Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Θ. Μπαμπαλής: «Η σκληρή πραγματικότητα των Αγράφων…». Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την πραγματικότητα που ζουν οι δημότες στα Άγραφα αλλά και την υποστελέχωση του δήμου, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη βασικών δομών όπως υγείας, παιδείας, ασφάλειας, ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, στο πλαίσιο της ιστορικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Άγραφα, τη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

mpampalis-agrafa-omilia

perifereiako-symboulio-agrafa-mpampalis1

"Ένας Δήμος υποστελεχωμένος από προσωπικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι λειτουργεί με 29 άτομα συνολική δύναμη, εκ των οποίων στις βασικές του υπηρεσίες υπηρετούν: 2 Διοικητικοί Υπάλληλοι, 2 Υπάλληλοι στην Τεχνική Υπηρεσία,  4 Υπάλληλοι στην  Οικονομική Υπηρεσία  -στο Τμήμα Προσωπικού - στο Τμήμα Εσόδων Εξόδων. Μια περιοχή που καταλαμβάνει το 53% του νομού Ευρυτανίας, με 32 Τοπικές Κοινότητες, και συνολικά 160 οικισμούς και συνοικισμούς διάσπαρτους σε ολόκληρη την επικράτειά του. Χωρίς πυροσβεστική υπηρεσία - Χωρίς πολεοδομία - χωρίς δασικές υπηρεσίες, με Αστυνομικό τμήμα υποστελεχωμένο με 5 αστυφύλακες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπαλής.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

Σεβασμιότατε και Σεβαστοί πατέρες, κ. Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Βουλευτή του Νομού μας, κ. Κύριε Εκτελεστικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κυρία Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες χωρικοί των περιφερειακών ενοτήτων και θεματικοί, κύριοι Δήμαρχοι των Δήμου Αργιθέας και Καρπενησίου, Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειάς μας, Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεργάτες, κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Αγράφων, Κυρίες και Κύριοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, Τοπικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες του Δήμου Αγράφων, φίλες και φίλοι.

Καλώς ήρθατε στα ιστορικά και πανέμορφα Άγραφα, έναν τόπο που φέρει όνομα βαρύ σαν ιστορία. Καλώς ήρθατε στην καρδιά της Ρούμελης, της φύσης, της ιστορίας και της παράδοσης. Έναν τόπο ιστορικό – ευλογημένο από το Θεό και επιλεγμένο από τη φύση και την ιστορία. Για εμάς η σημερινή σας επίσκεψη και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Άγραφα αποτελεί ιστορικό γεγονός.

Κύριε Περιφερειάρχη, σας ευχαριστούμε θερμά, όπως και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που για πρώτη φορά μας δίνεται τη δυνατότητα της συνεδρίασης του κορυφαίου συλλογικού οργάνου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον τόπο μας.

Αυτή η μοναδική συνεδρίαση – Η ανοικτή από κάθε άποψη συνεδρίαση σε πλήρη εφαρμογή του δημοτικού κώδικα και προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιοχής μας, ελπίζουμε πως θα δώσει άλλη πνοή στον τόπο μας. Στο Δήμο Αγράφων, το Δήμο μας.

Ο Δήμος Αγράφων αποτελείται από 5 Δημοτικές Ενότητες (Αγράφων – Απεραντίων – Ασπροποτάμου – Βίνιανης & Φραγκίστας). Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2010 καταλαμβάνει το 53% του Νομού Ευρυτανίας, με 32 Τοπικές Κοινότητες, και συνολικά 160 οικισμούς και συνοικισμούς διάσπαρτους σε ολόκληρη την επικράτειά του.

Είναι ο πιο ορεινός και δυσπρόσιτος Δήμος της Ελλάδας, με τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βασικές υποδομές: στην Οδοποιία, στην ύδρευση και άρδευση, στις Αποχετεύσεις, στις Αναπλάσεις, στις Τηλεπικοινωνίες, στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στο Τηλεοπτικό Σήμα, στις Αθλητικές εγκαταστάσεις. Ενώ τεράστιο είναι το έλλειμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τραγικές συνέπειες για τους δημότες μας, οι οποίες με ανάγκασαν μεταξύ άλλων ενεργειών και πρωτοβουλιών να ενημερώσω και τον κύριο Εισαγγελέα Καρπενησίου. Υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας με 2 Ιατρούς και χωρίς προσωπικό και 11 κενά Περιφερειακά Ιατρεία από σύνολο 12 ιατρείων.

Ένας Δήμος υποστελεχωμένος από προσωπικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι λειτουργεί με 29 άτομα συνολική δύναμη, εκ των οποίων στις βασικές του υπηρεσίες υπηρετούν: 2 Διοικητικοί Υπάλληλοι, 2 Υπάλληλοι στην Τεχνική Υπηρεσία, 4 Υπάλληλοι στην Οικονομική Υπηρεσία – στο Τμήμα Προσωπικού – στο τμήμα Εσόδων Εσόδων.

Χωρίς πυροσβεστική υπηρεσία – Χωρίς πολεοδομία – χωρίς δασικές υπηρεσίες, με Αστυνομικό τμήμα υποστελεχωμένο με 5 αστυφύλακες.

Όλα αυτά μεταξύ τους δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από το ανάγλυφο και την ορεινότητα σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που εδώ δεν αστειεύονται, αλλά και τη μεγάλη διασπορά των οικισμών.

Οι πενιχρές χρηματοδοτήσεις του Δήμου από την πολιτεία η οποία αδυνατεί να κατανοήσει ότι αυτές οι περιοχές χρίζουν ειδικής αντιμετώπισης και έχουν ξεχωριστές και μεγαλύτερες ανάγκες από τους άλλους Δήμους δυσκολεύουν πολύ περισσότερο τη στοιχειώδη λειτουργία του. 

Είναι όμως ταυτόχρονα ο Δήμος Αγράφων ένας Δήμος απείρου φυσικού κάλλους και ομορφιάς – Μια περιοχή που καλύπτεται από δάση σε ποσοστό πάνω από 80%. Ένα μεγάλο μέρος της είναι χαρακτηρισμένο NATURA. Έχει δύο βασικούς πυλώνες με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Δύο κοιμώμενους γίγαντες όπως είναι η Λίμνη Κρεμαστών και η οροσειρά των Αγράφων.

Διαθέτει πάρα πολλά θρησκευτικά μνημεία μεταβυζαντινά και σημαντικά προσκυνήματα όπως: Αγία Παρασκευή Βραγγιανών - Σχολή της Γούβας ή Ελληνομουσείο Αγράφων (όπου δίδαξαν ο Ευγένιος Γιαννούλης και ο Αναστάσιος Γόρδιος), Άγιος Δημήτριος Βραγγιανών, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Βραγγιανών, Παναγία Τροβάτου, Παναγία Στάνα Επινιανών, Άγ. Γεώργιος Αγράφων, Παναγία Αγράφων, Αγία Τριάδα Σάϊκας, Ι.Ν. Παμμεγγίστων Ταξιαρχών Μαράθου, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρας Φραγκίστας, Ι. Μονή Τατάρνας Τριποτάμου

Κυπαρίσσι Πατήρ Κοσμά Αιτωλού στην Πρασιά, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρύσως, Και πολλά άλλα ακόμη.

Οριοθετείται από τον Αχελώο και τον Ταυρωπό ποταμό και διασχίζεται από τον Αγραφιώτη. Στο Νότιο άκρο του Δήμου βρίσκεται η Λίμνη των Κρεμαστών και στο βόρειο λίγο πέρα από τα όρια, η Λίμνη Πλαστήρα.

Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως η καθαρότερη περιοχή της Ελλάδας και μία από τις καθαρότερες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σε καθαρότητα περιβάλλοντος, με μηδενική μόλυνση.

Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μια κατηγοριοποίηση των αναγκών του Δήμου Αγράφων ως εξής: 

1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η απομόνωση και ο αποκλεισμός της περιοχής σε σχέση με τους όμορους Δήμους – Νομούς και Περιφέρειες. Διαθέτουμε μόνο τρεις ολοκληρωμένες προσβάσεις σε μικρή οριογραμμή, περίπου 10 χιλιομέτρων (1 προς Καρπενήσι και 2 προς Αγρίνιο) Γέφυρες Ταυρωπού – Επισκοπής - Τατάρνας. Όλες οι άλλες οδικές προσβάσεις του Δήμου μας προς τους άλλους Δήμους είναι ημιτελείς, δηλαδή:

Γέφυρα Τέμπλας – Πέτρινη γέφυρα 120 ετών, Γέφυρα Αυλακίου – Πέτρινη Γέφυρα 120 ετών, Δρόμος Νέο Αργύρι - Αργύρι Καρδίτσας – Χωματόδρομος , Δρόμος Κέδρα – Βραγγιανά Καρδίτσας – 6,5km χωματόδρομος εντός ορίων Νομού Καρδίτσας, Τροβάτο – Πετρίλο - 3km χωματόδρομος εντός ορίων Νομού Ευρυτανίας και 6km εντός ορίων Νομού Καρδίτσας (Δημοπρατήθηκε το Α τμήμα εντός της Ευρυτανίας), Δρόμος Βραγγιανά Αγράφων – Λίμνη Πλαστήρα – 7,5km χωματόδρομος (Δημοπρατήθηκε), Δρόμος Σάικα – Καμάρια – Άγραφα 24km χωματόδρομος, Παραμεγδόβιος δρόμος Μαυρομάτα – Νεράιδα – 12km χωματόδρομος εντός ορίων Ευρυτανίας και 6km εντός Καρδίτσας.

Κάποια από τα τμήματα αυτά απαιτούν διαπεριφερειακές συνεργασίες και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις ως σύγχρονο ευρωπαϊκό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020), όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την εφαρμογή ενιαίων αναπτυξιακών στρατηγικών για περιοχές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο και με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από διαφορετικές πηγές όπως (ΕΚΤ – ΕΤΠΑ – Ταμείο Συνοχής) και ακολουθώντας τη διαδικασία ως εξής:

Α) Οι περιφέρειες ορίζουν τις συγκεκριμένες στρατηγικές τους με βάση τα προβλήματα στο εσωτερικό τους ή ακόμα και διαπεριφερειακά, Β) Τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα επιλέγουν τα εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσουν τη στρατηγική τους, Γ) Τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα ορίζουν τους ειδικούς στόχους, τους τύπους δράσεων και τις επενδυτικές προτεραιότητες κατά θεματικό στόχο στους άξονες προτεραιότητας και τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που στηρίζουν ενιαία την ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνεργώντας με τα ενιαία εργαλεία που ορίζονται στα ΠΕΠ

Επειδή ο Δήμος Αγράφων είχε και την ατυχία να βρίσκεται στο δυτικό όριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να συνορεύει με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τη μία πλευρά και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την άλλη, και σε ένα μικρό τμήμα προσεγγίζει και την Περιφέρεια της Ηπείρου, κανείς δεν φρόντισε τόσα χρόνια για τις προσβάσεις προς τις όμορες περιοχές.

Δημιουργήθηκε ένα αόρατο τείχος όπου τα πάντα σταματούσαν εκεί στα όρια μεταξύ των Περιφερειών. Απαιτείται επομένως «Άρση απομόνωσης και αποκλεισμού» του Δήμου Αγράφων και των όμορων Δήμων στην οριογραμμή των προαναφερθεισών Περιφερειών με τη δημιουργία ειδικής Δράσης.

2) Μας ενδιαφέρουν όλες οι δράσεις που αναφέρονται σε βασικές υποδομές: Δρόμοι – Υδρεύσεις – Αποχετεύσεις – Αντιπλημμυρικά – Αναπλάσεις – Τηλεπικοινωνίες – Διαδίκτυο – Τηλεοπτική κάλυψη – Αθλητικές εγκαταστάσεις – Σχολικές Μονάδες και απαραιτήτως Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

3) Η αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου μας, δηλαδή του φυσικού μας πλούτου σε όλους τους τομείς παραγωγής σε συνδυασμό με τους 2 πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας: α) Λίμνη των Κρεμαστών και β) τον ορεινό όγκο των Αγράφων

4) Ενίσχυση και των 3 παραγωγικών τομέων. - πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, νερά) - δευτερογενής τομέας (συσκευασία – τυποποίηση – ενέργεια) - τριτογενής τομέας (τουρισμός – υπηρεσίες) σε συνδυασμό με τους άλλους δύο τομείς παραγωγής.

5) Δημιουργία τακτικών εσόδων στο Δήμο μέσα από παραγωγική διαδικασία και επενδύσεις ΣΔΙΤ κτλ, ώστε να γίνει βιώσιμος – λειτουργικός – αυτοσυντήρητος και όσο το δυνατόν αυτοχρηματοδοτούμενος ο Δήμος Αγράφων.

6) Ανάδειξη και προβολή του Δήμου με όλους τους τρόπους ενημέρωσης και προβολής και πάντα με τη βοήθεια της Περιφέρειάς μας.

7) Υποστήριξη και ενημέρωση των δημοτών μας που θέλουν και μπορούν ως ιδιώτες να χρηματοδοτηθούν από τις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, όπως το LEADER κτλ.

8) Αξιοποίηση των θρησκευτικών μνημείων, του πολιτισμού, της Ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής μας.

9) Κοινωνική μέριμνα και Υγεία με βοήθεια στους έχοντες ανάγκη αλλά και παροχή στοιχειώδους πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και του Πολυδύναμου Ιατρείου Γρανίτσας αλλά και όλων των υπολοίπων Περιφερειακών Ιατρείων. 

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία που πήρε και στάθηκε αφορμή να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για κάθε απομακρυσμένο Περιφερειακό Ιατρείο επιπλέον αμοιβή 400 ευρώ για κάθε γιατρό. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπακογιάννη.

10) Επιθυμούμε την αξιοποίηση των προτάσεων που έχουμε υποβάλλει στην περιφέρεια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, το Δεκέμβριο του 2014 (17 Προτάσεις έργων) αλλά και πρόσφατα (45 προτάσεις έργων), ώστε να βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο την κατάσταση στο Δήμο Αγράφων. Κάποιες από τις προτάσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ή και δημοπρατηθεί ήδη όπως:

Δρόμος Νέο Αργύρι – Αργύρι Καρδίτσας, Γέφυρα Τέμπλας, Αποκατάσταση Επαρχιακού Δικτύου τμήματος Βούλπη – Λημέρι, Δρόμος Δάφνη – Στένωμα, Δρόμος Βραγγιανά – Έλατος, Δρόμος Τροβάτο – Τρία Σύνορα - όρια Νομού, Δρόμος Διασταύρωση Αγράφων – Παλαιοκαρυά, Δρόμος Διασταύρωση Αγράφων – Άγραφα, Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη την Επικράτεια του Δήμου.

Θα αναφερθεί σε όλα αυτά νομίζω και ο κ. Τασιός εκτενέστερα. 

Επιτρέψτε μου όμως να ζητήσω τα προϊόντα των εκπτώσεων που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς των έργων αυτών να καλύψουν τα οδικά τμήματα στον ίδιο τόπο ώστε να ολοκληρωθούν οι οδικές συνδέσεις της περιοχής όπως, Παλαιοκαρυά – Βραγγιανά 9,2 km και Δέντρο – Τροβάτο σε μήκος 3,2 km αλλά και στο σημαντικότατο τμήμα Σάικα – Καμάρια – Άγραφα μήκους 12 +12 km, που μας ενώνουν με τη Θεσσαλία και τη Λίμνη Πλαστήρα. 

Επιτρέψτε μου επίσης να αναφέρω για το πρώτο τμήμα του έργου που ολοκληρώθηκε από Ακώνια – Βαρβαριάδα απαιτείται παρέμβαση μόνιμης αποκατάστασης και όχι προσωρινών παρεμβάσεων που διαιωνίζουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν. Έως τώρα έχουν γίνει 3-4 προσωρινές αποκαταστάσεις, ξοδεύονται χρήματα αλλά το πρόβλημα διαιωνίζεται και με την πρώτη πλημμύρα βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν χωρίς δρόμο. 

11) Ζητάμε από όλους σας την μέγιστη δυνατή βοήθεια για ένταξη και χρηματοδότηση όσων γίνεται περισσότερων από τις 80 μελέτες που ξεκινήσαμε και ετοιμάζουμε σε όλη την επικράτεια του Δήμου και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες θα επιλύσουν άμεσες προτεραιότητες βασικών υποδομών του Δήμου Αγράφων.

Σας παραδίδω λοιπόν σήμερα έναν φάκελο στον καθένα από εσάς με τις 62 προτάσεις αυτές καθώς και τις 80 μελέτες που ετοιμάζει ο Δήμος μας για να τις μελετήσετε και να τις υλοποιήσουμε μαζί.

12) Θέλουμε επίσης βοήθεια, τεχνική και διοικητική υποστήριξη λόγω της υποστελέχωσης του Δήμου Αγράφων σε όλες τις Υπηρεσίες και κυρίως με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και των άλλων υπηρεσιών εκτός της αρμοδιότητας του Δήμου όπως: -Πυροσβεστική Υπηρεσία, - Δασικές Υπηρεσίες, - Κέντρο Υγείας – Πολυδύναμο και Περιφερειακά Ιατρεία, - Πολεοδομία, -Επαρκής στελέχωση Αστυνομικού τμήματος Κερασοχωρίου. 

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω:

τον Περιφερειάρχη μας, τον κ. Μπακογιάννη για την ομολογουμένως άψογη συνεργασία που έχουμε αυτούς τους πρώτους 23 μήνες της θητείας μας σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ πολύ κ. Μπακογιάννη.

Το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και την Πρόεδρο κα Παπαναστασίου για την πραγματοποίηση της ιστορικής σημερινής συνεδρίασης σε τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, εδώ στην πλατεία των Αγράφων, και ελπίζω να μείνει στην ιστορία και στη μνήμη όλων σας

Τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κ. Τασιό επίσης για την άψογη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα και επί καθημερινής βάσης.

Τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Τσιτσάνη και για την άψογη συνεργασία και για την υποβολή της πρότασης ώστε να συνεδριάσει σήμερα εδώ το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Φακίτσα επίσης για την άψογη συνεργασία και την αρωγή του στη διοργάνωση και προετοιμασία του σημερινού συμβουλίου

Την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Καλαντζή και για την άψογη συνεργασία και για τη συμβολή της στην προετοιμασία του Περιφερειακού Συμβουλίου 

Όλους τους Αντιπεριφερειάρχες χωρικούς και θεματικούς

Όλους τους Αρχηγούς των Περιφερειακών Παρατάξεων καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση

Όλους τους επίσημους προσκεκλημένους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν

Τους συνεργάτες μου, και τους δημότες μας που είναι σήμερα εδώ

Συγχωρέστε μου για όποιες παραλείψεις έκανα και σας παρακαλώ να με συμπληρώσετε όποιοι από εσάς πάρετε το λόγο. 

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους θερμά και ιδιαιτέρως τον καθένα χωριστά για την παρουσία σας εδώ σήμερα, ώστε να έχετε άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο Αγράφων, να έχετε όσο γίνεται πληρέστερη καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων (διότι η εικόνα δυστυχώς δεν μεταφέρεται ούτε με λόγια, ούτε με έγγραφα) ώστε να εκφράζετε ανάλογα τη γνώμη σας στα θέματα που μας αφορούν ευελπιστώντας πάντα στο καλύτερο για τον τόπο μας αποτέλεσμα. Νομίζω πως το δικαιούμαστε. 

Ζητάμε σύγκληση και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια χωρίς διακρίσεις.

Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε, σας εύχομαι εδώ από την καρδιά των Αγράφων και της πάντα ελεύθερης Ελλάδας μια παραγωγική και πετυχημένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και σας καλώ να λάβετε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά μια απόφαση προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός από τα παραπάνω, έτσι ώστε η σημερινή συνεδρίαση να μείνει στην ιστορία και στις καρδιές όλων των Αγραφιωτών.

Καλή συνέχεια και καλή διαμονή!