Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

'Evrytania Trail Project': το φιλόδοξο σχέδιο για αγώνα ορεινού τρεξίματος 100χλμ (!) στην Ευρυτανία. Ο Λάζαρος Ρήγος εξηγεί το εγχείρημα και τις δυσκολίες

Ένας άνθρωπος που έχει φάει τα βουνά με το κουτάλι και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του ελληνικού ορεινού τρεξίματος, ο Λάζαρος Ρήγος, έχει αναλάβει εδώ και περίπου ένα μήνα τον σχεδιασμό του ‘Evrytania Trail Project’. Πρόκειται για έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διοργανωθεί τον Μάη του 2018 στην νοτιοανατολική Ευρυτανία, σε μια κυκλική διαδρομή περίπου 100 (!) χιλιομέτρων, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Κρίκελλο. rigos-evritania-trail1

Η σχεδιαζόμενη διαδρομή περνά από ύψος περίπου 1900μ στην Καλιακούδα, τον εγκαταλειμμένο οικισμό της Κοντίβας, αργότερα πάνω από το φημισμένο Πανταβρέχει, τη Ροσκά, την Καστανούλα, τη Σκοπιά, τη Δομνίστα, την Άμπλιανη, τους Στάβλους και επιστρέφει στο Κρίκελλο.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», πρόκειται για ένα εγχείρημα εξ ορισμού δύσκολο και απαιτητικό, κυρίως εξαιτίας της κακής (αν όχι τραγικής) κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα από τα ευρυτανικά μονοπάτια, λόγω της εγκατάλειψης χωριών και οικισμών εδώ και δεκαετίες και της παράλληλης διάνοιξης δεκάδων δασικών δρόμων.

Powered by Wikiloc

Ο Λ. Ρήγος έχει καταρτίσει μια κυκλική διαδρομή απόστασης περίπου 100χλμ (δείτε στον χάρτη πάνω) και μάλιστα προ ολίγων ημερών βρέθηκε στην Ευρυτανία και περιηγήθηκε επί ώρες στη σχεδιαζόμενη διαδρομή (από όπου και η κεντρική φωτο) αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες ντόπιων κατοίκων. Τα εμπόδια που συνάντησε στα παλιά μονοπάτια ήταν μεγάλα -και σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα, καθώς η φύση και ο καιρός (πχ κατολισθήσεις, καθιζήσεις) έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των μονοπατιών· για τον λόγο αυτό θα απαιτηθεί σκληρή προσπάθεια και δουλειά ώστε να διαμορφωθεί μια διαδρομή μονοπατιών που πρωτίστως θα εγγυώνται την ασφάλεια των αθλητών.

Τον ρόλο αρωγού στην προσπάθεια να «ξαναζωντανέψουν» τα ευρυτανικά μονοπάτια θα πρέπει, σημειώνει ο κ. Ρήγος, να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος-Περιφέρεια) -όσο φυσικά της επιτρέπουν τα πενιχρά οικονομικά της. «Η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εντοπιστεί σε μια τέτοιου είδους παρέμβαση που θα έχει γενικότερα οφέλη για την περιοχή της Ευρυτανίας», δηλώνει χαρακτηριστικά. Περισσότερα για τον σχεδιαζόμενο αγώνα, θα γίνουν γνωστά τους επόμενους μήνες.