Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η 25η Μαρτίου στην Ευρυτανία. Το πρόγραμμα εορτασμού και οι μαθητικές παρελάσεις σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι

Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών στους αγωνιστές του 1821 που οδήγησαν στην ελευθερία τον σκλαβωμένο Ελληνισμό, αποτελεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου, ημέρα-ορόσημο για την ελληνική Ιστορία. Φέτος, η εθνική επέτειος «πέφτει» ημέρα Σάββατο και όπως κάθε χρόνο στην Ευρυτανία, τόσο στον δήμο Καρπενησίου όσο και στον δήμο Αγράφων, θα γίνουν οι καθιερωμένοι εορτασμοί, με αποκορύφωμα τη μαθητική παρέλαση.

parelasi-arxeio1

Στο μήνυμα της Π.Ε Ευρυτανίας, που υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός, αναφέρονται τα εξής: «Την 25η Μαρτίου τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Θυμόμαστε τον αγώνα του λαού μας και τον ηρωισμό των αγωνιστών που πολεμώντας επί πολλά χρόνια οδήγησαν στην ελευθερία του τόπου μας. Εκφράζουμε τον σεβασμό μας σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς και έχουν μείνει στην Ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας θα πρέπει να πορευθούμε με όραμα και στόχους. Θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αξίες και τα ιδανικά του Εικοσιένα, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Σήμερα η ανάγκη για αγώνα και εθνική ομοψυχία είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ»

Οι εορτασμοί στο Καρπενήσι

Την ευθύνη των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου στο Καρπενήσι έχει αναλάβει η Π.Ε. Ευρυτανίας, ξεκινούν δε με γενικό σημαιοστολισμό από την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ενώ την επομένη (Παρασκευή 24/3) θα γίνει ο καθιερωμένος εορτασμός στα σχολεία Δημοτικής, Μέσης, Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με ομιλίες και εορταστικό πρόγραμμα, ενώ μαθητές και σπουδαστές θα αποτίσουν φόρο τιμής στα μνημεία των ηρώων καταθέτοντας στεφάνια.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου, στις 7.30 το πρωί θα γίνει χαιρετισμός της ημέρας με κωδωνοκρουσίες και στις 8.00 η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία από την υπηρεσία του δήμου Καρπενησίου. Στις 10.00, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, και στις 10.30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου των πεσόντων της πόλης.

Στις 10.40 περίπου θα πραγματοποιηθεί η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Βασίλειο Δημογεροντάκη, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Δ.Ε. Ευρυτανίας, και κατόπιν (11.00) θα γίνει η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες τοπικές αρχές. Θα ακολουθήσει, ως είθισται, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση στου Εθνικού ύμνου.

Το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί λίγα λεπτά αργότερα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (η παράλληλη στο νομαρχιακό μέγαρο οδός) εκεί όπου στις 11.15 το πρωί θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μελών συλλόγων (από τη Νεράιδα με κατεύθυνση το κτήριο της Νομαρχίας). Μετά την παρέλαση, τέλος, θα ακολουθήσει δεξίωση από τον αντιπεριφερειάρχη στο κτήριο της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Τελετάρχης ορίστηκε η κα Ελισσάβετ Χαντζοπούλου, βοηθούμενη από τον κ. Γιάννη Μπόνια, αμφότεροι υπάλληλοι της Π.Ε.

Η παρέλαση στα Άγραφα

Με τη δέουσα επισημότητα θα εορταστεί η εθνική επέτειος και στον δήμο Αγράφων. Οι κεντρικές εκδηλώσεις και η μαθητική παρέλαση θα γίνουν στο Κερασοχώρι, έδρα του δήμου.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί Δοξολογία στον Ι.Ν Αγίας Παρασκευής από τον ιερέα Κερασοχωρίου και ακολούθως θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Φλωράκη Ιωάννη, Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Κερασοχωρίου.

Θα ακολουθήσει (10.30) επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού «Κώστας Βελής» και κατόπιν η κατάθεση στεφάνων. Η παρέλαση μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί. Τελετάρχης ορίστηκε η κα Έλλη Γατή, ειδική συνεργάτιδα δημάρχου.