Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Εκπνέει στις 31/12 η προθεσμία για αιτήσεις δήλωσης κυψελών διαχείμασης για μελισσοκόμους. Δείτε την ανακοίνωση

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευρυτανίας ενημερώνει τους μελισσοκόμους του νομού για τις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» που εντάσσονται στο νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας κατά τα έτη 2017 – 2019. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να βιαστούν, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία αιτήσεων.

melissokomoi-kypseli1

Αρχικά, σημειώνεται πως όλοι οι μελισσοκόμοι - κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης (συγκεκριμένο υπόδειγμα) στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας -η οποία στεγάζεται πλέον στο κτιριακό συγκρότημα ΟΑΕΔ-, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, «διαφορετικά θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα», όπως τονίζεται.

«Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση μετακινήσεων»

Όσον αφορά τη δράσης 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» του νέου τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας κατά τα έτη 2017 - 2019, θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Μαρτίου του έτους του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια: α) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών, β) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ μέχρι την λήξη του κάθε ετήσιου προγράμματος, δηλ. μέχρι 31 Ιουλίου του έτους του προγράμματος, γ) να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στις ΔΑΟΚ που ανήκουν από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τo ποσοστό αντικατάστασης θα ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο και η σχετική αίτηση - δήλωση για συμμετοχή θα υποβληθεί μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

«Οικονομική στήριξη νομαδικής μελισσοκομίας»

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», του νέου τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας κατά τα έτη 2017-2019 θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Μαΐου του έτους του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:

α) να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες, β) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 παραγωγικών μελισσοσμηνών και η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της παραγωγής τους να είναι 8.000 ευρώ, γ) να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ μέχρι την λήξη του κάθε ετήσιου προγράμματος, δηλ. μέχρι 31 Ιουλίου του έτους του προγράμματος, δ) να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στις ΔΑΟΚ που ανήκουν από 1η Σεπτεμβρίου έως 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ε) να υποβάλλουν την αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» στη ΔΑΟΚ για τις για τις επόμενες μετακινήσεις των μελισσοσμηνών τους, δηλαδή να ενημερώνουν την ΔΑΟΚ Ευρυτανίας πριν την μετακίνησή τους.

Για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο υπάλληλο Μιχαήλ Σφακιανάκη, στο τηλέφωνο 22370-80250.