Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Λιγότεροι για Πάσχα στο χωριό. Μειωμένη ήταν η κίνηση στην Ευρυτανία, φειδωλοί στις αγορές τους οι καταναλωτές

Με λιγότερο κόσμο (εκδρομείς και ετεροδημότες) γιορτάστηκε το εφετινό Πάσχα στην Ευρυτανία, ενώ μόνο τα απολύτως απαραίτητα προμηθεύτηκαν οι καταναλωτές από τα καταστήματα του Καρπενησίου.

pasxa-karpenisi11

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα»: σε αυτή τη φράση των εμπόρων του Καρπενησίου συμπυκνώνεται η απάντηση στο πως κινήθηκε η αγορά κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα στην Ευρυτανία.

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν γέμισαν (πλην εξαιρέσεων, φυσικά), ενώ κλειστές παρέμειναν πολλές πατρογονικές εστίες που άλλοτε υποδέχονταν Ευρυτάνες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες «τα βγάζουν» δύσκολα πέρα και έτσι μια εκδρομή στο χωριό για το Πάσχα αποτελεί πλέον σχεδόν… πολυτέλεια, αφού ακόμα και αν η διαμονή είναι εξασφαλισμένη (στο πατρικό σπίτι), τα έξοδα μετακίνησης (διόδια, βενζίνη) και αγοράς ειδών για το πασχαλινό τραπέζι κρίνονται για πολλούς απαγορευτικά.

Έτσι, οι  Ευρυτάνες ετεροδημότες που άλλοτε έδιναν, έστω και λίγες ημέρες, «ζωή» στα χωριά, φέτος ήταν εμφανώς λιγότεροι και σίγουρα πιο φειδωλοί στις αγορές τους: «…μόνο τα απολύτως αναγκαία» ψώνισαν οι καταναλωτές, λένε στα «Ευρυτανικά Νέα» έμποροι και καταστηματάρχες της ευρυτανικής πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας το… προφανές, δηλαδή ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ.

Για ακόμα μία φορά, τον πρώτο λόγο στην προτίμηση των εκδρομέων είχαν τα χωριά του π. δήμου Ποταμιάς, εκεί όπου αρκετοί ξενώνες γέμισαν, ενώ σχετικά ικανοποιημένοι δηλώνουν, στην πλειοψηφία τους, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σε Καρπενήσι και γύρω χωριά· αντίθετα, σε ρηχά νερά κινήθηκαν οι τζίροι στα μαγαζιά ένδυσης-υπόδησης. Την ίδια ώρα, στα χωριά των Αγράφων τίποτα δεν θύμιζε τις εικόνες του παρελθόντος, τότε που το Πάσχα ήταν αφορμή να γεμίσουν κόσμο οικισμοί και κεφαλοχώρια· φέτος, οι ετεροδημότες Ευρυτάνες ήταν ίσως λιγότεροι από ποτέ, λένε οι ντόπιοι Αγραφιώτες.

Πόσοι έφυγαν από την Αθήνα

Την εκτίμηση πως η φετινή έξοδος του Πάσχα από την Αττική προς την περιφέρεια ήταν μειωμένη επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τροχαίας, καθώς παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα και έδωσαν την εντύπωση ότι η έξοδος ήταν μεγάλη, τα οχήματα που κινήθηκαν στις εθνικές οδούς ήταν λιγότερα από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, από την Μεγάλη Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα κινήθηκαν προς τις εξόδους των Εθνικών Οδών, Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας 399.245 οχήματα, δηλαδή 32.061 λιγότερα οχήματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχαν φύγει 431.306 οχήματα. Πρόκειται για μείωση φέτος 8% σε σχέση με πέρσι.

Η μεγαλύτερη μείωση, που επηρέασε και την Ευρυτανία, σημειώθηκε στην Αθηνών-Λαμίας με 23.431 λιγότερα οχήματα (162.216 οχήματα φέτος και 185.647 το Πάσχα του 2016). Η μείωση άγγιξε ποσοστό της τάξης του 14%.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία ανά ημέρα (σε παρένθεση τα στοιχεία του 2016) με τα οχήματα που πέρασαν από τα διόδια Αφιδνών προς την έξοδο της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας ήταν τα εξής:

Μ. Πέμπτη: 57170 (60703), Μ. Παρασκευή: 41308 (55955), Μ. Σάββατο: 35133 (38433) και Κυριακή του Πάσχα: 28605 (30556).

Όσον αφορά την επιστροφή, την Κυριακή του Πάσχα επέστρεψαν 31.992 Ι.Χ από την Αθηνών-Λαμίας και τη Δευτέρα του Πάσχα 67.447.

Χάθηκαν 130 εκατ. ευρώ

Τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει και πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της φετινής πασχαλινής αγοράς τόνισε πως «σε μια βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα». «Η πασχαλινή περίοδος, ως γνωστό, ήταν μικρής διάρκειας και έντασης, και δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να επουλώσει παλιές και νέες πληγές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ετήσια μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 εκτιμάται μεταξύ 4-5% σε σύγκριση με το 2016, κάτι που σημαίνει ότι «οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς φέτος, υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά».