Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

ev media-logo

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Λίγο πριν τις κάλπες. Τρία κόμματα διεκδικούν τη μονοεδρική της Ευρυτανίας

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια πολιτική ανάλυση με τα δημοσιογραφικά δεδομένα και τα μέχρι στιγμής πολιτικά στοιχεία από την προεκλογική δράση των κομμάτων στην Ευρυτανία. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τη μονοεδρική της Ευρυτανίας διεκδικούν τρία κόμματα

kalpi arxeio

Η Νέα Δημοκρατία με τους: Κώστα Κοντογεώργο, Φώτη Κουλαρμάνη και Χρήστο Αρμάγο. Η Δημοκρατική Συμμαχία με τους: Δημήτρη Καρατσίκη, Θανάση Φέγγο και Χρήστο Δημητρόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ με τους: Ηλία Καρανίκα, Γιάννη Σταμάτη και Λάμπρο Τσιτσάνη{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Είναι τα τρία κόμματα που διεκδικούν επί ίσοις όροις την μονοεδρική της Ευρυτανίας. Τα υπόλοιπα κόμματα, αν και τίποτα δεν αποκλείεται, φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες για την έδρα, αλλά πολύ σημαντικές πιθανότητες να συγκεντρώσουν εξαιρετικά μετρήσιμα ποσοστά του εκλογικού αποτελέσματος στον νομό.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ολοκληρώθηκε. Στην Ευρυτανία, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία κυρίως κόμματα, τη Ν.Δ., τη ΔΗ.ΣΥ. και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα. Άλλωστε, το πολιτικό τοπίο διαγράφεται θολό.

Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον,  είναι πως παρά την αποστροφή του εκλογικού σώματος στους πολιτικούς, φαίνεται να πιστεύει στις... πολιτικές. Πολιτικές, όμως, που οφείλουν να εφαρμόζονται από ηθικά κόμματα και εκπροσώπους του λαού με ανιδιοτέλεια.

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, η αποχή, ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να είναι η λιγότερη. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, έναν καθοριστικό παράγοντα που κινητοποιεί το εκλογικό σώμα. Τα πολλά κόμματα, συνολικά 36 τον αριθμό, που ζητούν την ψήφο του λαού.

Στην Ευρυτανία, όπως έγραψαν τα "Ευρυτανικά Νέα", τα κόμματα που θα συμμετέχουν είναι 24, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές ανέρχονται στους 48. Σε αντιδιαστολή με τις εκλογές του 2007, για παράδειγμα, τα κόμματα ήταν πολύ λιγότερα, ενώ οι υποψήφιοι για την μονοεδρική της Ευρυτανίας μόλις 28.

Την μονοεδρική του νομού διεκδικούν, επί της ουσίας, τα τρία μεγάλα κόμματα. Εδώ, ωστόσο, ξεκινούν και τα προβλήματα. Καταρχάς, ουδείς γνωρίζει αυτή την ώρα αν τα προαναφερόμενα κόμματα διατηρούν τις φημολογούμενες δυνάμεις τους στην Ευρυτανία ή αν δεν έχουν αλωθεί, άλλο από δεξιά -η ΝΔ από τους "Ανεξάρτητους Έλληνες"- και άλλο από αριστερά -το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Στη Βουλή η Ντόρα;
Βέβαια, η Δημοκρατική Συμμαχία -σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας- διεκδικεί τον τρίτο πόλο, κατά δήλωση της προέδρου της κας Ντόρας Μπακογιάννη. "Κερδίζω τη μονοεδρική", είχε δηλώσει ευθαρσώς σε συνέντευξή της, την Πρωτοχρονιά, στα "Ευρυτανικά Νέα".

Εκείνο πάντως που με κάθε τρόπο διαλαλούν τα στελέχη του κόμματος  στον νομό είναι ότι “η Ντόρα μπαίνει στη Βουλή”. Διότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα προ 10ημερου, πριν της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των γκάλοπ, έφερναν τη ΔΗ.ΣΥ. λίγο πριν την πόρτα της Βουλής.

Τώρα, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Ευρυτανία δηλώνουν σίγουρα ότι η Ντόρα μπαίνει στη Βουλή “...με ένα ποσοστό της τάξης του 4%”, και αυτό αποτελεί στοιχείο δημοσκοπήσεων, οι οποίες παρά την απαγόρευσή τους, δεν σταμάτησαν να διενεργούνται.

Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ., σε κάθε περιοδεία τους, ισχυρίζονται, επικαλούμενοι τις κρυφές δημοσκοπήσεις, ότι δεν αποτελεί "χαμένη ψήφο" -όπως επιχειρηματολογούν από την τοπική Νέα Δημοκρατία- η ψήφος στη ΔΗ.ΣΥ., με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν εκτός Βουλής τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε τροχιά ανόδου η
Νέα Δημοκρατία
Το επιχείρημα της "χαμένης ψήφου", άλλωστε, χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού. Και πράγματι, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο της ρητορικής του κόμματος, στην προσπάθεια να πείσει τους Νεοδημοκράτες που φαίνεται να "στρίβουν" προς την Ντόρα. "Αν ψηφίσετε τη ΔΗ.ΣΥ. στην Ευρυτανία και η Ντόρα δεν μπει στη Βουλή, η ψήφος σας πάει χαμένη. Βγάζετε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να το θέλετε", λένε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και φαίνεται αυτό το επιχείρημα να είναι ισχυρό, διότι μοιάζει λογικό.

Κουλαρμάνης κατά Συμπιλίδη
Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, καταγράφηκε η αντίδραση ενός εκ των τριών υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία, ο οποίος, μόλις ανακοινώθηκε το πανελλαδικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, απείλησε με παραίτηση.

Σήμερα, μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι ο υποψήφιος που παραλίγο να τα "βροντήξει όλα" ήταν ο Φώτης Κουλαρμάνης. Αιτία; Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας -και συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο του νομού Κιλκίς- του κ. Γιώργου Συμπιλίδη.

Ο κ. Συμπιλίδης αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους Νεοδημοκράτες. Όχι μόνο στην Ευρυτανία, αλλά, όπως τελικά αποδείχθηκε, σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ένα από τα λάθη του Αντώνη Σαμαρά να συμπεριλάβει, για μια ημέρα, στα ψηφοδέλτια τον κ. Συμπιλίδη και την επομένη -μετά την κατακραυγή- να ζητήσει και να λάβει την παραίτησή του.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο κ. Συμπιλίδης ήταν εκείνος ο βουλευτής που το 1993 "έριξε" την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τον στενό του φίλο Αντώνη Σαμαρά -τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας- ο οποίος είχε νωρίτερα αποσχιστεί.

Το ΠΑΣΟΚ εισπράττει... την αγανάκτηση
Πέραν της διχοτομημένης κεντροδεξιάς στην Ευρυτανία, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κερδίζει, τουλάχιστον φανερά, την ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά του, λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης των δύο μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων στον νομό μας.

Το ΠΑΣΟΚ εισπράττει την αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος το ταυτίζει με την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στωικά υπομένει -το ομολογεί και ο ίδιος, αλλά προσθέτει ότι οι ευθύνες δεν κατανέμονται δίκαια, θέλοντας να βάλει και τη ΝΔ στο κάδρο των ευθυνών- το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστική συμπεριφορά των Ευρυτάνων απέναντι στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των ψηφοφόρων πανελλαδικά.

Στην Ευρυτανία, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος "παλεύουν" να ισορροπήσουν την ελπίδα που επαγγέλλεται το νέο ΠΑΣΟΚ, με τις «μίζες» που κατηγορείται ότι έλαβε ο άλλοτε νο2 του κόμματος, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο Ηλίας Καρανίκας, εισπράττει πολλαπλάσια την αγανάκτηση του κόσμου ως κυβερνητικός βουλευτής τα τελευταία χρόνια και ως εκείνος που ψήφισε τα δύο μνημόνια, τα οποία τόσο εύκολα βεβαίως στηλιτεύουν τα άλλα κόμματα "... χωρίς να σκέπτονται όσοι επιμένουν να λαϊκίζουν ποια θα ήταν η μοίρα της χώρας σήμερα έξω από το ευρώ", σημειώνει ο κ. Καρανίκας.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, επιχειρεί να εξηγήσει σε κάθε χωριό και κάθε καφενείο όπου περιοδεύει, ότι ο ίδιος και το κόμμα του έκαναν ό,τι μπορούσαν για την Ευρυτανία. Σε επιστολή του προς τους Ευρυτάνες, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική του πορεία ήταν αξιοπρεπής. "... στα δύσκολα παραμένω στον αγώνα", δηλώνει.

Τα μικρά κόμματα… μεγάλωσαν
Μια από τις καταλυτικές παραμέτρους στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ευρυτανία, αποτελεί και η δυναμική των «μικρών» κομμάτων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά τα φαινόμενα ενισχύονται τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ αναμένεται δυναμικό ποσοστό να καταγραφεί υπέρ της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως επίσης και των "Ανεξάρτητων Ελλήνων".

Από την άλλη, η Χρυσή Αυγή -κόμμα που έθρεψε και στήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τώρα καταγγέλλει βλέποντας πως ο ίδιος καταρρέει δημοσκοπικά- διεκδικεί και στην Ευρυτανία ποσοστό τέτοιο, ώστε να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εκλογικού αποτελέσματος στον νομό μας.

Η τελική απόφαση
Η Ευρυτανία πασχίζει να ακουστεί. Τόσα χρόνια ελάχιστα έγιναν για χατίρι των πολιτών της και αρκετά για το χατίρι των πολιτικών της. Όμως, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ανάξια να σταθούν στα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον των Ευρυτάνων. Ανάξια λόγου, δηλαδή, στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα, στις 6 Μαΐου, οι 32.933 Ευρυτάνες καλούνται να στηρίξουν έναν πολιτικό φορέα που θα φέρει την "άνοιξη" στην Ελλάδα και την ευημερία στην Ευρυτανία.

Από την μεταπολίτευση και μετά έγιναν πολλά στην Ευρυτανία. Όχι όμως τόσα, ώστε να μην μεταφέρεται η κοινή αγανάκτηση και στον τόπο μας. Η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 50% -ποσοστό ρεκόρ. Η οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατά 70%. Σπάνια εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, ενώ όλο και περισσότερα καταστήματα στο Καρπενήσι «κατεβάζουν ρολά», ενώ η εμπορική κίνηση στον νομό έπεσε κατά 40%. Η τουριστική κίνηση, επίσης, παρουσιάζει ύφεση περίπου 50%. Όλες οι παρεμφερείς επιχειρηματικές δράσεις, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι Ευρυτάνες καλούνται να στηρίξουν κόμματα και υποψηφίους. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, των εκλογών της 6ης Μαΐου λίγο ενδιαφέρει ποιο θα είναι. Η επόμενη ημέρα είναι εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί.