Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τίμησαν δεόντως τον Κώστα Βελή. Στη γενέτειρά του, το Κερασοχώρι, η εκδήλωση-φόρος τιμής στον οπλαρχηγό του '21

Με κάθε επισημότητα ο δήμος Αγράφων τίμησε τον Κερασοβίτη οπλαρχηγό Κώστα Βελή, με εκδηλώσεις τιμής που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10/5. Εξάλλου, ο δήμαρχος κ. Μπαμπαλής βρέθηκε στην Ανάβρα του δ. Σοφάδων για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης δύο σπουδαίων ιστορικών γεγονότων για την περιοχή των Αγράφων.

agrafa-belis1

Ο δήμος Αγράφων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι», απέδωσαν φόρο τιμής στον ήρωα του Κερασοχωρίου. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης (10/5) τελέστηκε θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής του Κερασοχωρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου και ιερέων της περιοχής, ενώ μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Κώστα Βελή, όπου βρίσκεται και η προτομή του και η κατάθεση στεφάνων.

Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο γ.γ του Συλλόγου Κερασοβιτών κ. Χρυσικός. Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Κρέντης κ. Ιωάννα Κουκουράβα.

 

Ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη Παραδοσιακή Βυζαντινή Χορωδία «Η Αγία Σκέπη» υπό τη διεύθυνση της κας Χρυσούλας Τασολάμπρου, και οι «Σταυραετοί των Αγράφων» του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου και Ευρυτανίας χόρεψαν παραδοσιακούς σαρακατσάνικους χορούς.agrafa-belis2

agrafa-belis4

Στην Ανάβρα ο Μπαμπαλής

Λίγες ημέρες αργότερα, την Κυριακή 14/5, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής ταξίδεψε ως την Ανάβρα του Δήμου Σοφάδων για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης δύο σημαντικών ιστορικών γεγονότων: της Συνθήκης Ταμασίου (10 Μαΐου 1525), που κατοχύρωσε την Αυτονομία των Αγράφων και της κήρυξης της Επανάστασης στ’ Άγραφα (10 Μαΐου 1821) από τον Κερασοβίτη, Κων/νο Βελή.

Ο δήμαρχος Αγράφων στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Ως Δήμαρχος Αγράφων είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για τον εορτασμό της Συνθήκης του Ταμασίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 492 χρονών από την υπογραφή της την 10η Μαΐου του 1525 με την οποία παραχωρήθηκαν τα ειδικά προνόμια Αυτονομίας - Αυτοδιαχείρισης - Επικοινωνίας, καθώς και της απαγόρευσης εγκατάστασης Τούρκων στα χωριά των Αγράφων. Αυτή η συνθήκη προετοίμασε, ωρίμασε και προθέρμανε το έδαφος, ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο ιστορικό γεγονός, δηλαδή την κήρυξη της επανάστασης στ’ Άγραφα και πιο συγκεκριμένα στο ιστορικό Κεράσοβο (σημερινό Κερασοχώρι) την 10η Μαΐου 1821 από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή Στεργιόπουλο (…).”babalis-anavra1