Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Δήμος Αγράφων. Έργα για όλους το 2017. Στα 2,1 εκατ. ευρώ το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα με 54 νέα έργα. Στον Ασπροπόταμο τα περισσότερα, στη Φραγκίστα τα λιγότερα

Συνολικά, στα 3,8 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγράφων για το 2017. Η λίστα των έργων αποτελείται από τα νέα έργα, που αγγίζουν τα 2,1 εκατ. ευρώ και τα συνεχιζόμενα έργα από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, που αγγίζουν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όλα τα νέα έργα θα κατασκευαστούν με απευθείας ανάθεση.

agrafa-texniko-programma2017

“Αναπτυξιακό”, προβλέπει πάνω από 500.000 ευρώ για μελέτες νέων έργων, και “ευέλικτο”, σχεδόν όλα τα νέα έργα θα γινούν με απευθείας ανάθεση, χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή του δήμου Αγράφων το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, που συντάχθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου, υπό την προεδρία του δήμαρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή και τη συμμετοχή όλων των αντιδημάρχων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε στο δημοτικό κατάστημα στο Κερασοχώρι, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 και η ομόφωνη εισήγηση (αρ. 8/2016) της Επιτροπής με τη λίστα των έργων διαβιβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγράφων προς συζήτηση και έγκριση.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Επιτροπής, έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψιν “... τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεργασία (της Επιτροπής) με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου”.

Ωστόσο, πολλές φορές από τους δημότες υπάρχουν γκρίνιες, με την ανακοίνωση του εκάστοτε ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος για έργα, που έπρεπε πιθανόν να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα, για άλλα που ίσως δεν ήταν απαραίτητα κλπ. και η γνώμη των δημοτών, πράγματι, μπορεί να έχει κάποια πολιτική βαρύτητα.

Η φωνή όμως, αυτή δεν φτάνει πάντα στη δημοτική αρχή και χωρίς ευθύνη της δεύτερης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αγράφων… δεν εμφανίστηκε καν στον διάλογο. “Παρόλο που κλήθηκε σε δύο(2) συνεδριάσεις (..) δεν συνεδρίασε επί των προτάσεων για τη σύνταξη προσχέδιων του Τεχνικού Προγράμματος λόγω μη απαρτίας”, αναφέρεται στα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017

Σύμφωνα με την εισήγηση, το συνολικό Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2017, είναι προϋπολογισμού 3.763.063,41 ευρώ, εκ των οποίων [...] για νέα έργα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.154.064,82 ευρώ, για συνεχιζόμενα έργα και μελέτες στα 674.386,92 ευρώ και τέλος για συνεχόμενα έργα από ΕΣΠΑ και “ΘΗΣΕΑΣ”, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 934.611,67 ευρώ.Πολλά και μικρά έργα

Και αυτή τη φορά η δημοτική αρχή δεν αντιστάθηκε και προχώρησε στη σύνταξη λίστας έργων με προϋπολογισμό για το καθένα στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Κάτι, για το οποίο στο παρελθόν, ενώ είχε κατακεραυνώσει την προηγουμένη δημοτική αρχή, επαναλαμβάνει και κατά τη δική της θητεία.

Τα μεγάλα έργα, στη νέα λίστα του δήμου, με προϋπολογισμό που εκ του νόμου γίνονται με διαγωνισμό, ώστε ο φορέας ανάθεσης να μπορεί να πετύχει καλύτερες τιμές και να κερδίσει περισσότερα από τις εκπτώσεις, είναι ελάχιστα, ενώ αντίστοιχα μικρά έργα -με προϋπολογισμό κατά μέσο όρο τις 6.000 ευρώ για απευθείας ανάθεση- υπάρχουν πολλαπλάσια σε όλες τις δημοτικές ενότητες.  Χαρακτηριστικά, από τη λίστα των νέων έργων, μόνο επτά (7) θα γίνουν με διαγωνισμό και τα υπόλοιπα με απευθείας ανάθεση.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα στις Δημοτικές Ενότητες και στα γενικά έργα  απαρτίζεται από: έξι (6) γενικά έργα, οκτώ (8) έργα στη Δ.Ε. Αγράφων, δεκατρία (13) έργα στη Δ.Ε. Απεραντίων,  δεκατρία (13) έργα στη Δ.Ε. Ασπροποτάμου, έξι (6) έργα στη Δ.Ε. Βίνιανης και οκτώ (8) έργα στη Δ.Ε. Φραγκίστας. Συνολικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 54 νέα έργα.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ 54 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Ή ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (πατήστε εδώ)