Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

ΒΙΒΛΙΟ. Στη Σωφρονιστική Αποικία, του Franz Kafka (Κίχλη, 192 σελ.)

747

Σε μια σωφρονιστική αποικία, ένας απείθαρχος στρατιώτης καταδικάζεται σε θάνατο. Την απόφαση θα εκτελέσει ένα νέο τεχνολογικό μηχάνημα βασανισμού εγγράφοντας με αιχμηρές ακίδες πάνω στο γυμνό του σώμα το παράπτωμά του. Βαρύνοντα ρόλο παίζουν δύο πρόσωπα: ο αξιωματικός που είναι επιφορτισμένος με την εκτέλεση της ποινής και ενδιαφέρεται μόνο για την καλή λειτουργία της μηχανής, και ο ερευνητής-ταξιδιώτης, που, αν και εκφράζει την αντίθεσή του, παραμένει ουσιαστικά αμέτοχος και φροντίζει να αποδράσει τάχιστα από τον ζοφερό τόπο.

Η Σωφρονιστική Αποικία δεν αποτελεί μόνο ένα απ’ τα πιο ζοφερά και αινιγματικά κείμενα του ίδιου του Kafka αλλά και ολόκληρου του εικοστού αιώνα. Όλες οι ερμηνείες που έχουν διατυπωθεί για το έργο είναι εξίσου ακριβείς, εξίσου σωστές, εξίσου διορατικές, αλλά πάντοτε το ίδιο το κείμενο κατορθώνει να ξεγλιστράει, να κρύβεται μέσα σε πιο βαθιές χαραμάδες, να περιγελάει με τον τρόπο του κάθε προσπάθεια εύρεσης της ίδιας του της ουσίας. Σαν κάτι να διαφεύγει πάντοτε, σαν κάτι να μένει απόκρυφο και άρρητο, φευγαλέο και σκοτεινά αιθέριο.

Έτσι, είτε αντιμετωπίσουμε το κείμενο ως προφητικό, σχεδιάζοντας τα κατοπινά Άουσβιτς και Γκούλαγκ, είτε ως αλληγορία για τις εκτός νόμου συνθήκες που λειτουργούν εξευτελιστικά για το άτομο, είτε το διαβάσουμε ως «μαρτυρικό» για τη σχέση του ίδιου του συγγραφέα με το πειθαναγκασμένο και βασανισμένο σώμα του, είτε ως ηθικό, αναδεικνύοντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης που φέρουμε ως άτομα και ως κοινωνία, είτε, τέλος, ψυχανεμιστούμε στο βάθος του τη μεταφορά του μόχθου και του σαδισμού της ίδιας της γραφής, πάντα στο τέλος θα γυρνάμε στην αρχή, νιώθοντας ότι κάτι μας έχει διαφύγει, επιχειρώντας μάταια να βρούμε το κατάλληλο κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την κεντρική του θύρα.

Ένα αριστουργηματικό κείμενο, μια εξαιρετική έκδοση από την Κίχλη που διανθίζεται και με κάποια σημαντικά κείμενα για το έργο.