τατάρνας. Την Κυριακή 19/6 οι εκδηλώσεις σε Μάραθο και Τριπόταμο - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Αφιερωμένη στον ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη και στην ανάμνηση της Μάχης της Τατάρνας θα είναι η προσεχής Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016, καθώς ο δήμος Αγράφων (συν)διοργανώνει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, στον Μάραθο και τη θέση «Λαχανόκηπος» Τριποτάμου.

marathos-katsantoneia-2010

Τα Κατσαντώνεια στον Μάραθο

Στη γενέτειρα του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη-Κατσαντώνη, τον Μάραθο των Αγράφων, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου 2016, θα διοργανωθούν τα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2016. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 10.00 το πρωί.

Τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ» πραγματοποιούνται στον ιστορικό Μάραθο από το 1993, με τη συνεργασία του Δήμου Αγράφων, της Τοπικής Κοινότητας Μαράθου και του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών, με σκοπό «…να αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία του Ήρωα και πρόδρομου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας Κατσαντώνη, να τιμούν τη μνήμη του καθώς και τη μνήμη των γνωστών και αγνώστων συναγωνιστών του και να προβάλλεται ο τόπος μας και η ιστορία του», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης, για τον αείμνηστο Ευρυτάνα Δημήτρη Σταμέλο, «του ακαταπόνητου ιστορικού ερευνητή και λογοτέχνη του οποίου το έργο και η ζωή του, επικεντρώθηκε στην εποχή της Οθωμανοκρατίας και του Ιερού αγώνα για την Παλιγγενεσία». Ακόμα, η ημέρα έχει καθιερωθεί σαν ημέρα ετήσιας συνάντησης στα χώματα του τόπου γέννησης των όπου γης Μαραθιωτών και όλων όσων κατάγονται από το Μάραθο.

Η Μάχη της Τατάρνας

Εξάλλου, την ίδια ημέρα, Κυριακή 19 Ιουνίου, ο Δήμος Αγράφων, ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτωλ/νίας και ο Σύλλογος Νέων Τριποτάμου προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 195 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του '21 στη Ρούμελη, που έγινε στο γεφύρι της Τατάρνας, στις 22 Μαρτίου 1821. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη θέση "Λαχανόκηπος" του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριποτάμου δ. Αγράφων.

Το πρωί θα γίνει η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριποτάμου, και στις 11.00 η επιμνημόσυνη δέηση, για να ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων, ο πανηγυρικός της ημέρας και σύντομοι χαιρετισμοί, προτού στηθεί ένα γνήσιο Ταταρνιώτικο γλέντι συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Οδυσσέας Ανδρούτσος, το ιστορικό γεγονός

Στις 22 Μαρτίου του 1821 στο στενό γεφύρι της Τατάρνας ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με λίγα ψυχωμένα παλικάρια και ο Ηγούμενος Κυπριανός με τους καλόγερους του Μοναστηριού της Τατάρνας, χτύπησαν τουρκικό απόσπασμα που συνόδευε χρηματαποστολή από φόρους. Σκότωσαν τον αρχηγό τους Χασάμπεη Γκέκα και 25 άνδρες. Αφόπλισαν τους άλλους 35 και τους άφησαν να φύγουν μαζί με τη χρηματαποστολή.

«Ήθελαν έτσι να δείξουν πως η επίδεση ήταν καθαρά επαναστατική πράξη. Ο αγώνας που άρχιζε, ήταν αγώνας για τη λευτεριά. Τη λευτεριά που θέριεψαν με το αίμα τους και πολλοί αγωνιστές της τοπικής μας ιστορίας. Μεταξύ αυτών και οι δύο ηρωικές γυναίκες, η Αγγελική, γυναίκα του παπα-Κώστα και αδελφή του Ηγούμενου και η Μαριώ, γυναίκα του Διάκου Αρσένη, οι οποίες κουβαλώντας τρόφιμα και πολεμοφόδια από το Μοναστήρι στο ασκέρι του Καραϊσκάκη, που ετοιμάζονταν για τη μάχη στο Σοβολάκο, έπεσαν σε εχθρικό απόσπασμα και εκτελέστηκαν. Ο βράχος που εκτελέστηκαν λέγεται από τότε βράχος της Παπαδιάς».