Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

ev media-logo

«Χρυσώνουν το χάπι»: Τετραπλάσιοι οι εισακτέοι στο Καρπενήσι φέτος έναντι της Καρδίτσα, που μπήκε ξανά στο Μηχανογραφικό

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνολικά 160 φοιτητές θα δεχθεί η Δασοπονία Καρπενησίου, ενώ μονάχα 40 θέσεις άνοιξαν για το αντίστοιχο τμήμα στην Καρδίτσα που επαναλειτουργεί από φέτος.

tei-dasoponias-orkomosia1

Περισσότερο ως μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι μοιάζει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ορίσει ως μέγιστο αριθμό εισακτέων τους σαράντα (40) στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας που από φέτος είναι ξανά διαθέσιμο ως επιλογή στα Μηχανογραφικά Δελτία. Την ίδια ώρα, τετραπλάσιους φοιτητές, δηλαδή 160, θα υποδεχθεί (εν δυνάμει) το Τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι, ενώ 145 θέσεις άνοιξαν στο τμήμα της Δράμας. Με λίγα λόγια, η Δασοπονία του Καρπενησίου θα είναι η πολυπληθέστερη σχολή του συγκεκριμένου κλάδου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα επισημοποιήθηκε και από επίσημα χείλη η επαναλειτουργία και επανένταξη στο Μηχανογραφικό Δελτίο του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρδίτσας (ΤΕΙ Θεσσαλίας). Σύμφωνα με το «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ», το συγκεκριμένο τμήμα θα έκλεινε τον Οκτώβριο του 2018 και θα συγχωνευόταν με το Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Καρπενησίου, δίνοντας ώθηση και νέα προοπτική στο Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου, που θα έβλεπε αύξηση στον αριθμό φοιτητών και καθηγητών.

Οι πολιτικοί της Καρδίτσας, αλλά και οι καθηγητές του θεσσαλικού τμήματος, όλα αυτά τα χρόνια, επιθυμούσαν να διατηρηθεί το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας. Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια οι πολιτικές παρεμβάσεις στη νέα Κυβέρνηση ήταν πιεστικές και με σχεδιασμό -και εν τέλει απέδωσαν καρπούς. Στον αντίποδα, η «σιγή ιχθύος» των Ευρυτάνων πολιτικών εγείρει ερωτήματα και προκαλεί προβληματισμό· η επαναλειτουργία της Καρδίτσας δεν συνέβη εν μία νυκτί, είναι δεδομένο ότι χρόνος για παρεμβάσεις υπήρχε αλλά δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.

Όπως και να 'χει, το Τμήμα στο Καρπενήσι θα υποδεχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 160 σπουδαστές, όσους δηλαδή και το 2016, και θα συνεχίσει λίγο πολύ τη λειτουργία του ανεπηρέαστο. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία για την περαιτέρω αναβάθμισή του, που θα αποτελούσε και μια μικρή «ένεση» στην παρακμάζουσα τοπική οικονομία.